POMOĆ DRŽAVE

Nacionalna naknada povećava se na oko 150 eura mjesečno, ublažavaju se i kriteriji tko je smije primati

To je niže od socijalne pomoći, no za tu su pomoć propisani puno stroži uvjeti...
 Vanesa Pandzic/Cropix

Nacionalna naknada za starije, kolokvijalno nazvana državna mirovina, od ljeta će biti povećana te će, kako saznajemo, iznositi oko 150 eura mjesečno, umjesto dosadašnjih 120 eura.

Podsjetimo, Hrvatska je 2021. uvela novčano pravo na pomoć za sve osobe starije od 65 godina, koje najmanje 20 godina imaju prebivalište u RH, a nisu ostvarile pravo na mirovinu, niti ne ispunjavaju rigorozne uvjete za primanje socijalne pomoći. Uveden je i dohodovni cenzus te prihodi kućanstva primatelja ne smiju biti veći od 120 eura po članu.

Broj korisnika

Prema analizama, u državi ima oko 50.000 osoba koje ispunjavaju uvjete te je resorno Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, kojemu je na čelu ministar Marin Piletić, očekivalo da će dosad njih pola zatražiti ovo pravo. No, prema najnovijim podacima, od početka primjene zakona pa do 28. veljače 2023. samo je 14.151 osoba podnijela zahtjev za primanje državne mirovine, a od toga je za samo njih 7512 zahtjev odobren te primaju nacionalnu naknadu.

"S obzirom na visok postotak negativno riješenih zahtjeva od 47 posto i najčešće razloge odbijanja, može se zaključiti da su se uvjeti za ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu u praksi pokazali restriktivniji nego što je predviđeno. Uz to, utvrđeno je da postojeći iznos nije dostatan za zadovoljenje osnovnih životnih potreba, osobito u okolnostima pojačanih inflatornih pritisaka", stoji u obrazloženju Ministarstva koje je u javnu raspravu uputilo obrazac prethodne procjene izmjena Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe.

Ministarstvo ne navodi novi iznos naknade koji će predložiti, no, objašnjavaju naši sugovornici, on se treba ravnati prema iznosu socijalne pomoći te ne smije premašivati iznos minimalne mirovine za osobe starije od 65 godina s 15 godina staža.

U trenutku uvođenja državne mirovine njezin je iznos bio izjednačen s osnovnom socijalnom pomoći, odnosno zajamčenom minimalnom naknadom (ZMN) koja je iznosila 800 kuna, odnosno 106 eura. No, lani je osnovica ZMN-a povećana na 133 eura, a sama pomoć za samca starijeg od 65 godina iznosi 173 eura.

Minimalna mirovina za osobu stariju od 65 godina s 15 godina staža 2021., kad je uvedena nacionalna naknada za starije, iznosila je 139 eura, a sada iznosi 179 eura. Stoga naši sugovornici kažu kako je realno da državna mirovina bude oko 150 eura. To je niže od socijalne pomoći, no za tu su pomoć propisani puno stroži uvjeti: primatelji ne smiju imati nikakav prihod, ni bilo kakvu imovinu osim kuće u kojoj žive - a sada im država i na nju stavlja zabilježbu.

Unapređivanje

Za primanje državne mirovine nije propisan imovinski cenzus, a postojeći dohodovni (120 eura po članu obitelji) bit će dodatno ublažen. - Ovim prijedlogom zakona unaprijedit će se institut nacionalne naknade ublažavanjem uvjeta za ostvarivanje prava kroz redefiniranje onih uvjeta koji su najčešći razlog odbijanja zahtjeva, a to su prihodovni cenzus i prebivalište - navode u Ministarstvu te dodaju da je cilj izmjena povećanje broja korisnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:49