SPORNA STRATEGIJA

NA UDARU USKOK-a Istražitelji provjeravaju je li brat Milijana Brkića na perfidan način zaobišao zakon. Jozo Brkić za Jutarnji sve negira

 
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

- Poslovanje i poslovna strategija trgovačkih društava koja su u mojem vlasništvu ili suvlasništvu u cijelosti su usklađeni sa zakonima i drugim propisima Republike Hrvatske. Zbog toga i nisam zabrinut zbog medijskih napisa o istraživanju natječaja za zakup poslovnih prostora - komentirao je jučer Jozo Brkić, brat potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, najave da USKOK “češlja” njegovu poslovnu dokumentaciju.

Međutim, postavlja se pitanje je li Brkić zaista našao način da zaobiđe zakon koji brani da se unajmljeni gradski i državni prostori daju u podnajam? Prodaje li Brkić tvrtke s kojima je ušao u najam brojnih gradskih i državnih lokala?

Njegovi suradnici u tvrtkama s kojima smo razgovarali tvrde da su mu partneri.

- Jozi Brkiću sam poslovni partner - kaže Nikica Perić, trgovac i ugostitelj, koji se odnedavno pojavljuje u nekim tvrtkama Joze Brkića koje su u državnim i gradskim prostorima otvorile suvenirnicu u Vlaškoj ulici te kafić The Brick u Radićevoj i Miškec bar.

Razgovarali smo s još jednim direktorom koji se pojavljuje u Brkićevim tvrtkama i on ponavlja isto.

- Mi samo vodimo posao - rekao nam je drugi direktor, a treći nam je poklopio slušalicu kad smo rekli zašto zovemo. Međutim, nisu Brkićevi partneri samo zagrebački ugostitelji i radnici, nego se, primjerice, u jednoj od tvrtki pojavljuje i Tonči Farac, uspješni australski poduzetnik, koji je s Brkićem u zagrebačkoj tvrtki Wildfire Hospitality Group. Farac je vlasnik restorana Wildfire koji je na glasu kao jedan od najboljih u Australiji. Njihova tvrtka registrirana je na Trgu bana Josipa Jelačića 1, ali, koliko je zasad poznato, još nije pokrenula nikakav konkretan projekt. Odgovor na pitanje je sve u skladu sa zakonom u Brkićevom poslovanju možda će dati istražitelji USKOK-a kojima je navodno postao predmet interesa.

Prvi koraci

Jer nakon što je nadležno Državno odvjetništvo u Osijeku otvorilo istragu protiv braće Brkić te Blaža Curića i Franje Varge iz afere SMS, zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela presretanja računalnih podataka na štetu četiriju ženskih osoba USKOK je, kako je Jutarnji list jučer pisao, odlučio istražiti poslovanje Joze Brkića, odnosno provjeriti sve okolnosti u kojima su njegove tvrtke u posljednje dvije godine dobile u najam više desetaka poslovnih prostora uglavnom u centru Zagreba. Ministarstvo državne imovine i Grad Zagreb, kako je Jutarnji list pisao, primili su još prije nekoliko tjedana zahtjeve USKOK-a da im se dostavi određena poslovna dokumentacija, a riječ je, navodno, o dokumentaciji s natječaja u kojima su sudjelovale tvrtke u vlasništvu Joze Brkića.

Brkić još otprije tvrdi da je prodao samo jedan unajmljeni prostor, i to na samom početku. Ali, doznajemo, navodno ne odbacuje mogućnost da “neki biznis u budućnosti možda i proda”. Zasad njegovi suradnici s kojima smo uspjeli razgovarati tvrde da nisu kupili udjele u tvrtkama, nego da su Brkićevi partneri. Brkić, naime, unajmljuje gradske i državne prostore na natječajima na kojima konkurira s više ponuda putem različitih trgovačkih društava i s različitim cijenama. Unajmljene gradske ili državne prostore tako veže uz novoosnovane tvrtke, i to u pravilu one za čiju je registraciju potrebno desetak kuna. U ožujku 2018. godine za Jutarnji list Brkić je izjavio da mu misija nije preprodaja tih tvrtki ili sklapanje ugovora o poslovno-tehničkoj suradnji s drugima, što je, zapravo, fiktivno davanje tih prostora u podnajam koji nije dozvoljen, nego da s partnerima želi razvijati te male poslove.

- Prodao sam samo jednu tvrtku, jer sam tamo mislio otvoriti brijačnicu. Savjetovali su me da nije na dobroj lokaciji za taj tip posla te sam odustao i kupio posao od druge firme koja je imala ovu brijačnicu u Jurišićevoj - ispričao je tada Brkić. Pozivao je u tom članku objavljenom prije više od godinu dana ljude da mu se jave, rekavši da “uvijek traži suradnike za ulaganja, pa očekuje da će mu se ljudi s idejama javiti i nakon ovog članka”.

- Bilo bi nemoguće, pa i suludo da sam koordiniram i vodim sve te djelatnosti. Osim toga, to bi bio i loš poslovni potez. Želim širiti posao, ali i poslovnu ekipu, ne želim sebi dati više posla i ‘hvatati konce’ u raznim domenama poslovanja, hoću se razvijati, ulagati i zapošljavati - izjavio je tada Brkić, koji je prvi lokal u Zagrebu unajmio još 2015. godine. Pobijedio je tada na natječaju, iskoristivši svoj status branitelja kojim se ostvaruje prednost, a riječ je o malenom kafiću ispod tržnice Dolac, koji drži preko obrta za ugostiteljstvo nazvanog Dolac.

Nešto i vratio

Neke od poslovnih prostora koje je u posljednje dvije godine dobio na natječajima vratio je, a u nekim zaostaje s uređenjem, pa i s pokretanjem posla, te mu je Grad Zagreb odlučio za jedan od njih zbog kašnjenja raskinuti ugovor o najmu dok ga je država za drugi tužila, a za treći, koji je nedavno dobio, navodno poništila natječaj. Brkićevi suradnici pojašnjavaju nam da su “povremena kašnjenja s uređenjem dijela prostora vezana i za činjenicu da zakupodavci oglašavaju i daju u zakup prostore koji nemaju ni osnovne uvjete za uporabu”.

- Primjerice, određeni prostori nemaju ni priključak za struju, vodu i plin ili su u tako derutnom stanju da je čak upitna i statika objekta. Zakupnik pri sklapanju ugovora nije niti znao za predmetne nedostatke jer je zakupodavac oglašavao nekretninu bez nedostataka. Obveza je zakupodavca da otkloni takve nedostatke. Na naše stalne molbe da se takvi nedostaci uklone zakupodavac se ili oglušio ili je kasno reagirao. Svi ti razlozi utječu na dinamiku planiranog poslovanja i dovode do nepredviđenih troškova i daljnjih zakašnjenja - objašnjavaju Brkićevi suradnici. Stoga je, nastavljaju, dio takvih poslovnih prostora već vraćen zakupodavcu ili će tek biti vraćen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:50