KONAČNA ODLUKA

Mucalo će biti v.d. intendanta i sve je po zakonu

Ravnateljica Baleta Almira Osmanović s Mucalom je već dogovorila program za sljedeću kazališnu sezonu
Split, 090610.Gradsko vijece na kojem je najzanimljivija tocka dnevnog reda bila izbor intendanta Splitskog HNK.Na fotografiji: Novoizabrani intendant je glazbenik Dusko Mucalo.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klarić / CROPIX

SPLIT - Gradonačelnik Splita Željko Kerum ipak je, unatoč protivljenju ministra kulture Bože Biškupića, odlučio za v.d. intendanta splitskog Hrvatskog narodnog kazališta na godinu dana postaviti Duška Mucala!

Potvrdila je to danas dogradonačelnica Anđelka Visković.

- Mucalo je po mišljenju kazališnog, ali i Gradskog vijeća izabran na čelno mjesto teatra i to znači da ima sve uvjete - rekla je dogradonačelnica Visković.

‘Kerum je u pravu’

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić kaže kako je neshvatljivo da Grad Split snosi većinu troškova poslovanja HNK Split, a da ministar Biškupić odlučuje tko će biti intendant.

- Kerum je potpuno u pravu. Grad Split ima pravo odlučiti tko će biti intendant - rekao je Šišljagić.

Svjestan je da zakon propisuje da to pravo ima ministar Biškupić. - Zakon je stupidan. Nek’ ministar prvo odriješi kesu, pa nek’ onda odlučuje - zaključio je Šišljagić.

Statut nedefiniran

Sadašnjem intendantu HNK Split Milanu Štrljiću mandat istječe krajem rujna, što znači da, kaže dogradonačelnica Visković, nema vremena za novi natječaj. Pa će Mucalo u listopadu preuzeti čelno mjesto splitskog teatra!

Već je ravnateljica Baleta Almira Osmanović s Mucalom dogovorila program za sljedeću sezonu. - Radim na novom baletu. Mucalu treba dati šansu. On je i ekonomist - rekla je Osmanović.

Smatra također da bi onaj tko financira kazalište trebao odlučivati tko će ga voditi.

- Grad daje najviše love, pa bi trebao odlučivati o intendantu - rekla je.

U prilog Mucalovu odabiru za vršitelja dužnosti ide i važeći statut HNK Split.

U Statutu splitskog HNK piše samo da “v.d. intendanta imenuje Gradsko vijeće na rok do godinu dana”, a nije definirano mora li imati određenu stručnu spremu, iskustvo ili pozitivno mišljenje ministra kulture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:25