KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Na 5 graničnih prijelaza 24 sata dežura šest sanitarnih inspektora

 
 Matija Djanješić / CROPIX

Nakon što su na listi područja zahvaćenih koronavirusom od prošlog tjedna bile dvije talijanske pokrajine Veneto i Lombardija, jučer su dodane i Emilia-Romagna te Pijemont. To znači da se na graničnim prijelazima preko kojih putnici iz Italije stižu u Hrvatsku i na stanovnike tih dviju pokrajina primjenjuje posebni režim, koji uključuje postupke granične policije, granične sanitarne inspekcije i epidemiološke službe.

Procjena rizika

Naime, kad na granični prijelaz dođe putnik iz neke od četiri talijanske pokrajine zahvaćene koronavirusom, mora se staviti pod epidemiološki nadzor.

Proceduru počinje granična policija koje neće odmah pustiti putnike preko granice, nego oni moraju pričekati dok ne dođe granični sanitarni inspektor, a potom i epidemiolog. Nakon procedure granična inspekcija izdaje rješenje o epidemiološkom nadzoru.

- S obzirom na nastalu situaciju na pet graničnih prijelaza (Plovanija, Pasjak, Rupa, Kaštel i Buzet), 24 sata prisutno je šest sanitarnih inspektora. Prema potrebi se njihov broj može povećati u roku od pola sata - rekao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Prvo su se te procedure obavljale u prostorijama granične policije, a od jučer u kontejnerima koji su na granične prijelaze dovezeni samo u tu svrhu.

- Ako se radi o našem građaninu, onda mu se na granici izdaje rješenje o epidemiološkom nadzoru, što znači da se mora javljati epidemiologu kada dođe u svoje mjesto prebivališta. No, ako se radi o stranom državljaninu, onda je moguć i mali problem jer granični policajac mora napraviti procjenu rizika - objašnjava dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dodaje da, primjerice, netko može iz Italije dolaziti u Hrvatsku samo na jedan dan ili je samo u tranzitu. U pravilu, takvi se putnici puštaju, ali samo ako nemaju simptome. No, ako je bolest već počela, onda ne mogu prijeći granicu, nego se vraćaju kući.

Uzima se bris

- Ako, pak, netko dolazi na više dana, onda mora na granici dati adresu na kojoj će boraviti u Hrvatskoj kako bi ga se moglo epidemiološki locirati u slučaju potrebe. Ti se podaci o osobi koja je ušla u Hrvatsku dostavljaju epidemiološkoj službi - naglašava dr. Capak.

Procedura je napravljena i za slučaj kad neki naš građanin ima simptome Covida-19 pri ulasku u Hrvatsku.

- U tom slučaju putnik se odmah šalje u bolnicu, uzima mu se bris i počinje testiranje - objašnjava dr. Capak.

Dodaje kako možda to na prvi pogled izgleda sve pomalo kruto i preformalno, ali drži da će se tako izbjeći problemi “jer nema pisanog traga oko postupanja kod onih koji se teško drže reda”.

Zasad je jedna od mjera koja bi trebala spriječiti širenje koronavirusa zabrana posjeta u bolnicama. Dodatni razlog za tu odluku je sezona gripe koja upravo kulminira. U samo dva dana u HZJZ je stiglo oko 200 uzoraka, od kojih je više od polovice bilo pozitivno. Kako bi se izbjegli dodatni problemi, uvedena je ova zabrana. Što se pak tiče operacija koje nisu hitne i pregleda, vjerojatno će svaka od bolnica samo procijeniti potrebu ograničavanja ne bi li se izbjegao rizik od Covida-19.

Na pitanje hoće li se zabraniti nogometne utakmice kao što su to učinili Talijani ili, pak, smanjiti broj javnih događanja, dr. Capak odgovara kako sa samo dva oboljela i znanjem tko je bio prvi pacijent zasad ne bi trebalo biti takvih rigoroznih mjera na državnoj razini, nego bi odluka trebala biti “lokalna”.

Karantena

- Talijani su zabranili nogometne utakmice u trenutku kad im je epidemija eskalirala. Oni su u samo sat vremena imali 50 novih slučajeva. Shvatili su da ne mogu pohvatati sve kontakte, odnosno da bi u vrlo kratkom roku moglo doći do velikog broja oboljelih pa su odlučili prekinuti taj lanac brzog širenja.

No, već su jučer Talijani razmatrali opciju da se djeca vrate u škole, osim u onih 11 gradova gdje je bolest buknula. Za njih i dalje vrijedi karantena - objašnjava dr. Capak i dodaje da smo mi, zahvaljujući činjenici što smo vrlo brzo došli do nultog pacijenta i njegovih kontakata, osigurali da većina mogućih prijenosnika bolesti bude pod kontrolom.

U svim tim pričama oko koronavirusa ima i bizarnosti pa je tako, nakon brojnih upita roditelja zagrebačkih osnovnoškolaca o tome “postoji li epidemiolog za djecu”, reagirala ravnateljica Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević”, prof. dr. Alemka Markotić.

Škole

Objasnila je da “ne postoji dječji epidemiolog, da se ne rade testiranja zdravih osoba jer su oni kod njih negativni, odnosno ne trebaju se u Infektivnu kliniku dovoditi zdrava djeca”. Ova obavijest objavljena je na stranicama škola, a namijenjena je uznemirenim roditeljima.

Pula otkazala regatu, u Zagrebu događaji po planu

Strah od koronavirusa prelio se i na održavanje javnih manifestacija. U Puli se ovaj vikend tako trebala održati jedriličarska regata Memorijal Zlatana Pečenkovića, ali su iz uprave Jedriličarskog kluba Vega odlučili otkazati događaj “zbog važnosti očuvanja sigurnosti i zdravlja svih gostiju te članova jedriličarskog društva kao i svih natjecatelja”.

- Naši sudionici su već danas trebali krenuti prema Puli, no mi ne znamo kakvo će stanje biti sutra ili preksutra te hoćemo li dobiti naputak da se zabrane sva javna okupljanja. Zbog toga smo odlučili otkazati regatu - kazao nam je Ted Weidlich, tajnik kluba.

Ujedno nam je otkrio da su kod njih zadnjih sedam dana boravili klubovi iz Italije te Slovenije te da su isti dobili naputak iz svojih matičnih zemalja da se vrate u svoju državu, što je isto tako pridonijelo odluci da se regata otkaže.

Zbog toga smo odlučili provjeriti kakvo je stanje u Zagrebu po pitanju javnog okupljanja, s obzirom na to da su trenutno jedina dva potvrđena slučajeva koronavirusa zabilježena u hrvatskoj metropoli. Nazvali smo desetak kazališta, restorana te teretana, no izgleda da panike nema.

U Turističkoj zajednici Grada Zagreba su nam prvo rekli kako niti jedan događaj ili manifestacija nisu otkazani, a u kazalištu Gavella, Luda kuća te Zagrebačkom kazalištu mladih su nam kazali kako u ovom trenutku neće otkazati svoje predstave te da su za sada rasprodani. U Laubi, popularnom prostoru za poslovne i umjetničke evente, su nam isto tako odgovorili kako svi događaji idu po planu, a isti odgovor smo dobili i u kinu Kinoteka.

- Radimo normalno sve dok nadležne institucije ne daju drugačije upute, ali svaki dan pratimo situaciju i u kontaktu smo s nadležnim institucijama - rekli su nam u Kinoteci.

Manju posjećenost nisu zabilježili ni u teretanama Gyms4You, a otkazivanja nema ni u restoranu Gastro Globus na Zagrebačkom velesajmu, kao ni u prostoru za evente Zagreb 360°, poznatijem kao “vidikovac”.

- Stanje je i dalje normalno te nastavljamo prema redovnom planu. Osoblje je ujedno upućeno na viši stupanj higijene, a ako netko osjeti simptome gripe naputak je da ostane doma. Još jedna uputa jest da osoblje s gostima bude na određenoj udaljenosti te da se prostor redovito provjetrava - kazali su iz te firme. (M. Boltižar)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:00