JOŠ NIJE KRAJ

Mračne prognoze za iduću godinu: Cijelu 2011. ćemo provesti na dnu, izlaz je daleko

Za krizu nisu krive banke nego neusklađenost naših politika, smatra Božo Prka
Zagreb, 300109.Hrvatski zavod za zaposljavanje (HZZ) ocekuje u ovoj godini porast nezaposlenosti od pet posto, uz napomenu da je to mozda preoptimisticna procjena. Procjena o pet postotnom rastu nezaposlenosti napravljena je na temelju procjene gospodarskog rasta u 2008. od tri posto, no s obzirom na jacanje krize krajem godine, sto potvrdjuju i ekonomski pokazatelji, moguc je i veci rast nezaposlenostiFoto: Vjekoslav Skledar / CROPIX
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Hrvatske banke nisu krive za recesiju, a dvije trećine krize posljedica je neusklađenosti naših politika, poručio je u srijedu na susretu s poslodavcima u zagrebačkom hotelu Antunović predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka.

- Hrvatska ima dobre uvjete za gospodarski rast od četiri ili pet posto na godinu, ali za to nam treba društveni konsenzus o reformama. Ni jedna stranka neće profitirati ako će ljude izvoditi na ulice - istakao je Prka.

Više koordinacije

Njegova je poruka očito usmjerena sindikalnim čelnicima, koji, uz potporu oporbe, najavljuju opći štrajk nakon što je Ustavni sud ‘srušio’ referendum o izmjenama Zakona o radu.

Ako je suditi po najnovijim prognozama Marka Škreba, glavnog ekonomista PBZ-a, Hrvatsku čeka još jedna teška godina, a oporavak gospodarstva u 2011. bit će prespor da bi omogućio otvaranje novih radnih mjesta.

Pojednostavljeno rečeno, Škreb prognozira da Hrvatsku u prvoj polovici 2011. čeka nastavak grebanja po dnu, a tek u drugoj polovici sljedeće godine izgledno je jačanje gospodarske aktivnosti, iako će ona biti preslaba da bi promijenila negativne trendove na tržištu rada.

Za tako nešto, ističe Prka, Hrvatskoj nedostaje koordinacija između fiskalne i monetarne politike, te realnog i financijskog sektora, kao i ambicioznija provedba reformi, s naglaskom na štednju javnog sektora, što bi smanjilo i percepciju rizika države. Iako nikog nije imenovao, njegova je poruka očito upućena glavnim protagonistima fiskalne i monetarne politike u Hrvatskoj - Ivanu Šukeru i Željku Rohatinskom. Druge zemlje u okruženju taj su problem riješile pozivajući MMF.

Plasmani tvrtkama

Premda je Prka jučer najavio da će banke u sljedećoj godini više kreditirati mala i srednja poduzeća, koja su i najteže osjetila krizu, poduzetnici su ostali skeptični jer smatraju da bi ukupna količina bankovnih plasmana malim i srednjim poduzećima trebala biti veći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:46