DEMOGRAFSKE MJERE

MURGANIĆ 'Mi i predsjednica smo iz iste stranke, imali smo ista opredjeljenja za oporavak, nadam se da imamo i dalje'

Milan Kujundžić i Nada Murganić
 CROPIX

Ministrica demografije Nada Murganić gostovala je u Dnevniku Nove TV nakon što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović objavila svoje demografske mjere, koje su izazvale brojne reakcije. Ranije u ponedjeljak Murganić je sazvala i presicu koju smo popratili na OVOJ poveznici, a navečer je za Novu TV rekla da u Vladi slušaju što drugi pričaju o demografiji, no da na tim problemima Vlada radi od svog prvog dana.

Rekla je da, govoreći o 'drugima', misli i na predsjednicu, ali i na političke aktere i struku.

- Svi su uglavnom usmjereni na potrebu demografske revitalizacije, međutim mi zaista te mjere provodimo. Prepoznali smo razliku od onih koje možemo sada odmah provesti od onih za koje nam treba zaista više vremena, odnosno da je zaista potreban gospodarski oporavak, veće plaće, rasterećenje poslodavaca, porezna reforma. I ako ste pratili u ove dvije godine, Vlada je kroz resorna ministarstva usmjerena upravo na gospodarski oporavak - kaže ministrica.

Što se tiče gospodarskog oporavka kao preduvjeta za oporavke u drugim područjima, pa i u demografiji, Murganić kaže da ga ima. Već su prvi podaci to i pokazali, kaže ministrica. Misli i da povećanje prosječne plaće na to svakako upozorava.

- U svakom slučaju gospodarski oporavak je vrlo značajan jer će mladim ljudima omogućiti bolje plaće - dodaje.

Na pitanje o tome kako vidi mjere predsjednice, Murganić tvrdi da je asociraju na program Vlade, "na program HDZ-a kada smo krenuli u izbore". - Predsjednica je i sama rekla da je to i dio njezinog programa s kojim je dobila izbore, dodaje.

- Mi smo iz iste stranke, imali smo ista opredjeljenja za oporavak države i nadam se da imamo i dalje. Ima li novca za provedbu tih mjera? Mi kada provodimo mjere, kada ih planiramo, svakako vodimo računa o izmjeni zakonskih propisa, ali i o fiskalnom učinku - kaže Murganić, a i to da mjere o kojima je predsjednica ranije govorila nisu vidjeli konkretno, samo okvirne opisne mjere širokog spektra.

- Veliki dio, dobar dio tih mjera mi već provodimo, dobar dio ih planiramo, ali ih doziramo u skladu s proračunskim mogućnostima - naglašava.

- Sve je naširoko zato što, vidjeli ste i sami, da bi za potpuni demografski oporavak trebalo pojačati gospodarstvo, plaće, bolja radna mjesta, uvesti obiteljske mjere.

Murganić tvrdi i da oporavak nije spor, već mora biti u skladu s mogućnostima i mora biti u skladu s potrebama. - Za sva sredstva je potrebno imati osiguranje u našem državnom proračunu, ali isto tako to mora biti s projekcijama na sljedeće razdoblje jer ne možemo donijeti mjere, a da sljedeće godine kažemo da nemamo.

- To su jednostavno takve mjere koje kada se uvedu, rezultate s vremenom pokažu, međutim mi već imamo neke mjere koje pokazuju rezultate. Na primjer, već nam se pokazuje da nam više roditelja koristi onaj drugi dio roditeljskog dopusta. Nama je već povećan trošak za 62 milijuna rodiljnim i roditeljskim naknadama - kazala je ministrica.

Na pitanje planira li Vlada u neko dogledno vrijeme delimitirati rodiljne naknade, Murganić kaže da tomu teže.

- Mi smo se već sada s ovim povećanjem roditeljskih naknada koje su povećane na 4.000 kuna se približili tom cilju za neke plaće koje su niže. Ali to je u skladu s financijskim sredstvima naš cilj kao i univerzalni dječji doplatak.

Ne boji se referenduma protiv Istanbulske

Na pitanje o inicijativi za referendum protiv Istanbulske konvencije, Murganić kaže da je ne plaši.

- Nema me što plašiti. Jednostavno oko ove problematike pitanje je referenduma, neću govoriti niti iznositi neko mišljenje. Međutim, činjenica je da dosegnuta ljudska prava, prava manjina svakako ne bi trebali mijenjati i to je opredjeljenje suvremene, moderne Republike Hrvatske.

- Mi smo svoje vezano za manjinska prava i prava žena koje su žrtve nasilja kroz zakonske propise proveli i podržali, kaže o stavu HDZ-a.

- Ovo je sada na onima koji će odlučivati ide li referendum ili ne, i svakako građanima, zaključuje u razgovoru za Novu TV ministrica Murganić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:06