PIŠE ANTE TOMIĆ

Mladi HDZ-ovci, zašto vas tisuću i pol nije donijelo Jadranki Kosor štafetu?

Stranački podmladak: Masovna podjela stranačkih iskaznica otvara pitanje zbog čega mladi pristupaju političkim strankama
Zagreb, 180710.Predsjednica HDZ-a i Vlade Jadranka Kosor dodjelila je u restoranu Domagoj 1500 clanskih isaznica novim clanovima mladezi HDZ-a.Foto: Marko Miscevic / CROPIX
 Marko Miscevic / CROPIX

Tisuću i petsto omladinaca primila je Jadranka Kosor u Mladež Hadezea. Tisuću i po njih upisali su se u vladajuću stranku kontajući možda da će se, slijedom toga, sutra u vlasničkim knjigama upisati na nekakvu nekretninu. Ta lijepa ambicija, da se ne lažemo, najčešći je motiv pristupanja Hadezeu i pritom nipošto ne bismo željeli podcijeniti ničije težnje.

Dapače, krasno je da su tisuću i po mladih ljudi, takoreći na početku života, znali odabrati ispravne težnje, da se ne predaju duhovnim ispraznostima, prolaznim tricama poput ljubavi i dobrote, nego pokazuju zdrav instinkt za stjecanjem materijalnih dobara.

U opisanom događaju nema ničega lošeg, osim načina na koji je izveden. Jadranka Kosor primila je u stranku tisuću i po mladih na nedopustivo skromnoj svečanosti u nekakvom restoranu. Nedostajalo je teatralnosti, takvu je masovnost trebalo doličnije prikazati. Mladim Hadezeovcima trebalo je dati svečaniju priliku da pokažu svoju odanost voljenoj predsjednici.

Tisuću i po naprosto su se trebali rasporediti po čitavoj zemlji, od Dubrovnika do Vukovara, i da od ruke do ruke jedni drugima dodaju štafetu u kojoj je poruka ljubavi za Jadranku Kosor, i da joj oni to predaju na velikoj priredbi na stadionu, na njezin rođendan. To bi bilo pravo primanje u omladince. Ovako mi je malo bezveze.

HDZ broji deset puta više mladih nego SDP

Šefica HDZ-a Jadranka Kosor podijelila je u nedjelju 1500 iskaznica novim članovima Mladeži HDZ-a koji su se stranci priključili u zadnjih mjesec, dva. Tom se prilikom pohvalila da se Mladeži HDZ-a, otkako je ona došla na čelo stranke, pridružilo oko 10.000 novih članova. Mladež HDZ-a koja je osnovana 13. rujna 1990. i za čiju je šeficu Kosor nedavno postavila Martinu Banić, glasnogovornicu svoje Vlade, nesumnjivo je najbrojniji podmladak neke stranke.

Danas, prema podacima s njihove web stranice, Mladež HDZ-a broji oko 65.000 članova. U usporedbi s HDZ-om, sve ostale stranke, od kojih većina ima svoje mlade organizacije, mnogo su skromnije po pitanju članstva. Tako, primjerice, druga najveća stranka SDP, čiji Forum mladih, osnovan 1992. godine danas ima 6400 članova. I HNS ima svoju organizaciju pod nazivom Mladi HNS-a, dok HSLS ima Mlade liberale. Hrvatska seljačka stranka ima Organizaciju mladih HSS-a koja, kako stoji na njihovoj stranici, još nije ustro-jena na razini Hrvatske. ( R. V.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 04:52