O ČEMU JE RIJEČ?

MORH SE OGLASIO O MISTERIOZNOM NASA-inom UREĐAJU KOJI JE NAŠAO RIBAR 'Dali smo dozvole vojnom brodu SAD-a za testiranja u Jadranu...'

Darko Kunac Bigava, uređaj
 Morski.hr

O tajanstvenom uređaju kojeg su ribari pronašli u moru kod Mljeta u četvrtak poslijepodne se oglasilo i Ministarstvo obrane, piše Morski.hr.

Novinari tog portala su Ministarstvu obrane postavili pitanja zašto je američki vojni brod radio neobične manevre u hrvatskim teritorijalnim vodama i od kud ovakav uređaj kod Mljeta. Također, pitali su i o kakvom uređaju se radi, što radi u teritorijalnim vodama Republike Hrvatske i zašto nije objavljen radio oglas o opasnosti po sigurnost plovidbe.

Evo što su im odgovorili iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

- Sukladno zakonskim propisima, Ministarstvo obrane je uz druga nadležna tijela izdalo prethodnu suglasnost Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za provedbu aktivnosti ispitivanja opreme i uređaja za istraživanje mora znanstveno-istraživačkom brodu Bruce C. Heezen iz sastava Ratne mornarice SAD-a. Konačno odobrenje za provedbu aktivnosti, a temeljem prethodno pribavljenih suglasnosti izdalo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Sukladno Pomorskom zakoniku, provedbu predmetne aktivnosti na američkom brodu pratila su dva časnika Hrvatske ratne mornarice.

S poštovanjem,

Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Podsjetimo, uređaj je iz mora izvadio Darko Kunac Bigava, ribar iz Podgore. On je tajanstveni uređaj vratio Amerikancima, ali tek nakon što su mu platili prouzročenu štetu na ribarskoj opremi.

Kako piše Morski.hr, Ministarstvo obrane još nije odgovorilo o kakvom uređaju se radi. Sve druge službe, uključujući Ministarstvo unutarnjih poslova nisu odgovarale na upit, Američka ambasada u Zagrebu poručila je da još uvijek nemaju nikakvih informacija o događaju, a američki vojni brod Bruce Heezen je upravo napustio teritorijalne vode Republike Hrvatske, nedugo nakon što je preuzeo izgubljeni uređaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:23