PODACI O SMRTNOSTI

Sisak tek peti po broju umrlih od karcinoma u Hrvatskoj

SISAK - Radna skupina Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za praćenje i koordinaciju provedbe epidemiološkog istraživanja u gradu Sisku u zapisniku sa svojeg sastanka otprije mjesec dana opovrgnula je tvrdnje pojedinih medija i političara da je Sisak najzagađeniji grad u Hrvatskoj i Europi, da je smrtnost od raka najveća upravo ovdje, izvijestio je sisački gradonačelnik Dinko Pintarić na sjednici kabineta u utorak.

Komentirajući te podatke, Pintarić je naglasio kako je sada jasno da su tvrdnje koje su Sisak proglašavale gradom pomora, u kojem od raka umiru djeca i u kojem je opasno živjeti, laži i zlonamjerna podmetanja.

Naime, kako je istaknuo Pintarić, analizirani su usporedni podaci o smrtnosti od 2003. do 2008. godine za devet hrvatskih gradova: Sisak, Gospić, Varaždin, Karlovac, Slavonski Brod, Zadar, Osijek, Rijeku i Zagreb.

Među tih devet gradova Sisak je, s obzirom na dobno standardiziranu smrtnost od zloćudnih bolesti, na petome mjestu.

Crna lista gradova

Ispred Siska na toj su crnoj listi Slavonski Brod, Varaždin, Karlovac, Zadar, a ispod njih Rijeka, Osijek, Zagreb i Gospić. Što se tiče umrlih od raka bronha, Sisak je na trećem mjestu među ovih devet gradova, a s obzirom na dobno standardizianu stopu umrlih od leukemije, na petom je mjestu.

Zaključak je stručnjaka da po incidenciji karcinoma ukupno, odnosno leukemije i karcinoma bronha i pluća, podaci za Sisak ne odstupaju znatno od hrvatskog prosjeka.

Respiratorne bolesti

- To su činjenice, no kod nas ima ljudi koji i s činjenicama polemiziraju - rekao je Pintarić i dodao kako Sisak ima razloga biti zabrinut zbog zagađenja zraka što se tiče respiratornih oboljenja, uključujući astmu i kronični bronhitis, po čemu je prvi u zemlji.

Gradonačelnik je istaknuo kako se moglo očekivati da će zbog zagađenja zraka, koji je u industrijskoj zoni grada treće kategorije, Siščani dobivati više novca od državnog Fonda za zaštitu okoliša.

- Mi smo lani u Fond uplatili 19 milijuna kuna, no nismo dobili ni toliko, nego devet puta manje, odnosno oko dva milijuna kuna.

To nije u redu jer Sisak prema ulaganju u Fond i kvaliteti zraka iz toga fonda mora dobiti bar 30 milijuna kuna - rekao je Pintarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 03:01