UGROŽEN POSAO

HRVATSKI OBRTNICI ČIJI SU VOZAČI BILI U ITALIJI 'Naši ljudi poštuju sva pravila, ne pristajemo da idu u karantenu'

 Robert Fajt / CROPIX

Obrtnici koji obavljaju teretni prijevoz prema Italiji i jučer su pokušavali opozvati ili promijeniti odluku Državnog inspektorata da se svi vozači koji su posljednjih boravili na sjeveru Italije upute na bolovanje zbog sumnji na koronavirus.

Podsjetimo, Hrvatska obrtnička komora u četvrtak je javno zatražila ponovno razmatranje spomenute odluke Državnog inspektorata jer se njome, kako je poručila, praktički stavlja ključ u bravu brojnim prijevozničkim obrtima.

- Smatramo da su restrikcije pretjerane i tražimo da nam se iziđe ususret kako se naše poslovanje ne bi prekinulo i da život ne bi stao. To znači da naši vozači poštuju sva pravila o naglašenoj higijeni, dezinfekciji, prijavi simptoma koji upućuju na gripu ili koronavirus. No, ne možemo pristati na to da nam vozači sjede kod kuće ili su u karanteni samo zato što su vozili u Italiju, ili iz nje - poručio nam je potpredsjednik Ceha prijevoznika Hrvatske obrtničke komore Boris Kos.

Na pitanje znači li spomenuto stajalište prijevoznika da njihovi vozači koji su boravili u sjevernoj Italiji ne odlaze na bolovanje u trajanju od dva tjedna kako je naložio Državni inspektorat, Kos kaže da se obrtnici i vozači pridržavaju rješenja koja su im dodijeljena.

- Mogu vam samo reći da naši članovi u skladu s rješenjima Državnog inspektorata odlaze k svojim liječnicima primarne medicine i epidemiolozima, a što se nakon toga događa, ovisi od slučaja do slučaja - kaže potpredsjednik Ceha prijevoznika HOK-a.

Obrtnici upozoravaju da upute Državnog inspektorata za vozače koji su boravili na sjeveru Italije nisu dovoljno precizne i da se “na terenu” tumače različito. Tvrde i da prijevoznici iz Italije, Slovenije i Austrije, čiji su vozači također boravili u sjevernim regijama Italije u kojoj je zabilježeno širenje koronavirusa, bez ikakvih ograničenja i nadzora naših službi voze svoje “ture” u Hrvatskoj.

U Državnom inspektoratu nemaju komentara na spomenute tvrdnje obrtnika o nejasnim uputama za vozače koji su boravili na sjeveru Italije i izostanku bilo kakvog nadzora nad stranim vozačima teretnih kamiona. Poručili su nam da sanitarna inspekcija Državnog inspektorata samo provodi svoje zakonske obveze u zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

- Osobe koje dolaze iz zemalja koje se trenutačno smatraju zaraženim područjem u obvezi su javiti se nadležnom epidemiologu. Sve možebitne promjene u postupniku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo bit će upućene od HZJZ-a - navode u Državnom inspektoratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. srpanj 2022 07:27