SKRIVANJE PODATAKA?

Mjerna postaja za kancerogeni benzen u Sisku ne radi od početka godine!

Unatrag nekoliko mjeseci nitko ne vodi brigu o sisačkoj, ali i drugim mjernim postajama, jer je istekao ugovor dosadašnjem nadzorniku mjernih postaja, koji je održavao uređaje i otklanjao kvarove, a novi nadzornik još nije odabran
 Mate Piškor/CROPIX

SISAK - Slučajno, zbog nebrige ili s namjerom da se neke stvari sakriju, mjerna postaja Sisak-1 u Capragu, koja mjeri parameter zagađenja zraka u blizini Rafinerije nafte i CMC Željezare Sisak već mjesecima ne mjeri i ne bilježi razinu zagađenja zraka nekim najopasnijim spojevima koji su razlogom da je zrak u tome dijelu Siska već godinama vrlo loše, treće kategorije kvalitete.

Razina zagađenja sumporovodikom, plinom koji jako smrdi i vrlo otežava normalno odvijanje života u Sisku ne mjeri se od 9. lipnja 2010. Sumporni dioksid ne mjeri se od 14. srpnja, a najopasniji kancerogeni benzen ne mjeri se od početka ove godine.

Službeni odgovor Ministarstva zaštite okoliša zbog čega je tako, glasi da su uređaji za mjerenje zagađenja ovim plinovima isključeni zbog kvara.

Gradonačelnik Siska Dinko Pintarić, ponukan tom činjenicom i brojnim upitima zabrinutih građana grada Siska koji prate rad mjerne stanice putem monitora na mjernoj postaji ili putem interneta, uputio je ministrici Marini Matulović Dropulić dopis u kojem je upozorio na nedostatke i zatražio ponovnu uspostavu redovitih mjerenja.

Pintarić u pismu ministrici naglašava kako je s obzirom na lokaciju u neposrednoj blizini izvora zagađenja mjerna postaja Sisak – 1 od izuzetne važnosti za praćenje poboljšanja kakvoće zraka na području grada Siska i dinamike radova na modernizaciji postrojenja Rafinerije nafte Sisak, koje se provodi sukladno Zaključku Hrvatskog sabora donesenog na 15. sjednici 20. travnja 2007. godine.

Temeljem rezultata praćenja kakvoće zraka na ovoj mjernoj postaji, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izrađuje, a Vlada RH podnosi Izvješće o praćenju poboljšanja kakvoće zraka na području grada Siska Hrvatskom Saboru.

Koji će usporedni podaci sada biti korišteni za izradu izvješća nejasno je, jer podataka naprosto nema. Dok Siščani pitaju što se krije iza ‘kvara’, da li se želi sakriti nemoć države da natjera zagađivače da poštuju pripise o dopuštenoj razini zagađenja, a gradonačelnik Pintarić od Vlade traži ponovnu uspostavu redovitih mjerenja, doznajemo koji su stvarni razlozi da se ova mjerenja nisu provodila kroz tako dugo razdoblje.

Unatrag nekoliko mjeseci nitko ne vodi brigu o sisačkoj, ali i drugim mjernim postajama, jer je istekao ugovor dosadašnjem nadzorniku mjernih postaja, koji je održavao uređaje i otklanjao kvarove, a novi nadzornik još nije odabran. Sisačka eko akcij SEA zbog toga je izrazila bojazan da ove godine neće biti moguća usporedba podataka o kakvoći zraka u ovoj s podacima iz prošlih godina, te neće biti moguće utvrditi da li je razina zagađenja manja ili veća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:08