PITANJE TRAŽITELJA AZILA

MUP ODBACIO OPTUŽBE CENTRA ZA MIROVNE STUDIJE 'Njihove tvrde u potpunosti su netočne i nedopustive'

Ilustracija
 Sandra Šimunović / CROPIX

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) je u ponedjeljak odbacilo optužbe Centra za mirovne studije (CMS) koji su ih prozvali da im uskraćuju pristup Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu.

"U potpunosti su netočne i nedopustive tvrdnje Centra za mirovne studije, kojima nepotpisivanje Sporazuma o međusobnoj suradnji na području pružanja podrške tražiteljima međunarodne zaštite smještenima u Prihvatilište za tražitelje azila (u daljnjem tekstu Sporazum o međusobnoj suradnji) tumače kao političku odluku s ciljem zastrašivanja, marginaliziranja i udaljavanja organizacije koja u javnosti upozorava na nezakonito postupanje djelatnika Ministarstva prema izbjeglicama.

Naime, s obzirom da Centar za mirovne studije nema važeći Sporazum o suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova RH, Ministarstvo nije u mogućnosti omogućiti ulazak volontera CMS-a u Prihvatilište za tražitelje azila", izvijstio je MUP.

U priopćenju navode i razloge zbog kojih nisu pronašli "stvarne potrebe" za potpisivanjem sporazuma s CMS-om.

CMS nudi iste ili slične aktivnosti kao udruge koje djeluju u Prihvatilištu

"S obzirom na dostavljena izvješća CMS-a o provedenim aktivnostima koje su uključivale učenje hrvatskog jezika i razgovore s tražiteljima međunarodne zaštite u sklopu kojih su tražitelje informirali o sustavu azila i integraciji, kao i uvidom u trenutno važeće sporazume koje Ministarstvo ima sklopljene s drugim udrugama i projekte u tijeku, nametnuo se zaključak da CMS sadržajno nudi iste ili slične aktivnostima koje već provode ostale udruge koje djeluju u Prihvatilištu".

Navode da MUP trenutno ima sklopljene sporazume o suradnji s udrugama: Isusovačka služba za izbjeglice (Jesuit Refugee Service), Hrvatski pravni centar, Ruke Nade (Croatian Baptist Aid), Baptistička Crkva Zagreb – Malešnica te Zemljani – Are You Syrious.

Dodaju i daje pomoć azilantima osigurana kroz projekte koje vodi Hrvatski Crveni križ te belgijska udruga Medecins du Monde.

"Kako bi omogućili primjerenije i dostojanstvene uvjete stanovanja tražiteljima međunarodne zaštite, u međuvremenu je započela i ranije planirana rekonstrukcija Prihvatilišta za tražitelje azila u Zagrebu. Time su smještajni prostori za tražitelje međunarodne zaštite, ali i radni prostori smanjeni za više od trećine. To uključuje i prostorije koje su ustupljene na korištenje svim ranije navedenim udrugama s kojima Ministarstvo ima sklopljene (važeće) sporazume o suradnji", navodi MUP.

CMS može provoditi aktivnosti u svojim prostorijama

Ističu i da ni na koji način ne sprječavaju rad CMS-a u pružanju podrške tražiteljima međunarodne zaštite i osobama s odobrenom zaštitom budući da svoje aktivnosti mogu provoditi u svojim prostorima.

"Naime, tražiteljima međunarodne zaštite osiguran je besplatan javni prijevoz te im ni na jedan način nije ograničen pristup Centru za mirovne studije, niti kontakt s volonterima bilo koje udruge. Ministarstvo će vrlo rado, kao i za niz drugih aktivnosti putem oglasne ploče u Prihvatilištu omogućiti dostupnim kontakt podatke i informativne letke o aktivnostima koje nudi Centar za mirovne studije", kažu u MUP-u.

Naglašavaju da CMS nikada nisu smatrali nepoželjnim partnerom. No, nedopustivim smatraju inzistiranje na tvrdnjama kojima se MUP-u pripisuje odgovornost za smrt djevojčice Madine, unatoč tome što je u lipnju 2018. odbačena kaznena prijava protiv nepoznatih policijskih službenika granične policije.

MUP 2018. odobrio 226 međunarodnih zaštita

"Nadalje, tvrdnje kako MUP onemogućava pristup sustavu azila nemaju uporište u stvarnosti. Napomenut ćemo da je samo u 2018. godini Ministarstvo zaprimilo 998 zahtjeva za međunarodnom zaštitom i odobrilo 226 međunarodnih zaštita.

Zaključno, prema volonteru udruge Are You Syrious, Policijska postaja Vrbanja podnijela je optužni prijedlog zbog prekršaja iz članka 43. Zakona o strancima, jer je isti zatečen u pomaganju grupi migranata na način da im je mobitelom, a zatim i svjetlosnim signalima na osobnom vozilu davao upute gdje i kada mogu prijeći državnu granicu.

Prekršajni sud u Vukovaru, Stalna služba u Županji, je nakon provedenih usmenih rasprava donio presudu kojom je volontera proglasio krivim zbog prekršaja iz članka 43. Zakona o strancima. Protiv navedene presude mogla se izjaviti žalba Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu u roku od 8 dana", priopćio je MUP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:29