DVA ZRAKA U SUSJEDSTVU

U Slavonskom Brodu se guše, a u Bosanskom tvrde da je zrak čist

 Danijel Soldo/Cropix

SLAVONSKI BROD – Zrak u Bosanskom Brodu je čist i u samom gradu ne osjeti se nikakvo zagađenje – tvrdi bosanskobrodski načelnik Miroslav Čerek povodom natpisa u hrvatskom tisku da je zbog bosanskobrodske Rafinerije nafte zrak u Slavonkom Brodu svrstan u treću kategoriju – prenosi Glas Srpske.

Načelnik bosanskobrodskog grada ima i potporu iz same Rafinerije odakle demantiraju tvrdnje „da je zagađenje vazduha u Slavonskom Brodu prouzrokovano radom naših postrojenja“. Prema Glasu Srpskom mjerenja u Rafineriji nisu pokazala nikakva prekoračenja dozvoljenih vrijednosti. Dakle, u dva grada, koja dijeli Sava, udišu se dvije vrste zraka.

U gradu u kojem radi Rafinerija zrak je čist, dok je u ovom, slavonskom, zrak onečišćen i svrstan u treću kategoriju! A to što građani i jednog i drugog grada kažu da im smrdi - a Slavonci to potkrepljuju i podacima s mjerne postaje - susjede u BiH ne smeta i kažu kako se to sve koristi u dnevnopolitičke svrhe. Pa čak i žitelje Ulice S. Radića koji noću zatvaraju prozore kako bi mogli disati.

Ujedno, u rafineriji kažu kako nikakve upite ili priopćenja nisu dobili iz Hrvatske iako su nadležna hrvatska ministarstva izričito navela kako su odmah reagirali i sve, pa čak i EU komisiju upoznali sa stanjem zraka u Slavonskom Brodu. Čak i Brođanin, Tomislav Lukić, koji je trenutno savjetnik ministra zaštite okoliša Federacije BiH, smatra da ni prosvjedna nota, uobičajeni diplomatski potezi neće puno pomoći ukoliko se ne poduzmu prave mjere i na međudržavnoj razini omogućiti javni uvid i raspravu o planu aktivnosti rafinerije, što u ovom slučaju nije učinjeno.

Za to vrijeme tenzije u ovom Slavonskom Brodu rastu što je na svojoj koži najbolje osjetilo izaslanstvo JANAF-a koje je djeci Dječjeg vrtića Kosjenka donijelo bojanke i prigodne darove. U vrtiću su ih dočekali dogradonačelnik Zoran Ivanović i njegova kolegica Ilijana Vrbat Pejić. Naime, izaslanstvo JANAF-a trebao je predvoditi predsjednik Uprave Ante Markov, ali je u posljednji čas stigla „druga garnitura“ koja je na svojoj koži osjetila bijes brodske izvršne vlasti. Jednostavno im je rečeno: Licemjerni ste, djeci nosite darove, a trujete ih plinom.

Uzalud su se „janafovci“ branili da oni s tim nemaju ništa, da im je žao, da su oni samo distributeri i sl. Odgovoreno im je: - Rafinerija nas truje plinovima iz nafte koju im vi dobavljate. Profit ne može niti smije biti iznad ljudskog zdravlja. Nakon toga, brodski dogradonačelnici su otišli i ostavili uzrujano izaslanstvo JANAF-a na predstavi koju su pripremila djeca. Sigurno nisu uživali. Uzrujan je u utorak bio i brodski gradonačelnik Mirko Duspara koji je na konferenciji za medije opetovao kako ima naznaka da nadležna tijela u BIH još nisu dobila nikakvu prosvjednu notu iz Hrvatske.

– Očito je da se jedno priča, a drugo radi. Brođani neće biti još jedno žrtveno janje u ovoj bespoštednoj utrci za profitom. Ići ćemo na građanski neposluh, a ako treba zavrnut ćemo ventil JANAF-ovog naftovoda u Zadubravlju. Po Ustavu imamo pravo na čist zrak i okoliš i nitko od nas neće stvarati Sisak te 30 godina, promatrati i eksperimentirati kako je i koliko po ljudsko zdravlje koban benzon i ostali štetni plinovi koje sada mjerna postaja na Jelasu ne može izmjeriti jer tih uređaja nema – kaže Duspara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:39