HRVATSKA OKOVANA SNIJEGOM I LEDOM

Na Zagreb u 24 sata palo 46 milijuna tona snijega

Oluja je najviše iznenadila Puljane, na Šolti je vadilo veliko kamenje iz mora, razbijalo čamce o hridi...
 Srećko NIketić/Cropix

HRVATSKA - Na Zagreb je danas palo čak 46 milijuna tona snijega. Već tijekom jutra nastao je kaos na zatrpanim gradskim prometnicama. U cijeloj Hrvatskoj snijeg je bio najviši na Plitvicama i u Korenici je iznosio 50 cm visine.

- Ovakav snijeg ja kao rođeni Puljanin ne pamtim - rekao je Matija Kos s Verude.

I drugi Istrani zadnjih desetljeća ne pamte takvo snježno nevrijeme koje je izazvalo neviđene probleme u prometu, opskrbi, hitnoj medicinskoj pomoći... U Puli je snijeg visok oko 30 cm te unatoč radu zimskih službi i posipavanju cesta, zbog skliskosti nogostupa pod ugaženim snijegom građani padaju i lome ruke i noge. Organiziran je Stožer zaštite i spašavanja. Noge su lomili i Riječani, a dogodilo se i 20-ak lakših prometnih nesreća.

Oluja divljala

- Ovo nije Lika, ovo je Sibir - mrmljali su mnogi Ličani poput Nikole Rukavine dok su kroz metarski snijeg pravili prohodnu stazu do svojih automobila. Ovakav problem sa snijegom ne pamte u posljednjih desetak godina. Najstariji Šoltani iz Maslinice ne pamte takvo olujno nevrijeme koje je zahvatilo zapadni dio otoka Šolte. U kovitlacu lebićade, bure, juga i tramontane valovi su se podizali i do pet, šest metara.

U mnogim dalmatinskim mjestima oluja je divljala, mnogi brodovi su oštećeni i brodice potopljenje, jedan čamac je u Maslinici razbijen o hridi. Plimni valovi zabilježeni su u u Zadru, Novgradu, na Šolti... Snijeg okovao i Imotsku krajinu.

- Ja ga ovdi ispod Bijokove ne pamtim ovako visoka ima već trideset godina. A evo nemamo ni struje, već četiri dana ne može u selo doći auto koji vozi kruh. Sama starčad po selu pa se dozivamo priko prozora jedni s drugima da vidimo jesu li živi - tako nam je preko mobitela opisao situaciju u zaseoku Bakote u biokovskom selu Tomislav Bakota.

Selo je odsječeno od svijeta zbog visokih nanosa snijega.

Sizifov posao

- Ono što mi radimo je Sizifov posao jer ralica prođe, a nakon pet minuta cesta je opet pokrivena snijegom - objašnjava Mladen Aleksa, voditelj Nadcestarije koja nadzire situaciju na cestama u Kninu i okolici.

Hladnoća je okovala i istok Slavonije. U Vukovaru je zabilježeno minus 15 stupnjeva. (Redakcijski izvještaj)

Mećava u hrvatskim gradovima

Korenica: Temperatura od - 20 Celzijevih stupnjeva.

Maslenica: More na obalu izbacilo veliko kamenje, razbijalo čamce...

Zadar: Plima poplavila Branimirovu i Trpimirovu obalu.

Novigrad: Poplavljena riva.

Sinj: Odsječena brdska naselja.

Metković: Voćari postavljaju zaštitne mreže iznad plantaža.

Imotski: Trgovine ne rade.

Plitvice: Snijeg napadao 50 centimetara.

Split: U stilu dodatka ‘nevrijeme plus’ zabilježen je i potres u okolici Trogira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:00