PUT U LOURDES

MORH plaća milijun kuna za 155 hodočasnika

Dok ministar Branko Vukelić govori o štednji, Ministarstvo u Francusku šalje 20 turističkih autobusa. Troškovi smještaja iznose 35 tisuća eura, a za dnevnice je predviđeno 38 tisuća

ZAGREB - Unatoč nedostatku novca koji ozbiljno ugrožava funkcioniranje Hrvatske vojske, Vojni ordinarijat RH i ove godine organizira 18. vojno hodočašće u Lourdes. Troškovi sedmodnevnog boravka u Lourdesu iznosit će približno milijun kuna koje će iz svog budžeta platiti MORH, a 155 službenih hodočasnika putovat će u 20 autobusa, te u dva kombija .

Osim službenog izaslanstva koje se prevozi u četiri autobusa i dva kombija, ostalih 16 autobisa prevest će i više od 1000 hodočasnika koji sami snose troškove putovanja.

Od 18. do 25. svibnja u Lourdes kao članovi službene delegacije idu i predstavnici vatrogasaca i policajaca, te kompletan vojni orkestar od 65 članova. Jedno kombi vozilo služit će samo za prijevoz instrumenata. U službenoj delegaciji uz orkestar Oružanih snaga RH, koji će odsvirati nekoliko koračnica, između ostalih naći će se i vojni ordinarij Juraj Jezerinac, potom generalni vikar msgr. Josip Šantić, zapovjednik hodočašća, zamjenici zapovjednika hodočašća, te djelatnici vojnog ordinarijata.

Troškovi smještaja

Prema planu logističke i financijske potpore, Ministarstvo obrane RH snosi troškove smještaja 155 službenih predstavnika u iznosu od 35.374 eura, a dnevnice za službeno izaslanstvo iznose 38.640 eura. Još 4662 eura bit će utrošena na službene akreditacije, zajedničke fotografije, fotografije za arhiv, službene oznake i boravišne pristojbe.

Troškovi prijevoza još nisu prikazani u planu financijske potpore, ali se po cjeniku redovnih autobusnih linija kreću oko 2500 kuna po danu uz 8 kuna po prijeđenom kilometru, a za kombije 1500 po danu i 3 kune po kilometru, što čini oko 800 tisuća kuna.

Ministar govorio o štednji

U to ne ulaze troškovi izleta i turističkog razgledavanja. Za tri autobusa i dva kombija kojima bi se prevozilo 155 službenih osoba ukupni troškovi hodočašća iznosili bi milijun kuna. Podsjetimo, odlukom ministra obrane lani je zbog nedostatka novca više od polovice sastava brigada poslano kući, a ministar Vukelić izjavio je da “HV dijeli sudbinu države u krizi”.

‘Broj izaslanika po NATO-ovu standardu’

Na upit Jutarnjeg lista zbog čega na vojno hodočašće u Lourdes ne putuje manje izaslanstvo, u Vojnom ordinarijatu RH odgovorili su da je riječ o “ispunjavanju NATO-ovih standarda”.

- Riječ je o međunarodnom vojnom hodočašću i mi na njemu sudjelujemo kao što sudjelujemo u vojnoj misiji u Afganistanu - rekli su nam u Vojnom ordinarijatu RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:57