NOVI DETALJI

MUŠKARAC KOJI JE NAPAO SRPSKOG POVRATNIKA U VIŠKOVU RADI U MUP-u, UHIĆEN JE NA GRANICI 'Bit će udaljen iz službe'; Sud mu odredio 30 dana pritvora

Osumnjičenom za prijetnju i tjelesnu ozljedu u Viškovu 30 dana istražnog zatvora
Ilustracija
 Bruno Konjević / CROPIX

Muškarac, M. Š. (1976.) iz Viškova, uhićen je u subotu rano ujutro na graničnom prijelazu Rupa radi osnovane sumnje da je prije nekoliko dana u Viškovu počinio kazneno djelo prijetnje, a policija je danas objavila kako je dovršieno kriminalističko istraživanje nad 42-godišnjim hrvatskim državljaninom.

Policijski su službenici 42-godišnjaka uhitili jučer u ranim jutarnjim satima te započeli kriminalističko istraživanje tijekom kojeg je utvrđena sumnja da je 20. kolovoza oko 20 sati, ispred stambene zgrade u Viškovu, došlo do sukoba zbog parkiranog vozila prilikom čega je osumnjičeni 42-godišnjak oštećenom 70-godišnjem hrvatskom državljaninu, zbog nacionalnog identiteta, uputio ozbiljne prijetnje. Također, tjelesno ga je napao uslijed čega je oštećeni 70-godišnjak lakše ozlijeđen.

Po završetku kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je, uz kaznenu prijavu, za kaznena djela prijetnje i tjelesne ozljede, počinjenih na osnovi nacionalne pripadnosti, sinoć predan pritvorskom nadzorniku.

S obzirom da se radi o državnom službeniku, koji je 1. siječnja iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje preuzet u Ravnateljstvo civilne zaštite, isti će sukladno Zakonu o državnim službenicima biti udaljen iz službe.

Ravnateljstvo civilne zaštite sastavni je dio Ministarstva unutarnjih poslova.

U nedjelju poslijepodne je objavljeno kako je M.Š.-u na riječkom Županijskom sudu određen istražni zatvor od 30 dana.

Sudac istrage odredio je M.Š.-u, na prijedlog Općinskog državnog odvjetništa u Rijeci, pritvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, a odbacio je prijedlog za određivanja pritvora zbog opasnosti od ponavljanja djela, doznaje se sa suda.

Kako su mediji ranije izvijestili, kod Rijeke je 20. kolovoza pretučen 70-godišnji građanin srpske nacionalnosti Dobrivoje Arsić, pišu Novosti.

On se oko osam sati navečer u utorak vraćao kući kombijem, no kad je došao pred zgradu, na mjestu koji je uredio, bio je parkiran drugi automobil. Došlo je do svađe oko parkirnog mjesta koja je eskalirala pa je od vrijeđanja na nacionalnoj osnovi prešla i u fizički sukob.

Vrijeđali su ga spominjući mu ‘majku srpsku’, a onda su ga i napali.

- Udarili su me više puta šakom u glavu i u prsa pa su me gurnuli uz zid. Prepao sam se i uznemirio, posebno zato što sam srčani bolesnik. Ne znam te ljude, ali pretpostavljam da me udarao vlasnik tog automobila. Oni su očito znali tko sam i koje sam nacionalnosti - rekao je Arsić za Novosti, koji je u međuvremenu pozvao i policiju.

Policija je uzela izjavu od njega i susjeda, no upozorili su ga da će ga privesti zbog narušavanja javnog reda i mira. Pretučeni je potom otišao kod liječnika koji mu je dijagnosticirao predinfarktno stanje.

- Kako se dolazak policije odužio, došlo je i do fizičkog napada. Iako je povod svega bio problem parkiranja ispred stambene zgrade, to ne može biti opravdanje vrijeđanja na nacionalnoj osnovi i fizički napad na osobu od 70 godina sa srčanim problemima i invalida. Imamo neformalna saznanja da je postupanje policajaca nažalost etnički obojeno. Naime, protiv napadača nisu podnesene prekršajne prijave, već protiv žrtve napada. Prema riječima napadnutog, jedino činjenica da je srčani bolesnik spriječila je njegovo privođenje tijekom noći te upućivanje prekršajnom sucu - rekao je Milan Eraković, pravni savjetnik Srpskog narodnog vijeća.

Arsić je i sam u četvrtak otišao na policiju iz koje su za Novosti potvrdili da su 20. kolovoza zabilježili incident.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:20