PROMETNI PRIRUČNIK

MISLITE DA DVIJE, TRI PIVE NE UTJEČU NA VAŠU SPOSOBNOST VOŽNJE? GRDNO SE VARATE Evo koliko se povećava rizik nesreće ako imate 'samo' promil alkohola

 
Ilustracija
 Tomislav Krišto / CROPIX

Vozač koji upravlja vozilom u prometu na cesti mora biti tjelesno i duševno sposoban upravljati vozilom te za to imati potrebno znanje i vještinu. Za mlade vozače vožnja pod utjecajem alkohola je zabranjena! Mladi vozač ne smije upravljati niti početi upravljati motornim vozilom ako u krvi ima alkohola.

Koja je dopuštena količina alkohola u krvi vozača tijekom upravljanja vozilom?

Dopuštena količina alkohola u krvi za vozača vozila kategorija A1, A2, A, B, BE, F, G i AM iznosi do 0,5 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka. Ako vozač u krvi ima alkohola iznad 0,5 g/kg, ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom. Smatrat će se da je vozač počeo upravljati vozilom ako je u takvom stanju pokrenuo vozilo s mjesta.

Vozač vozila B kategorije kojemu je upravljanje vozilom osnovno zanimanje (tak- sisti, vozači hitne pomoći, instruktori vožnje, vozači u tvrtkama i tijelima državne vlasti itd.), u vrijeme kada obavlja te poslove, ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako u krvi ima alkohola.

Kako alkohol djeluje na sposobnost upravljanja vozilom?

Zbog čega vozač koji upravlja motornim vozilom, a u krvi ima alkohola, izaziva brojne probleme i opasnosti?

Zbog toga što alkohol najprije i najviše djeluje na mozak. Putem krvi vrlo brzo dolazi do mozga i već mala koncentracija alkohola brzo djeluje na sposobnosti upravljanja vozilom. Učinci prisutnog alkohola najprije se očituju u psihičkom stanju vozača. Ono dovodi do smanjenja sposobnosti vida, usporenog reagiranja, smanjenja koncentracije, usporenih pokreta te do precjenjivanja vlastitih sposobnosti, i drugog. Već pri vrlo niskoj koncentraciji alkohola u krvi (0,1 g/kg), za neke vozače vožnja predstavlja potencijalnu opasnost.

Izvor: Medicinsko - psihološki institut Essen

Koliko dugo alkohol djeluje u krvi?

Koliko dugo će djelovati alkohol u krvi ovisi o različitim čimbenicima, a prije svega o:

• količini alkohola u krvi vozača

• tjelesnoj težini vozača

• količini i vrsti hrane koju je vozač pojeo

• psihičkom stanju vozača

• vremenu kada je vozač konzumirao alkohol.

Ako se alkohol pije natašte, koncentracija u krvi se bitno povećava i djeluje jače nego ako je osoba sita. Isto vrijedi ako se alkohol pije naiskap. Tijekom jednog sata u prosjeku se razgradi oko 0,1 g/ kg, što ovisi o osobi. Ako se konzumira velika količina alkohola, primjerice pet do šest boca piva s 5,2 posto alkohola ili 2 do 2,5 dcl žestokog pića, treba 10 do 12 sati da se alkohol razgradi i da ga se organizam oslobodi.

Kako se utvrđuje prisutnost alkohola u krvi?

Prisutnost alkohola u krvi utvrđuje se:

• analizom krvi i urina ili analizom krvi

• mjerenjem količine alkohola u litri izdahnutog zraka

• liječničkim pregledom

• i drugim metodama i aparatima.

Utjecaj droga i lijekova sposobnost upravljanja vozilom

Različite droge, primjerice heroin, hašiš, morfij, kokain, razne sintetičke droge i dr., čak i u malim količinama, znatno utječu na smanjenje sposobnosti upravljanja vozilom. Djeluju na smanjenje pozornosti, na slabije uočavanje i prepoznavanje, suženje vidnog polja, produljenje vremena reagiranja i smanjenje motorike. Pod utjecajem droga vozači su skloni agresivnom ponašanju, haluciniranju i euforiji, što vodi gubljenju kontrole nad ponašanjem. To za sigurnost vožnje i sudionike u prometu često može biti kobno.

Smije li vozač upravljati vozilom na cesti ako u organizmu ima droga ili lijekova?

Vozač ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako je pod utjecajem droge ili lijekova. Vozač vozila B kategorije koje je upravljanje vozilom osnovno zanimanje (taksisti, vozači hitne pomoći, instruktori vožnje, vozači u tvrtkama i tijelima državne vlasti itd.) u vremenu kada obavlja te poslove, ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako je pod utjecajem droga ili lijekova.

Smatrat će se da vozač u organizmu ima droga ili lijekova ako se njihova prisutnost utvrdi odgovarajućim sredstvima ili uređajima, liječničkim pregledom ili analizom krvi i urina ili analizom krvi.

Vozilom u prometu upravljaju i vozači koji boluju od različitih bolesti koje zahtijevaju korištenje lijekova. Utjecaj lijekova manje je opasan od utjecaja alkohola i droga. Međutim, neki lijekovi ipak negativno djeluju na psihofizičke sposobnosti vozača.

Lijekovi koje vozač koristi za smirenje i opuštanje uzrokuju pospanost i smanjuju oprez. Prije uporabe lijekova vozač se obvezno mora posavjetovati s liječnikom.

Neki lijekovi koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilom označeni su na ambalaži crvenim trokutom. Vozač koji koristi takve lijekove ne smije upravljati vozilom niti početi upravljati vozilom na cesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:46