POREZNI DUG

NA DRAŽBI SE PRODAJU TRI ZGRADE I DVORIŠTE JADRAN FILMA Grubišić: 'Mi ćemo tu tvrtku spasiti, sigurno ćemo naći rješenje!'

 
 Hanza Media

Trgovački sud u Zagrebu zakazao je za 17. siječnja prvu javnu dražbu za prodaju tri zgrade i dvorišta stečajnog dužnika Film distribucije, tvrtke čiji je osnivač Jadran film u suvlasništvu Vinka Grubišića, po početnoj cijeni nešto višoj od 8,5 milijuna kuna. Grubišić tvrdi da je riječ o tvrtki-kćeri, o “dva do tri posto njihova ukupnog kapitala” te da nikako nije riječ o stečaju Jadran filma.

Stari porezni dug

- Mi ćemo tu tvrtku spasiti. Razmatramo još što nam je ekonomski isplativije, ali do toga neće doći, sigurno ćemo naći rješenje - najavljuje predsjednik Uprave Jadran filma Grubišić te dodaje da se kompanija našla u problemima zbog “starog poreznog duga”.

Riječ je o poreznom dugu u visini od 1,7 milijuna kuna. Međutim, tvrtka je još 2015. godine predala zahtjev za pokretanje predstečajnog postupka, ali nikad nije dostavila potrebnu dokumentaciju pa je postupak prekinut i Financijska agencija je zatražila pokretanje stečaja.

Dražba je ovih dana objavljena na e-oglasnoj ploči Ministarstva pravosuđa, a prema sudskom zaključku, prodaje se dio zgrada i nekretnine u sklopu Jadran filma koje se prostiru na 5500 četvornih metara. Nekretnine se prodaju prema načelu ‘’viđeno-kupljeno’’, a isključeni su svi naknadni prigovori te dražbi mogu pristupiti samo zainteresirani kupci koji će tri dana ranije uplatiti 100 tisuća kuna. Potencijalni kupac nekretnina obvezan je platiti sve poreze i pristojbe, ali kako se navodi u zaključku, može preuzeti sve nekretnine slobodne od svih tereta i zabilježbi, “osim zabilježbe da kod upisa tri zgrade sagrađene na toj katastarskoj čestici nije priložena građevna i uporabna dozvola”.

Sudski zaključak o javnoj dražbi uslijedio je nakon izvješća stečajnog upravitelja Film distribucije u kojem se ističe da je na navedenim nekretninama upisano više zabilježbi Hrvatske poštanske banke u iznosu od oko osam milijuna kuna te ona Dinke Grubišić, supruge Vinka Grubišića, sa zabilježbom od 2,5 milijuna kuna.

Skandal u Makedoniji

Stečajni postupak te tvrtke otvoren je u svibnju ove godine, a prema posljednjim predanim informacijama o poslovanju, prošlu je godinu završila bez prijavljenih prihoda i s 225 tisuća kuna gubitka, značajno manje od gubitka u 2015. u iznosu od čak 4,3 milijuna kuna. Računi Jadran filma d.d., pak, svako su malo u blokadi, financijsko izvješće za 2016. nije dostupno na stranicama Financijske agencije, a godinu dana ranije revizori su dali suzdržano mišljenje o poslovanju Jadran filma.

Upravo Jadran film ovih dana prozivaju iz Makedonije gdje je trebao producirati veliki televizijski povijesni projekt za koji je na natječaju dobio 4,6 milijuna eura. Jadran film je trebao, kako pišu makedonski mediji, do 4. rujna 2017. godine snimiti i proizvesti prvu sezonu TV serije “Makedonija”, za što mu je dosad isplaćeno oko 1,6 milijuna eura, ali to se, tvrde, nije dogodilo, prenose makedonski mediji tvrdnje iz vlade Republike Makedonije.

Vinko Grubišić nije želio komentirati situaciju u Makedoniji, nego nam je proslijedio izjavu Borisa Gregorića koji je radio na tom projektu i u kojoj on detaljno obrazlaže probleme nastale oko snimanja te serije. “Razlog pisanja ove izjave je osvjetljavanje činjenica vezanih uz TV seriju ‘Makedonija’, s obzirom na to da je projekt izložen postupanjima koja se temelje na potpuno neistinitim tvrdnjama v.d. direktora Agencije za film Republike Makedonije Gorjana Tozije..:”, navodi u svojoj izjavi Gregorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:07