GUŽVA NA KOPNU I NA MORU

Na Makarskoj rivijeri 70.000 gostiju, najveća ovoljetna smjena turista, u Splitu rekordni vikend

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.07.2018. u 13:15

Makarska, 280718
Zbog smjene turista na Jadranskoj magistrali i na gradskim ulicama nastale prometne guzve. Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlić / CROPIX

 

Posljednji srpanjski vikend na Makarskoj rivijeri u znaku je najveće ovoljetne ljetne smjene gostiju, većih gužvi na gradskim prometnicama te u trajektnom prometu.

Promet je znatno pojačan na Jadranskoj magistrali, vozi se u dugim kolonama, usporeno i s kraćim zastojima, a na prilazima Makarskoj i ostalim turističkim mjestima velike su gužve iz smjera Splita i Dubrovnika.

Na cesti Makarska-Vrgorac, kao i brzoj cesti od Baškog Polja do tunela Sveti Ilija promet je znatno pojačan, a manje kolone vozila stvaraju se na naplatnim kućicama na ulazu i izlazu s autoceste kod Zagvozda.

Na liniji Drvenik-Sućuraj od subote ujutro plove dva trajekta, na ukrcaj u Drveniku čeka se oko sat i pol.

Trajekt na liniji Makarska-Sumartin u prve dvije dopodnevne plovidbe nije uspio ukrcati sva vozila i putnike prema Braču pa je i za prvu poslijepodnevnu vožnju trajekt popunjen, doznaje se u ispostavi riječke Jadrolinije.

Na Makarskoj rivijeri 70 tisuća gostiju

U ljetovalištima od Brela do općine Gradac, po podacima turističkih ureda, odmara se oko 70.000 gostiju što je slično broju turista potkraj srpnja prošle godine, iako je ljeto na Primorju dočekano s 3000 novih turističkih postelja u obiteljskom smještaju.

Najviše gostiju, njih 16,5 tisuća odmara se u Makarskoj, u Baškoj Vodi ih ljetuje 12,5 tisuća, Gradac ih je ugostio 9,5 tisuća, u Tučepima je 8 tisuća gostiju...

U hotelskim kućama na makarskom primorju, koje ugošćuju više od 14.000 gostiju, kapaciteti su uglavnom popunjeni, kao i u kućama za odmor, dok u sobama i apartmanima obiteljskog smještaja ima još nešto slobodnih mjesta.

Na Makarskom autobusnom kolodvoru gdje dnevno stiže više od stotinu autobusnih linija autobusi dolaze i odlaze uglavnom popunjeni.

Vikend u splitskoj trajektnoj i zračnoj luci: rekordnih 145.000 putnika

U Trajektnoj i Zračnoj luci Split ovog se vikenda očekuje oko 145 tisuća putnika u oba smjera, što je ovogodišnji rekord, a nastavak takvog  intenziteta prometa predviđa se i sljedećeg vikenda.

"Danas i sutra kroz splitsku trajektnu luku prometovat će oko 87.000 putnika i 17.000 vozila što je najveći ovogodišnji promet tijekom jednog vikenda a očekujemo kako će se porast broja putnika nastaviti i sljedećeg, odnosno prvog vikenda u kolovozu," rekla je za Hinu voditeljica agencije Jadrolinije u Splitu Jelena Ivulić.

Po njezinim riječima, zbog povećanog prilljeva putnika u trajektnoj luci koji putuju na otok Brač, danas je uvedena  jedna izvanredna trajektna linija do Supetra.  Bude li potrebno, dodala je Ivulić, tijekom vikenda uvest će se još izvanrednih trajektnih linija za srednjodalmatinske otoke.

Voditelj Službe prihvata i otpreme u splitskoj zračnoj luci Mate Melvan je izvijestio kako se u toj luci ovog vikenda očekuje najveći ovogodišnji priljev putnika u dosadašnjem dijelu sezone.

"Danas očekujemo dolazak 111, a sutra 96 zrakoplova koji će u oba pravca prevesti oko 58.000 putnika što je najveći ovogodišnji promet tijekom jednog vikenda", rekao je Melvan za Hinu. Dodao je kako se sadašnji intenzitet priljeva putnika u  Zračnoj luci nastaviti i prvog vikenda u kolovozu.

"U drugoj polovici srpnja i prvoj polovici kolovoza ostvaruje se najveći 'udar' putnika u splitskoj Zračnoj luci", dodao je.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo