ODBIJANJE POMOĆI

'MOJ OTAC JE U SAMOIZOLACIJI I POČEO SE GUŠITI. HITNA GA JE ODBILA' Val priča nakon slučaja curice iz V. Gorice: 'Primili su ga tek kad je kolabirao'

Je li Hitna dobila upute da uskraćuje pomoć osobama kod kojih postoji sumnja na koronavirus
ilustracija
 Srđan Vrančić / CROPIX

Ravnateljica Hitne Maja Grba Bujević izjavila je kako djelatnici Hitne nisu ni u čemu pogriješili i nema razloga da budu kažnjeni zbog slučaja djevojčice iz Velike Gorice, jer ona u tom trenutku kada ih se zvalo nije bila životno ugrožena, nije dobila oznaku crveno, kakva se daje za osobe koje imaju teških problema s disanjem, bez svijesti ili im je potrebna reanimacija, nego žutu.

Podsjetimo, po nju je Hitna pomoć opetovano odbijala doći jer je majka prijavila da zbog koronavirusa mora biti u samoizolaciji, a potom joj je iz istih razloga uskraćena i liječnička pomoć u KBC-u Zagreb na Rebru. Djevojčici je u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj dijagnosticirana upala slijepog crijeva i hitno je operirana u tri ujutro.

Zaredali pozivi

Ako je istraga utvrdila da nitko nije odgovoran jer su svi radili u skladu s pravilima struke, znači li to da je Hitna dobila upute da uskraćuje pomoć osobama kod koje postoji ikakva sumnja na koronavirus?

Nakon teksta o djevojčici iz Velike Gorice zaredali su pozivi nekolicine čitatelja. I Tomislav Stojanov nam se požalio na uzaludno pozivanje Hitne.

- Moj otac sa 76 godina, nakon pet dana visoke temperature koja nije padala, počeo je imati problema s disanjem. Gušio se. S četvrtka na petak, oko dva u noći, zvao sam Hitnu i prijavio da je moj otac u samoizolaciji kao sekundarni kontakt i da se osjeća jako loše i ne može disati, povrh svega što je i srčani bolesnik - otkriva nam Tomislav Stojanov, čiji se otac sada bori za život u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, a on, kaže, s velikom zebnjom sluša vijesti u strahu da će čuti da je njegov otac sedma žrtva Covida-19 u Hrvatskoj.

- Hitna nije željela doći, tvrdili su da nemaju ljudi ni zaštitnih odijela.

Uputili su me da zovem epidemiologinju. Ona je izrazila sumnju na koronu i rekla da zovem Hitnu. Doduše, napominjala je da je simptom Covida-19 suhi kašalj - a moj otac nije imao suhi kašalj, nego je ozbiljno iskašljavao. Ponovno sam zvao Hitnu. Rekli su mi da čekam jutarnju smjenu.

Ponovno sam zvao ujutro i opet su mi rekli da ne mogu poslati Hitnu te da su svi kreveti u Klinici za infektivne bolesti popunjeni te da ‘zovem ako ondje koga imam da pokuša nešto učiniti za moga tatu’. To me je šokiralo jer svaki dan slušam vijesti i Alemku Markotić te čujem da su spremni za prihvat, da imaju 40 respiratora, a da zasad na njima nije više od desetero pacijenata - priča nam Stojanov i otkriva da na koncu nije došla ekipa Hitne pomoći, nego specijalno vozilo za prijevoz na testiranje.

Protokol

- Kad je otac već bio u vozilu, povratno me nazvala epidemiologinja kako bi mi rekla da nitko ne može doći! Vozilo je mojeg oca ostavilo ispred Zarazne u onim šatorima, gdje je on, posve onemoćao, u jako lošem stanju, s temperaturom 39,6, morao čekati tri sata u šatoru na hladnoći. Kad su mu uzeli bris, odmah su ga primili u bolnicu jer je kolabirao.

Ipak je bilo mjesta. U teškom je stanju, nije stabiliziran, ima upalu pluća. A ja se sad pitam bi li mu bilo bolje da su došli ranije - govori Tomislav Stojanov i hvali policiju koja je isti dan došla provjeriti poštuju li svi u obitelji samoizolaciju.

Nitko u obitelji, u kojoj više generacija živi u zajedničkoj kući, još nije testiran.

Je li dio protokola da pacijente kod kojih postoji sumnja na koronavirus Hitna ne vozi, pitamo njezinu ravnateljicu Maju Grba Bujević.

- Ni u kojem slučaju. Nije to protokol. Dosad smo odvezli 898 pacijenata sa sumnjom na koronavirus. Dragocjen nam je podatak o samoizolaciji jer se u tom slučaju osoblje može zaštititi i odjenuti zaštitna odijela. Bilo bi suludo da na svaku intervenciju idemo u zaštitnim odijelima, ali ako bude potrebno, donijet ćemo i takvu odluku.

Zasad ne želimo na običnim intervencijama uzbuđivati građane. Nije točno ni da djelatnici Hitne nemaju potrebnu opremu - možda misle da bi trebala biti bolja, ali imaju sve što im treba u ovako teškim situacijama - odgovara ravnateljica Hitne Maja Grba Bujević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:26