LJUDINA KAKVE NEMA

Mještani Dugog Rata na nogama. Ne žele deportaciju omiljenog sugrađanina: Ne damo našeg Makedonca Isu!

Peticiju protiv deportacije iz Hrvatske Ise Bronje koji već 16 godina živi u Dugom Ratu u samo nekoliko sati potpisalo je 200 njegovih sumještana od kojih su mnogi njegovi prijatelji
 Ante Čizmić / CROPIX

NOVO 19:55>>>> Slučaj Ise Bronje, Makedonca koji je sutra trebao biti deportiran iz Hrvatske, večeras je doživio iznenadan preokret, javlja Slobodna Dalmacija.

Kada se već činilo da Isi nema pravne pomoći te da će, sukladno pravomoćnoj sudskoj presudi, biti izgnan iz zemlje u kojoj se ilegalno nastanio još 1997. godine, (ne)sretni je Dugoraćanin pozvan u omišku policijsku postaju gdje mu je izdano rješenje prema kojemu još trideset dana ima pravo boraviti na teritoriju Republike Hrvatske.

- Hvala 'Slobodnoj Dalmaciji' što mi je omogućila da ostanem u mjestu kojega sam istinski zavolio. Hvala i svim dobrim ljudima, znanim i neznanim, koji su mi tijekom posljednja dva dana davali podršku, a posebno hvala inicijatorima peticije jer bih bez njih već bio u avionu za Skopje - u dahu nam je kazao nanovo oživjeli Isa.

---------------------------------------------------------------------------------------

SPLIT - Jednom od najpoznatijih, a slobodno možemo reći i najomiljenijih stanovnika Dugog Rata prijeti deportacija. Zapravo, prijeti je preblaga riječ jer je deportacija najavljena za sutra, piše Slobodna Dalmacija.

Dugoraćani se, međutim, s takvom presudom splitskoga suda ne mire. Odlučili su poduzeti sva legalna sredstva kako bi spriječili da njihov sumještanin bude nepovratno odaslan u Makedoniju.

Isa Bronja - o njemu je, naime, riječ - čovjek je koji se nikome ne miješa u posao. Pa je i ovaj put, zanemarujući što glavna uloga upravo njemu pripada, stajao sa strane. Novinare je, vidljivo dirnut, uputio na svoje prijatelje.

Dugoraćane, baš kao što je i on već 16 godina Dugoraćanin. Ali nije, poput svojih prijatelja, Hrvat. Nego Makedonac koji je smatrao kako su njegovo poštenje i marljivost vredniji od ikakva papira. Baš kao što smatraju i inicijatori peticije kojom se traži odgoda Isine deportacije. Peticije koju je jučer u samo nekoliko sati potpisalo više od 200 Dugoraćana.

- Isu svi u Dugome Ratu znaju, a ako se nađe samo jedan čovik koji će o njemu jednu jedinu ružnu rič reć, onda neka ga slobodno deportiraju. Ljudina je to kakve nema u ovome kraju, ma meni je i na piru bija, šta ću vam više poć govorit - kaže nam Matko Jerčić, koji je, uz Dragana Buljevića, i pokretač akcije za Isinim ostankom u mjestu koje ga je prigrlilo kao svoga.

‘Zažmirite na jedno oko’

Peticija će danas biti predana općinskome načelniku Jerku Rogliću preko kojega će se također pokušati izvršiti pritisak na represivne institucije da u Isinu slučaju zažmire na jedno oko te mu daju još malo vremena da barem pokuša ozakoniti svoj boravak u zemlji za koju se ponadao da bi mu mogla biti druga domovina.

- Znam da vam je čudno što u proteklih šesnaest godina nikad nisam pokušao dobiti hrvatske papire, no morate me razumjeti, bilo me strah da odmah ne dobijem izgon - veli Isa koji je u Dugome Ratu na crno radio svakakve poslove te je ubrzo postao prepoznat kao radnik kojemu su vrata svake kuće otvorena.

A tako je bilo sve do prije dva mjeseca kada ga je u Lovreću zaustavio prometni policajac i kada je Isa shvatio da se vrata boljega života polako zatvaraju.

- Policajci su korektno postupali. Prvo sam prepraćen na Sud u Imotski, a potom i u Split gdje mi je rečeno da ću dobiti jednogodišnji izgon iz Hrvatske. U utorak ujutro bi po mene trebao doći inspektor iz Omiša koji će me odvesti u Zagreb, a potom ni sam ne znam gdje ću - jedva Isa prevaljuje riječi preko usana priznajući nam kako u makedonskome Kruševu nikoga neće biti da ga dočeka, niti da mu se raduje.

- Eto, kakav je on čovik! Dva je miseca šutija o toj deportaciji, da bi nam sve prizna tek kad bi moglo bit kasno. Ako Isu stvarno deportiraju iz zemlje, šta mi je teško i zamislit, onda će to bit samo još jedan dokaz u kakvo smo se mi to društvo pritvorili. Društvo u kojem si čovik samo ako imaš para, s kojima možeš sve kupit, pa i papire za stalni boravak.

Svi smo u prekršaju!

A naš Isa, pošten čovik, miran, povučen i radišan, čovik dobar ka kruv, čovik koji se u nikoga ne dira i koji je svakome, bez iznimke, pružija ruku, e takvoga čovika triba potirat. Ako je Isa u prekršaju, a šta smo onda svi mi za koje je godinama radija i u kojih je godinama ka podstanar živija - izjavio je Matko Jerčić za Slobodnu Dalmaciju.

I onda doslovno, evo, i preko “Slobodne” moli “nadležne službe” da Isin slučaj još jednom preispitaju. Jer Isa Bronja ne samo da treba Hrvatsku nego još više Hrvatska treba takve kao što je Isa Bronja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 13:45