PREGOVORI S EU

Pravosuđe i brodogradnja jedina su nam prepreka

Nova politika europske diplomacije ili pooštreni tretman samo za Hrvatsku
 Davor Žunić/CROPIX

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor bio je izuzetno oprezan po pitanju datuma za zaključenje pregovora, a nije htio ni čuti o eventualnom datumu za članstvo Hrvatske u EU.

Propušten rok

Barroso je, doduše, rekao da to nema izravne veze s Hrvatskom, nego da je nova politika EU da više ni za koga nema datuma. Ipak, iz izvora EU doznaje se da je Unija na “povišenom stupnju opreza” i kada je Hrvatska u pitanju.

Lani je Europska komisija kao mogući rok za zaključenje pregovora spomenula kraj 2010. godine. Sada je očito da je i taj rok propušten, a Barroso kaže da je zaključenje pregovora “moguće tijekom 2011. godine.”

Kršimo zakon

Barroso nije htio spominjati datum za članstvo rekavši da se o tom datumu može razgovarati tek nakon što Hrvatska zaključi pregovore. Na neki način to je odstupanje od dosadašnje prakse, pa i od same strategije proširenja EU. Naime, u EU nikada nisu rekli da neće postavljati ciljne datume. Naveli su da to neće učiniti “sve dok se pristupni pregovori ne približe kraju”. Kako se sada tvrdi da su pregovori u “završnoj fazi”, moglo bi se govoriti i o ciljnim datumima za članstvo. Neformalno, taj cilj već postoji: kraj 2012. ili početak 2013.

Ipak, Barroso je svojim opreznim, ali i kategoričnim izjavama da nema datuma Hrvatskoj htio poslati poruku da nije do kraja odradila posao. Na inzistiranje novinara kad je riječ o datumima Barroso je pozvao da se upit usmjeri prema Hrvatskoj, koja mora odraditi posao u ispunjavanju mjerila pa će se onda moći odrediti i datum. Glavne prepreke zaključenju pregovora su pravosuđe i brodogradilišta, s kojima hrvatska strana odugovlači iako točno zna što treba napraviti, smatraju u EU.

U EU nisu zadovoljni što se kao razlog za likvidaciju brodogradilišta koristi izgovor da to traži Bruxelles, a ne činjenica da financiranjem brodogradilišta Hrvatska već krši Sporazum s EU, pa i svoje zakone o tržišnom natjecanju.

Depolitizacija sudstva

Pravosuđe je poglavlje za koje će, u najboljem slučaju, biti potrebno još nekoliko mjeseci. Kosor je dobila pohvale za proces koji Hrvatska nastavlja u depolitizaciji sudstva i tužiteljstva, ali i poruku da se posao mora nastaviti. Zbog toga je i Barroso bio tako oprezan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:36