PROSLAVA U GOSPIĆU

NA PROSLAVU OBLJETNICE AKCIJE MEDAČKI DŽEP DOŠAO I MIRKO NORAC, OSUĐEN ZA RATNE ZLOČINE Krstičević: 'On nosi svoj križ, a meni je drago što je s nama'

 
 MORH / T. Brandt / Robert Fajt/Cropix

U Gospiću je u subotu 9. rujna svečano obilježena 25. obljetnica operacije Medački džep. Pozdravni govor održao je izaslanik predsjednika Vlade RH Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane. Osim njega u Gospić su stigli visoki vojni i civilni dužnosnici - izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH-a Ante Deur, savjetnik za branitelje, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Marijan Kustić, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, generali Ante Gotovina i Mladen Markač, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Ivan Vukić, župan Ličko senjske županije Darko Milinović, gradonačelnici Gospića, Otočca i Udbine te hrvatski branitelji sudionici operacije i članovi obitelji poginulih.

Na obilježavanju akcije bio je i jedan od ratnih zapovjednika, umirovljeni general Mirko Norac, koji se ondje pojavio na svečanosti prvi puta otkako je osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv srpskih civila na području Gospića i Medačkog džepa. Odslužio je dvije trećine kazne, a na slobodu je pušten u studenom 2011. Rekao je za televiziju N1 da nije dio današnjeg protokola, kao i to da akcija ne vuče nikakve repove te da je obavljena prema pravilima Ženevske konvencije. ‘To što neki izmišljaju i rade od toga cirkus, to je neki drugi problem’, rekao je Norac.

'Na akciju Medački džep moramo biti ponosni. Što se tiče generala Norca, on je ratni zapovjednik. To je čovjek koji je tada zapovjedao Zbornim područjem Gospić. I to je čovjek koji je, vi znate iza toga što se dogodilo. Prema tome nosi svoj križ, a meni je drago da je danas on ovdje u Gospiću s nama', rekao je Krstičević.

Gospić je 25. obljetnicu akcije Medački džep obilježio budnicom gradskim ulicama, svetom misom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, vijencima i svijećama kod Spomenika hrvatskim braniteljima, svečanim mimohodom...

FOTOGALERIJA: Proslava 25. obljetnice operacije Medački džep

U prigodnom obraćanju izaslanik premijera, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je svim hrvatskim braniteljima i pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova na uspješno provedenoj operaciji. Istaknuo je zadovoljstvo što hrvatski branitelji čuvaju uspomene i vrijednosti Domovinskog rata podsjetivši kako je u spomen na poginule i na inicijativu veterana 9. gardijske brigade podignuto spomen obilježje u Ljubovu koje nosi naziv ‘Pobjednik’.

‘Operacija Medački džep nakon prethodno uspješno provedene operacije Maslenica bila je nastavak povratka okupiranih hrvatskih teritorija. Uspješno planirana i provedena operacija rezultirala je otklanjanjem i potpunim neutraliziranjem topničke ugroze grada Gospića i oslobođenja ovog teritorija Republike Hrvatske. U organizacijskom smislu ova je operacija pokazala da je Hrvatska vojska dosegla razinu organiziranosti i opremljenosti koja je omogućila izvođenje složenih vojnih akcija i operacija, a u strateškom smislu da ima sposobnosti da sama može osloboditi okupirani teritorij’, podsjetio je ministar Krstičević.

‘Ova Vlada trajno čuva sjećanje na Domovinski rat i vraća povezanost hrvatske vojske s hrvatskim narodom’, rekao je ministar. Vojarna u Gospiću preimenovana je u čast i spomen na ratnu 9. brigadu Hrvatske vojske, legendarne Vukove, a tradiciju 9. brigade danas nastavlja bojna Vukova u sastavu gardijske mehanizirane brigade.

Izaslanik predsjednice i savjetnik za branitelje Ante Deur zahvalio je braniteljima na snazi i vjeri s kojom su branili i oslobađali domovinu. ‘Ova je operacija pokazala da je Hrvatska vojska spremna za Oluju’, kazao je Deur te istaknuo kako emocije tog vremena treba prenositi na buduće naraštaje.

Marijan Kustić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, kazao je kako se ove obljetnice Hrvatska ne treba sramiti jer branili smo svoje, a borba za domovinu bila je časna i uzvišena zadaća. Josip Dragičević, sin poginulog branitelja u operaciji, podsjetio je kako su djeca poginulih branitelja odrastala s osjećajem tuge ali i ponosa jer su potomci najhrabrijih hrvatskih vitezova, te kazao kako je obaveza svih nas čuvanje Domovine za koju su ginuli njihovi očevi i majke.

Operacija je poduzeta zbog neizdrživog stanja na bojištu u kojem se Gospić nalazio u poluokruženju i bio izložen stalnim napadima neprijateljskog topništva te vrlo složene situacije obrane na Velebitu. Bila je to napadna operacija ograničenog karaktera, taktičke razine, s ciljem sprečavanja napada na grad i okolicu te osiguravanja uvjeta za potpunu kontrolu važnih točaka na Velebitu. Počela je u svitanje 9. rujna 1993. zajedničkim djelovanjem Hrvatske vojske i specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova RH .

Zapovjedno mjesto bilo je u vojarni Eugen Kvaternik u Gospiću, a izdvojeno zapovjedno mjesto u Bilaju. Postrojbe za napad prikriveno su dovedene na polazne položaje, a početak napada hrvatskih snaga obilježila je jaka topnička priprema po točno definiranim vojnim ciljevima među kojima je precizno pogođeno zapovjedno mjesto 2. bataljuna 9. gračačke brigade i njegovo središte veze u Medku te je na svim smjerovima napada probijena neprijateljska obrana.

U samo nekoliko sati hrvatske snage oslobodile su oko 225 km kvadratnih okupiranoga teritorija tzv. Medačkog džepa koji je obuhvaćao tri sela Počitelj, Čitluk i Divoselo, odakle je srpsko topništvo razaralo Gospić. Uspješno izvedenom operacijom otklonjen je dio topničke ugroze grada Gospića, skraćena je crta bojišnice i dobivena bitka za Velebit te je trajno onemogućena težnja agresora da izbijanjem na jadransku obalu razdvoji Hrvatsku na dva dijela.

Sljedećih dana, od 10. do 14. rujna, hrvatske snage odbile su protuudar neprijateljskih snaga te su učvrstile dostignute položaje. No Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo je povlačenje Hrvatske vojske na položaje uspostavljene prije 9. rujna 1993., što je ona i učinila te su to područje zaposjeli su pripadnici Kanadskog bataljuna UNPROFOR-a.

U vojno redarstvenoj operaciji Medački džep u napadnim i obrambenim djelovanjima na hrvatskoj strani sudjelovali su pripadnici 9. gardijske brigade te skupnih snaga 19 Specijalnih jedinica policije MUP-a RH, kao i pripadnici domobranskih bojni Gospić i Lovinac, 263. Izvidničke satnije ZP-a Gospić, 71. bojne Vojne policije Rijeka i 111. brigade.

Tijekom borbenih djelovanja pa do povlačenja hrvatskih snaga, od 9. do 17. rujna 1993., poginulo je ukupno 6 pripadnika Hrvatske vojske i 7 pripadnika postrojbi specijalne policije MUP-a, a 53 su ranjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:08