AFERA LAŽNI SMS-ovi

MJERE PRISLUŠKIVANJA IZDRŽALE SAMO PET DANA: TAJNA ISTRAGA PALA KAD SE VARGA ČUO S BRKIĆEM I KARAMARKOM 'Varga me zvao i tražio novac za operaciju'

 
 CROPIX, Facebook

Ni tjedan dana istražitelji nisu uspjeli sačuvati tajnost tzv. posebnih mjera tajnog praćenja i prisluškivanja Franje Varge (36) iz Belišća, koji se našao pod sumnjom da je krivotvorio famoznu prepisku bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i drugih osoba, a koje je početkom ljeta Zdravko Mamić prezentirao javnosti kako bi dokazao da mu DORH “podmeće”.

Kako neslužbeno doznajemo, nekoliko dana nakon što su istražitelji ishodili odgovarajući nalog suca istrage, mjere su već “pukle”. Otkud je informacija o tajnom nadzoru Varge iscurila, intenzivno se istražuje. No, ovaj su put istražitelji “ulovili” poziv koji je Varga dobio u četvrtak predvečer. I sam USKOK u svom je priopćenju o otvaranju istrage naveo kako je Vargi dojavljeno da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje.

Dojava je stigla, doznaje Jutarnji list iz izvora bliskih istrazi, iz Zagreba putem “normalne” telefonske linije. Varga navodno uopće nije koristio aplikacije poput Vibera ili WhatsAppa. Poziv je upućen s područja Dubrave, a dojavljivač je koristio tzv. jednokratni mobilni uređaj koji prethodno nije bio korišten i nakon dojave je bačen. Vargi je poručio da ništa ne pita, nego da uništi sve USB stickove i hard diskove. Pozivatelj je potom prekinuo liniju i riješio se uređaja. Istražitelji sada rade na identificiranju osobe koja je upozorila Vargu.

Zapljena

No, iako je upozorenje bilo posve jasno, čini se da ga Varga baš i nije najozbiljnije shvatio. A i policija je reagirala promptno. Čim su službenici koji slušaju razgovore čuli dojavu Vargi, alarmirali su kolege koji su odmah krenuli u akciju zajedno s pripadnicima interventne policije.

U kratkom vremenu banuli su na vrata Vargine obiteljske kuće i zatekli ga navodno ne kako pokušava uništiti podatke, nego kako se priprema probati novi jacuzzi.

Prema nekim informacijama, riječ je o nagradi koju je, osim određenog novčanog iznosa koji se mjeri u stotinama tisuća kuna, Varga netom dobio od Zdravka Mamića, odnosno s njim povezanih osoba.

Tako su istražitelji na kraju uspjeli zaplijeniti veću količinu računalne opreme, hard diskova, USB stickova i druge materijale, vjerojatno bez značajnijih oštećenja. Sad predstoji dugotrajan posao iščitavanja tih podataka kako bi se točno vidjelo što je sve Varga radio i eventualno “proizvodio”.

Već smo puno puta bili svjedoci “pucanja” tajnih mjera u važnim uskočkim istragama. U ovom je slučaju zanimljiv i trenutak kad su “probijene”. Iz pouzdanih izvora doznajemo da su u ovih nekoliko dana, dok su se provodile tajne mjere nad Vargom, zabilježeni i njegovi telefonski kontakti s određenim hrvatskim političarima. Pritom se spominju izravni telefonski razgovori Varge i bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, ali i Varge i sadašnjeg potpredsjednika Sabora te zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

O čemu su oni prošli tjedan razgovarali, nije bilo moguće doznati. Međutim, vrlo brzo nakon što su policijski istražitelji zabilježili kontakte svojih nekadašnjih šefova s nadziranom osobom, uslijedila je dojava o kojoj smo prethodno pisali.

Veze iz MUP-a

Varga se i inače, još dok je radio u policiji, kako tvrde njemu bliske osobe s kojima smo razgovarali, hvalio svojim poznanstvom s Karamarkom i Brkićem. Prema pisanju tjednika Nacional, u svojoj je obrani na ispitivanju u USKOK-u ustvrdio da ga je upravo Karamarko spojio sa Zdravkom Mamićem, kojemu je potom prodao svoje usluge.

Tomislav Karamarko za Jutarnji je list potvrdio da poznaje Vargu još iz MUP-a. Međutim, tvrdi da sa situacijom u kojoj se sada našao Varga nema nikakve veze.

- Znam ga još iz MUP-a - potvrdio nam je i Milijan Brkić kad smo ga pitali poznaje li Franju Vargu, no o njihovu daljnjem odnosu nije bio raspoložen razgovarati.

Na pitanje je li se prošli tjedan telefonski čuo s Vargom rezolutno je odgovorio da je to - laž.

Nudio svoje usluge

Treba napomenuti kako istražitelji imaju indicije da je Varga krivotvorio i prepisku na temu Agrokora između premijera Andreja Plenkovića i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić koju je proljetos u javnost pustio Ivica Todorić. Spominje se da je Varga nudio svoje usluge i nekim političarima, ali i materijale o nekim političarima. Što je od toga točno, tek će se utvrditi tijekom istrage.

No, zanimljiva je informacija da je Varga i prilikom uhićenja na policiji, kako nam je potvrđeno iz više izvora, tražio da se o njegovu uhićenju izvijesti jedan visokorangirani državni dužnosnik - ni manje, ni više nego predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Nije poznato je li policija uslišila njegovu molbu, a ako i jest, ništa se nije dogodilo i Varga je završio iza rešetaka.

Karamarko: Varga me je zvao da mu dam novac za operaciju

Tomislav Karamarko potvrdio nam je jučer da se s Franjom Vargom pobliže upoznao 2017. godine. Poznavao ga je iz MUP-a, ali ne toliko dobro, te su se intenzivnije počeli družiti nakon što se Karamarko povukao iz politike.

Isprva su komunikaciju započeli jer je do Karamarka došla informacija da postoji stručan informatičar koji bi mu mogao pomoći oko rekonstrukcije načina na koji je Apis, kako je Karamarko uvjeren, u izbornoj noći pokrao glasove. Dogovarali su da će Varga, ispričao nam je Karamarko, napraviti ozbiljnu rekonstrukciju krađe tih glasova i tako su 2017. počela njihova druženja.

Znali su se viđati, a Varga mu se s vremenom počeo žaliti na svoju životnu situaciju. Ozbiljnu rekonstrukciju navodne krađe glasova nikada nije napravio, a ni, kaže, isporučio. No, žalio se Karamarku kako mu je teško te je čak znao od njega, doznajemo, tražiti novce za račune za struju, operaciju, pomoć. Zadnji put su se čuli prije 20-ak dana, kad ga je Varga kontaktirao da mu financijski pomogne jer mora na operaciju. Doznajemo da mu je ponekad Karamarko znao poslati novac kako bi mu pomogao.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić jučer nije odgovarao na molbe za razgovor o svom odnosu s Franjom Vargom, bivšim policajcem koji je pod istragom zbog krivotvorenja SMS korespondencije. Najnoviju informaciju prema kojoj je policija prije tjedan dana snimila Brkićev razgovor s Vargom, a nakon toga je Varga dobio upozorenje da je pod kriminalističkom obradom, Brkić je prokomentirao dvjema kratkim SMS porukama. “Hahaha”, napisao je u prvoj, a u drugoj je konstatirao da su takve optužbe - glupost. Na pitanje o tome u kakvom je odnosu s Vargom, Brkić nije odgovorio. (Ivanka Toma, Vanja Nezirović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:13