NOVI SKANDAL U AFERI MESO

MUP: Policajac ispitao novinare na svoju ruku

Novinari Jutarnjeg policajcu su u dobroj vjeri povjerili svoja saznanja o malverzacijama s mesom, no istraga je stala. Zašto?

ZAGREB - Policija je pokušala omesti rad novinara Jutarnjeg lista Sergeja Trajkovića i Tomislava Kukeca, koji su istraživanjem otkrili niz malverzacija u vezi s uvozom, skladištenjem i distribucijom mesa, o čemu su pisali u serijalu objavljenom u rujnu. Dosad nezabilježenu taktiku zagrebačka je policija manifestirala prošlog mjeseca, kada je K. V., službenik iz 2. policijske postaje, nazvao redakciju Jutarnjeg i tražio novinare Kukeca i Trajkovića. Novinari su se odazvali pozivu policajca da se sastanu u postaji i razgovaraju o temi o kojoj su tih dana intenzivno pisali.

Ekskluzivne informacije

- Čujte, ja ovdje nisam po naređenju, ali imam suglasnost svojih šefova da provedem istragu nad osobama i tvrtkama koje ste spomenuli u tekstovima o malverzaciji u mesnoj industriji - započeo je priču policajac K. V. u kafiću nedaleko od postaje u kojoj radi. Čuvajući, ipak, ekskluzivne informacije, novinari su dali iskaze i stavili se na dispoziciju organu gonjenja. Usporili su vlastitu istragu nadajući se da će upletanjem policije priča o ilegalnom uvozu lošeg mesa dobiti epilog. No, desetak dana nakon tog razgovora policajac je Kukecu i Trajkoviću poslao e-mail u kojem ih izvještava da je istraga završena.

Deset dana čekanja

“Istragu sam završio što se tiče uvoza mesa u RH, pa vas molim, ukoliko vas zanima, da pošaljete upit na e-mail PU zagrebačke”, napisao je K. V. u tom pismu. Novinari su odmah zatražili priopćenje, no iz zagrebačke policije nisu mogli dobiti brzi odgovor. Deset dana trebalo je da, nakon dvostruke provjere u MUP-u, stigne odgovor da predistražne radnje nikada nisu ni pokrenute.

“Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta PU zagrebačke nisu provodili krim. istraživanje u vezi nepravilnosti oko uvoza, skladištenja i distribucije svježeg, zamrznutog i prerađenog mesa u RH, odnosno u vezi ‘afere meso’”, stoji u priopćenju MUP-a. Potpuno zbunjeni ovakvim obratom, pokušali smo opet od MUP-a dobiti odgovor, ovaj put fokusirajući pitanja na djelovanje policajca K. V.

Upitali smo tako MUP je li zagrebačka policija provodila predistražne radnje nad osobama i tvrtkama spomenutima u napisima o malverzacijama u mesnoj industriji.

MUP bez odgovora

Zatim, jesu li razgovarali s policajcem K. V. o njegovim kontaktima s novinarima Jutarnjeg i je li K. V. pisao službene zabilješke ili druge dokumente koje je predočio nadređenima, vezane uz navodnu istragu u aferi meso. Na ta tri jednostavna pitanja MUP jučer nije odgovorio. Čekajući odgovor iz MUP-a, neslužbenim smo kanalima doznali ponešto o policajcu koji je u središtu priče. K. V. je zaposlen u policiji od 18. godine, studirao je na Fakultetu kriminalističkih znanosti.

Rođen je u Sloveniji, a djetinjstvo je proveo u Belišću. Na društvenim mrežama kao svoju web stranicu ističe stranicu tvrtke sa sjedištem u Belišću. Kako na toj stranici stoji, tvrtka se bavi ugradnjom i montažom uređaja za identifikaciju s pasivnim ID karticama, a u Sudskom registru stoji da se bavi i inozemnim i tuzemnim prijevozom robe.

Neobičan policajac

Nekoliko godina K. V. je radio kao webmaster službenih stranica PU zagrebačke. Hobi mu je fotografija, a kolege ga doživljavaju kao korektnog, no pomalo neobičnog policajca. Zasad još ne znamo za čiji je račun utrošio vrijeme ispitujući novinare o njihovoj istrazi.

Zašto šute u vrhu policije?

Kada smo službeniku PUZ-ova Odjela za odnose s javnošću objasnili da je nemoguće da istraga nije provođena kada su iskaz u tom predmetu davali i novinari Jutarnjeg te da je policajac izjavio da je istraga završena, ispričao nam se i rekao da “je to službeni stav”.

Prisjećamo se kako nam je K. V. u povjerenju rekao da će svoj posao odraditi temeljito, ali i da se nada da mu “netko od šefova neće uzeti slučaj i prebaciti ga na višu razinu”. Je li se dogodilo baš to? Dali smo mu brojne korisne informacije, a on nas je uvjeravao kako će se, riječima premijerke Kosor, uistinu dogoditi “tsunami”, a ne povjetarac. No, nakon ovakvih nesrazmjera u policijskim stavovima, teško je u to povjerovati. ( T. Kukec, S. Trajković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 03:01