BLAGO PREMA KRIVOTVORITELJIMA

Anti Gotovini i Hrvoju Petraču napravili lažne putovnice, ali ne idu u zatvor. Dobili su samo uvjetnu kaznu

Franjo Katavić nije došao na izricanje presude jer je u austrijskom zatvoru zbog droge

ZAGREB - Zbog krivotvorenja dokumenata haaškog optuženika, umirovljenoga generala Ante Gotovine, te putovnice Hrvoja Petrača, Franjo Katavić (55) u odsutnosti je osuđen na godinu dana uvjetno. Ista je nepravomoćna kazna izrečena i bivšem policajcu Salihu Fazliću zbog poticanja i pomaganja u krivotvorenju.

Još u travnju 2005. počeo je postupak protiv trojice na čelu s Katavićem. Tada suokrivljeni član odvjetničkog tima generala Gotovine u međuvremenu je umro.

Tri godine istrage

Tri godine trajala je istraga, a i suđenje se rastegnulo gotovo dvije i pol godine. Katavića je tužiteljstvo teretilo da je na poticaj sada pokojnog odvjetnika, a preko Fazlića, izradio krivotvorene dokumente za generala Gotovinu. U ljeto 2001., tvrdilo je tužiteljstvo, Fazlić je proslijedio Kataviću Gotovinine fotografije, 2000 maraka i papir s osobnim podacima na ime Kristijan Horvat, rođen 10. listopada 1955., s adresom Vukovarska 69 u Zagrebu.

Katavić je zatim izradio lažnu putovnicu, osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu i međunarodnu novinarsku iskaznicu. Krajem 2005., prilikom uhićenja Ante Gotovine na Kanarima, kod njega su pronađeni dokumenti na ime Kristijan Horvat.

Optuživao Bajića

Po istom sistemu krivotvorenu je putovnicu, ali s pravim osobnim podacima, dobio i Hrvoje Petrač, u međuvremenu pravomoćno osuđen za otmicu sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca.

Katavić je od početka surađivao s istražiteljima, priznao krivotvorenje te brzo izišao iz pritvora. Lani je završio u austrijskom zatvoru zbog trgovine drogom.

Fazlić je, pak, tvrdio da se radi o namještenoj optužbi protiv njega. Krivio je i vrh policije i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da mu namještaju i uklanjaju dokaze koji idu njemu u prilog. Fazlić je tvrdio da je zapravo pomogao u konkretnom slučaju jer je saznanja o mogućim krivotvorenim dokumentima prenio bivšem šefu POA-e Damiru Lončariću, i to 2004. godine. Lončarić je, što se i potvrdilo, službenu zabilješku sastavio tek 2005.

Zanimljivo je bilo i Katavićevo priznanje u kojemu je ustvrdio da je na printerima koje mu je prethodno zaplijenila policija izradio lažnu putovnicu za Gotovinu, koristeći originalni bjanko-dokument iz tzv. mostarskog kontingenta “nestalih” putovnica. No, ubrzo se pokazalo da printeri koji su kod njega pronađeni, ne odgovaraju tipu printera na kojemu su popunjeni podaci u putovnici na ime Kristijan Horvat.

Donio printer

Katavić se naknadno potrudio ispraviti tu “pogrešku” te je nakon izlaska iz pritvora samoinicijativno donio odgovarajući printer, tvrdeći da je na njemu izradio krivotvorine. Vještačenjem je potvrđeno samo kako je moguće da su podaci ispisani na takvom printeru.

Fazlić: Kod Gotovine su pronašli i otkupninu za Zagorčeva sina

Budući da je Katavić u austrijskom zatvoru, na izricanju presude se pojavio samo Fazlić koji se nije libio komentirati dijelove obrazloženja osude. Među ostalim, rekao je da mu je žao što je informacije o krivotvorinama i krivotvoritelju prenio tadašnjem šefu POA-e.

- Da znam da su atomske bombe ovdje, nikome ne bih više rekao. Kunem se da dokumente koji su pronađeni kod Gotovine nije krivotvorio Katavić. Kod Gotovine je pronađeno i 12.000 eura otkupnine za Zagorčeva sina. Znam ja i tko mu ih je dao. I reći ću to u Haagu. Udba je za ove bila dječji vrtić - rekao je Fazlić.

Pet ključnih činjenica na temelju kojih je sutkinja donijela osuđujuću presudu

*Priznanje Franje Katavića koji je teretio sebe, suokrivljenog Fazlića i sada pokojnog odvjetnika

*Činjenica da su kod generala Gotovine oko pola godine nakon Katavićeva priznanja pronađeni dokumenti kakve je opisao

*I kod Hrvoja Petrača pronađena je krivotvorena putovnica, kada ga je zaustavila austrijska granična policija. (Petrač je inače oslobođen u Austriji, jer nije bilo dokaza da je znao da nosi krivotvorinu).

*Obje putovnice su iz tzv. mostarskog kontigenta, bjanko originala kako je Katavić i rekao

*Slike iz Katavićeva kompjutera i ispisi međusobnih telefonskih poziva pokazuju da su Katavić i Fazlić bili u puno prisnijim odnosima nego što je to Fazlić tvrdio

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 15:49