ISTANBULSKA KONVENCIJA

NA FEJSU NAŠE MINISTRICE FESTIVAL ODVRATNIH KOMETARA KOJE JE TEŠKO I ČITATI! Većina autora su žene: 'Provodi ju u svojoj kući, u mojoj nećeš, sramota'

 
 Damir Krajac / CROPIX

Ministrici Blaženki Divjak, koja se javno izjasnila za podršku ratifikaciji Istanbulske konvencije, stiglo je gotovo 700 komentara na njezinu objavu na Facebook profilu, na kojemu se izjasnila ZA ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Mnoštvo tih komentara je uvredljive prirode, a mi prenosimo samo neke od njih, te napominjemo da su mnoge potpisnice redova - žene.

Podsjetimo, Istanbulska konvencija donesena je 2011. godine, a na snagu je stupila tek s prvim danom kolovoza 2014. godine. Konvencija donosi pravni okvir za borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji te obvezuje sve države koje su je ratificirale da žrtvama pomognu pri oporavku, osiguraju pravnu i psihološku pomoć, ubrzaju otvaranje skloništa za žene i djecu i financijsku pomoć, kao i pomoć pri pronalasku mjesta za stanovanje i zapošljavanje.

Ova konvencija je prvi međunarodni ugovor koji sadrži definiciju roda. To znači, kako je sada prepoznato, da žene i muškarci nisu samo biološki žensko ili muško biće, već da postoji i društveno oblikovana kategorija roda koja ženama i muškarcima dodjeljuje njihove specifične uloge i ponašanja.

Konvenciju su ratificirali Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Slovenija, kao i Albanija, Andora, Austrija, Belgija, Cipar, Danska, Finska, Francuska, Gruzija, Italija, Njemačka, Malta, Monako, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, San Marino, Španjolska, Švedska i Turska.

Donosimo samo neke od krajnje neukusnih komentara na profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:30