SUĐENJE

'MODRIĆ TEŠKO MOŽE DOBITI TU TUŽBU' Pravna bitka kapetana Vatrenih: Kako ga je svjedočenje njegova bivšeg odvjetnika dovelo u jako neugodnu situaciju

 Vlado Kos / CROPIX

Nadležno tužiteljstvo u Osijeku ubrzo bi trebalo odlučiti hoće li protiv ponajboljeg hrvatskog nogometaša Luke Modrića podići optužni akt zbog davanja lažnog iskaza na suđenju savjetniku Dinama Zdravku Mamiću i ostalim optuženima za izvlačenje gotovo 120 milijuna kuna iz maksimirskog kluba.

Istraga koju je tužiteljstvo provodilo protiv Modrića nedavno se toliko zakuhala da je Modrić odlučio prijaviti svog prijašnjeg odvjetnika Davora Radića za odavanje odvjetničke tajne.

Obeštećenje

Sve je krenulo Modrićevim svjedočenjem u USKOK-u tijekom istrage u spomenutom predmetu 2015. godine. Tada je potvrdio navode optužbe da je aneks ugovora prema kojemu je ostvario pravo na 50 posto transfernog obeštećenja prilikom njegova prelaska u Tottenham, zapravo antidatiran, odnosno da ga je potpisao kada je već igrao u Londonu. Temeljem tog ugovora, Dinamo je Modriću isplatio polovicu odštete, a Modrić je većinu tog iznosa, preko 50 milijuna kuna, proslijedio Mamiću i s njim povezanim osobama sukladno njihovu građanskom ugovoru.

Na Županijskom sudu u Osijeku Modrić je, pak, lani ustvrdio da to nikada nije rekao i da su ga u USKOK-u očito krivo shvatili. Naveo je da je već ranije potpisao sporni aneks. Modrić je pritom kazao kako nakon ispitivanja u USKOK-u nije ni pročitao zapisnik, tako da nije primijetio da su njegove riječi pogrešno navedene.

Ispitivanje

Osječko tužiteljstvo otvorilo je istragu protiv njega zbog sumnje u davanje lažnog iskaza. Uz ostale radnje, provedeno je i ispitivanje njegova prijašnjeg odvjetnika Davora Radića, koji je potvrdio da je bio prisutan tijekom Modrićeva ispitivanja u USKOK-u. Odvjetnik Radić kazao je da je Modrić nakon ispitivanja pročitao zapisnik i to dva puta, nakon čega se potpisao na svaku stranicu i nije iznio nikakve primjedbe. Takvo Radićevo svjedočenje očigledno je dovelo Modrića u nezavidnu situaciju u ovom slučaju.

Modrić je, pak, odlučio “uzvratiti” udarac te je preko svojih odvjetnica protiv Davora Radića podnio prijavu Hrvatskoj odvjetničkoj komori za odavanje odvjetničke tajne.

Komora tek treba razmatrati Modrićevu prijavu. No, pravnici koje smo jučer konzultirali mahom smatraju da se u konkretnom slučaju teško može raditi o odavanju odvjetničke tajne te da o tome postoji i ustaljena sudska praksa.

- Odvjetnička tajna je ono što klijent odvjetniku kaže u povjerenju, ali ne i zapažanja odvjetnika tijekom ispitivanja ili neke druge radnje. O tome je odvjetnik, kada ga se ispituje kao svjedoka, dužan govoriti - ističe poznati zagrebački odvjetnik Anto Nobilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:32