POSLJEDNJA HAŠKA BITKA

Mišetić: Gotovina na ljeto slobodan; Tužiteljstvo: To su čista ‘gatanja’

Obrana plasira tvrdnje da do sada Tužiteljstvo nije dalo ni jedan kvalitetan dokaz o Gotovininoj krivnji, a ono uzvraća kako su to sve nagađanja. Nitko, međutim, ne spominje izglede druge dvojice generala, Markača i Čermaka

Približava se kraj suđenja generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, a ekipa Slobodne Dalmacije je na UN-ovu Međunarodnom sudu za ratne zločine u Den Haagu provjerila u kakvoj se atmosferi pripremaju završne riječi i čeka presuda.

Obrana i tužiteljstvo će u svibnju, najdalje u lipnju, kako kažu neslužbeni izvori, iznijeti svoje zaključne riječi u nekoliko dana, a onda bi se predsjednik Vijeća sudac Alphons Orie, zatim sutkinja Elizabeth Gwaunzase i sudac Uldis Iinis trebali povući na završno vijećanje i donijeti odluku - krivi ili slobodni.

Presuda možda bude donesena do kraja srpnja, jer u u kolovozu Sud ima stanku. U postupku su pregledane tisuće dokumenata, ispitani brojni svjedoci, a Gotovinini odvjetnici Luka Mišetić, Gregory Kehoe i Payam Akhavan su uvjereni da će njihov klijent biti možda i već tijekom ljeta slobodan čovjek, posebice nakon svjedočenja nekadašnjega generala JNA Mile Mrkšića, koji je doveo u sumnju tvrdnju tužitelja o prekomjernome granatiranju Knina.

“Precizno su gađani vojni ciljevi”, rekao je Mrkšić, iako pomalo nevoljko.

Naravno da treba uzeti u obzir i mogućnost da Tužiteljstvo, ako se Gotovina oslobodi, uloži žalbu i prolongira postupak. No, ako u Tužiteljstvu vide da nema osnova za obraćanje Žalbenom vijeću, možda i ne bude daljnjih odugovlačenja.

Informacije o tome da je oslobađanje Gotovine “gotova stvar”, navodeći da do sada Tužiteljstvo nije dalo ni jedan kvalitetan dokaz o krivnji Gotovine, plasira ponajprije obrana, ali međutim nitko ne spominje drugu dvojicu generala, Markača i Čermaka, i njihove izglede. Tvrdnjama da će Gotovina uskoro biti slobodan čovjek, ovih se dana pridružio i sarajevski list “Dnevni avaz”.

"Uporno inzistiranje na topničkim dnevnicima, poznavatelji stanja u Tribunalu tumače kao nastojanje da se skrene pažnja s činjenice da je Tužilaštvo apsolutno “krivo procijenilo kriminalnu odgovornost” jednog broja Hrvata optuženih zbog navodnih zločina u operaciji “Oluja”. Naši izvori tvrde da je potjera za topničkim dnevnicima ustvari priprema javnosti za eventualno malu ili oslobađajuću presudu u slučaju generala Ante Gotovine, za kojeg Tužilaštvo do sada nije ponudilo nijedan uvjerljiv dokaz o krivnji" tvrdi Avaz.

Takve i slične informacije Tužiteljstvo ne želi komentirati, a i sam glavni tužitelj Serge Brammertz uvijek je ponavljao da se on neće ponašati kao Carla del Ponte, nego će smireno, bez afektivnih ispada, komunicirati s vladama na Balkanu, a medijske izjave će dozirati. Bremmetz se susreo u Haagu i s hrvatskim novinarima, ali je iz njega bilo teško iscijediti konkretnu izjavu, a i za ono malo što bi rekao, na kraju bi uvijek dodao opasku: “Sve što govorim nije za javnost i neslužbeno je.”

Budući da od glavnog tužitelja nismo mogli dobiti nikakvu suvislu informaciju, pitali smo više njegovih suradnika što misle o stanju slučaja “Gotovina i ostali”, te napisima u jednom tjedniku u kojem se procjenjivalo da će taj general uskoro biti slobodan čovjek.

Njihove neslužbene izjave glase otprilike ovako: "Ne, ne zanimaju nas napisi u hrvatskim i drugim medijima. Radimo svoj posao, a pretpostavke što će biti su za kladionice, a ne za sudove. Hrvatski mediji ionako pišu po diktatu obrane."

Također, na Sudu se ističe da se mediji previše zalijeću: “Ovako se stvara atmosfera da se Gotovinu mora osloboditi i da je to izvjestan tijek događanja, a što će biti ako ga se proglasi krivim? Atmosfera se nepotrebno polarizira i bavite se ‘gatanjem’ umjesto da se Sud pusti da radi svoj posao. Mediji u regiji bi trebali biti uravnoteženiji”, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 10:12