KOMPLEKS U PULI

Na mjestu bivše vojarne niče luksuzni hotel: Provjerili smo kako napreduje projekt vrijedan desetke milijuna eura

‘Mi smo prvi objekt u Hrvatskoj koji se iz vojne prenamijenio u gospodarski objekt. Ovo je prva investicija koja je to uspjela‘

Gradnja hotela na predjelu Katarina - Monumenti

 Goran Sebelic/Cropix

Nakon što je ovog proljeća otvorio marinu Polesana u Puli, Danko Končar nastavlja s ulaganjima u veliki turistički projekt na Katarini i Monumentima u najvećem istarskom gradu. Nakon sezone počeli su zemljani radovi oko budućeg hotelskog kompleksa odmah do mosta koji vodi na otok Katarinu. Riječ je o projektu vrijednom desetke milijuna eura koji bi do kraja iduće godine stare vojne zgrade trebao pretvoriti u luksuzne hotelske kapacitete, vjerojatno s pet zvjezdica. Kako nam kaže glavna projektantica i predstavnica investitora, Barbara Peruško iz tvrtke Coin Inženjering, koja vodi ovaj zahtjevan ‘brownfield projekt‘, to je zasad jedini takav projekt u Hrvatskoj.

- Mi smo prvi objekt u Hrvatskoj koji se iz vojne prenamijenio u gospodarski objekt. Ovo je prva investicija koja je uspjela to napraviti. Istina je da je prošlo 10 godina od početka, ali smatramo je uspješnom jer se niti s jednom drugom sličnom u Hrvatskoj trenutno ne možemo usporediti. Nadamo se da će se i to promijeniti - kazala nam je Peruško na gradilištu buduće četiri hotelske zgrade. Od toga su tri postojeće vojne zgrade, a jedna se gradi nova iz temelja.

Čitav hotelski kompleks proteže se na 14 tisuća kvadrata.

- Glavna hotelska zgrada imat će recepciju i 58 soba od 33 kvadrata. To je više od standarda, ali ostavljamo raster prijašnjih vojnih spavaonica. Tu će biti i bar te topla veza prema novoj zgradi. Ona će biti duplo veća od ove i imat će 6.200 kvadrata. No, imat će manje smještajnih jedinica - njih 40. Kvadratura tih soba bit će 40 kvadrata, a tu će biti i 10 apartmana od 70 do 120 kvadrata. Osim smještajnog dijela, imat će i glavni javni sadržaj, odnosno spa i wellness zonu te bazen koji će biti zatvorenog i otvorenog tipa, ovisno o godišnjem dobu. U prizemlju će biti restoran sa 100 sjedećih mjesta. Ta će zgrada imati prizemlje i još tri etaže, s time da će imati suteren i garažu. Dakle, sve skupa 6 etaža - pojašnjava nam dalje.

image

Gradnja hotela na predjelu Katarina - Monumenti

Goran Sebelic/Cropix

U zgradi gdje je nekad bila transformatorska stanica za opskrbu podmornica, smjestit će se glavni sadržaji ovog hotelskog kompleksa.

- Malo smo izmijenili prvotni koncept tako da će na katu biti kongresni dio koji će imati 550 kvadrata. Dolje ćemo imati trgovine te uredski prostor za upravu. Između zgrada bit će garaža te podzemni prostor za opskrbu kompleksa. Imat ćemo 55 garažnih mjesta te 106 parkirnih mjesta na ulazu u hotel. A četvrta zgrada, koja je također postojeći vojni objekt, pretvorit će se u info point za cijelu ovu zonu i plažni objekt s barom i sanitarnim čvorom. Dakle, od ukupno je 14 tisuća kvadrata kompleksa, 12 tisuća odnosi na smještajni dio, a ostatak na garažu. Cijelo područje je na tri hektara - nabraja nam dalje Peruško.

image

Gradnja hotela na predjelu Katarina - Monumenti

Goran Sebelic/Cropix

Dio radova već je bio počeo proljetos, ali su radovi stali zbog zabrane gradnje tijekom ljeta. Sada su se opet intenzivirali, a Peruško se nada da će sve biti spremno za dobivanje uporabne dozvole pred kraj iduće godine.

- Krenuli smo s gradnjom puno ranije, ali zaustavile su nas dvije stvari. Morali smo najprije pustiti u rad marinu koja ima isti pristupni put kao i hotel tako da nismo radili dok se to nije uredilo. Onda je došla zabrana gradnje ljeti, tako da smo tek nedavno ponovno počeli raditi. I zbog toga ćemo pomaknuti naše rokove. Mislimo da ćemo krajem iduće godine biti spremni za izdavanje uporabne dozvole, ako ne bude novih iznenađenja, ističe dalje.

Angažirana je lokalna građevinska tvrtka Birčić Gradnja, dok će se za podvodne radove nastaviti suradnja s tvrtkom iz Kaštela. Jer treba se urediti obala oko hotelskog kompleksa te bivši oficirski vrt, ali i nastavit će se ulaganja u marinu koja je ove godine primila prve brodice.

- Popunjenost marine je dobra i do kraja godine namjeravamo završiti uređenje druge faze marine. A to je još 50 posto dodatnih vezova u odnosu na one koji su sada u funkciji. Na otoku Katarina moramo još dovršiti zgradu muzeja te sagraditi novu halu na mjestu gdje je bila stara hala. Do sada je u marinu zajedno s opremanjem uloženo oko 30 milijuna eura, a treba uložiti još minimalno 10 do 12 milijuna eura - kazala je Peruško.

image

Morski dio Marine Polesane

Goran Sebelic/Cropix

Nada se da će polako početi i s radovima u takozvanoj Luci 2. Dio je to vojne zone Monumenti gdje dosad nisu ušli u posjed, iako su dobili zemljište od države zbog stanara. Kako je država u međuvremenu dobila spor sa stanarima jedne zgrade na tom području, Peruško se nada da će uskoro moći početi raditi i na tom području gdje bi trebala biti uređena servisna zona za marinu.

- To je srce naše marine i vjerujem da bismo brzo počeli i tamo raditi. Od trenutka kada počnemo tamo uređivati prostor, do zaključenja projekta trebat će nam tri godine. Tako da je izvjesno da će se rokovi koji istječu 2023. za finaliziranje cjelokupnog projekta produžiti. Što se tiče ulaganja u hotelski kompleks, on je prema našim prvim procjenama bio 20 milijuna eura, ali sada su te cijene narasle. Ne bih se ni usudila reći koliko je to. Nije duplo, ali je blizu tome, zaključila je Peruško.

Još jednom apelira na državu da se riješi pitanje starih vojnih zgrada do same marine koje se urušavaju. Za to područje još nije potpisan ugovor o pravu gradnje, a riječ je o dijelu sa starim zgradama koje je proglašeno kulturnim dobrom, ali nakon natječaja za dodjelu zemljišta. Taj se problem rješava od 2016. godine.

image

Morski dio Marine Polesane

Goran Sebelic/Cropix

- Svaki mjesec molim nadležne institucija da nas prime i da razgovaramo o tome. Čak su i bili neki pomaci u državnim ustanovama koje bi mogle razumjeti koji je to teret, ali iako su i sami bili uključeni u sličan projekt, nemaju sluha. To je zemljište sa zgradama u vlasništvu Republike Hrvatske i Grada Pule. Grad Pula to želi riješiti, i bivša i sadašnja vlast, ali ne mogu ništa bez države. Ponudili smo da o svom trošku srušimo ono što se urušava kako nitko ne bi poginuo. Uostalom, to je i zaštićeno kulturno dobro i želimo ga zaštititi na vrijeme jer ćemo to ionako učiniti jednog dana. Ali ništa se ne dešava što je apsurd - zaključuje Peruško.

image

Morski dio Marine Polesane

Goran Sebelic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:42