REAKCIJA

MUP ODBACUJE OPTUŽBE IZ SRBIJE 'Nismo upoznati sa slučajem navodnog nasilja nad migrantima'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 02.09.2019. u 14:28

Karlovac, 06062018.
Policijski sluzbenik uocio je ilegalne prelaske i s ciljem sprecavanja prelaska drzavne granice izdao zapovjed da pocinitelj stane. On je na njegovu zapovjed direktno krenuo u napad na policijskog sluzbenika. S ciljem odbijanja napada na sebe, policijski sluzbenik je uporabio vatreno oruzje na nacin da je ispalio hitac u zemlju.
Na fotografiji: Privodjenje migranta.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Ilustracija

 

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u ponedjeljak je izvijestilo da nije upoznato sa slučajem navodnog nasilja nad migrantima na koji je prošlog tjedna upozorio srbijanski Komesarijat za izbjeglice i migracije.

To je tijelo u subotu priopćilo da su pripadnici hrvatske granične policije, "nakon niza slučajeva maltretiranja migranata i vraćanja s granice, brutalno pretukli afganistanskog maloljetnika".

Odbacujući takve tvrdnje hrvatski MUP ističe da nije ostvarena "bilo kakva službena komunikacija Komesarijata za izbjeglice i migracije Vlade Republike Srbije prema MUP-u RH".

"Smatramo da je ovo još jedna u nizu neutemeljenih i činjenično nepotkrijepljenih optužbi na račun hrvatske policije zbog njene ustrajnosti i odlučnosti u zaštiti državne granice i vanjske granice Europske unije", priopćio je MUP.

Dodaju da o pritisku nezakonitih migracija govori brojka da je hrvatska policija od početka godine spriječila 9.487 pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja povećanje od 200 posto. 

Za istaknuti je i broj uhićenih krijumčara nezakonitih migranata koji se već sada približio brojci od gotovo 600 krijumčara pri čemu značajan udio imaju i srbijanski državljani (17 posto), kažu u MUP-u.

"O humanom postupanju hrvatske policije govori i nedavni slučaj kada je krijumčar, 45-godišnji srbijanski državljanin pobjegao iz kombija s kojim je sletio u rijeku Kupu i ostavio 11 migranta u tonućem kombiju.

Slatina Pokupska, 250819.
Krijumcar migrantima, za kojeg se sumnja da je drzavljanin Republike Srbije, skrivio je prometnu nesrecu odvozeci kombi s migrantima u rijeku Kupu, zbog koje se jedna migrantica utopila. MUP i dalje traga za krijumcarom.
Na fotografiji: mjesto ulijetanja kombija s migrantima u Kupu.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX

Na fotografiji: Mjesto ulijetanja kombija s migrantima u Kupu

 

Nažalost, jedna ženska osoba se utopila, ali je zahvaljujući samo brzoj i požrtvovnoj reakciji hrvatskih policijskih službenika od utapanja spašeno 10 migranta koji su ubrzo zbrinuti i smješteni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite. Ovo je zadnji slučaj u nizu, a tijekom prošle zime nerijetke su bile situacije kada su policijski službenici spašavali nezakonite migrante, među kojima i trudnice i djecu zatočene u snijegu na nepristupačnom terenu poput planine Plješivice.

Iznesene optužbe koje upućuju na navodna mučenja migranata apsolutno su nepojmljive i nemaju nikakvo uporište u stvarnosti", priopćio je MUP.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo