TOPNIČKI DNEVNICI

Mišetić: Optužnicu protiv Ivanovića najavila mi je Kosor. Kosor: Mišetić laže!

Mišetić je izjavio kako se dogovorio da se protiv Marina Ivanovića neće podići optužnica
 Marko Miščević/Cropix

ZAGREB - Luka Mišetić, jedan od trojice glavnih odvjetnika generala Ante Gotovine, saslušan je na Općinskom kaznenom sudu u postupku protiv odvjetnika Marina Ivanovića optuženog za prikrivanje topničkog dnevnika Ante Karduma te još dva dokumenta vezana uz liste ciljeva.

Gotovinin branitelj tvrdi da su svi dokumenti zbog kojih se Ivanoviću sudi već predani Haaškom tužiteljstvu te da generalova obrana nikada nije skrivala nikakvu dokumetaciju.

Sumnjivi dogovori

- Lista ciljeva uvedena je u dokaze u Haagu, a dostavljen im je i dnevnik Ante Karduma. No, to je tako irelevantan dokaz da ga tijekom postupka ne koristi ni tužiteljstvo ni obrana. Treći dokument je također predan Haaškom tužiteljstvu, a tužiteljstvo je potvrdilo da to uopće nije ono što traže - ispričao je Mišetić.

Da će Ivanović biti optužen zbog skrivanja dokumentacije, kaže, najavila mu je Jadranka Kosor, s kojom se sastao u Banskim dvorima početkom listopada 2008. godine. Na sastanku su se, tvrdi, ipak dogovorili da se neće podizati optužnica ako Gotovinina obrana preda dokumente koje traži Haaško tužiteljstvo.

Iako su dogovorili da mu se u roku od četiri dana dostavi popis traženih dokumenata, to se nije dogodilo. Kada je, pak, dobio popis koje točno dokumente Haaško tužiteljstvo traži, utvrđeno je da to nisu dokumenti koje obrana posjeduje.

Mišetić je nekoliko puta isticao da u timu Gotovinine obrane o svemu odlučuju tri glavna odvjetnika i sam general, dok ostali, među kojima je i Ivanović, ne odlučuju ni o čemu te sve rade prema njihovim instrukcijama.

Brza reakcija

Vladin Ured za odnose s javnošću reagirao je potom na navode iznesene u svjedočenju odvjetnika Mišetića u kojima se spominje premijerka, ističući da odvjetnik Mišetić nije govorio istinu.

Iznoseći u svjedočenju, kako navode u priopćenju, “Kosor me u rujnu 2008. godine hitno pozvala u Zagreb. Sastali smo se 3. listopada 2008. godine i ona mi je tada priopćila kako će se protiv Ivanovića podići tužba za skrivanje dokumenata ukoliko on ne dostavi sve dokumente s popisa koji je sastavilo haaško Tužiteljstvo”, odvjetnik Mišetić nije govorio istinu, za što postoje dokazi, stoji u priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:30