COVID-19

NACIONALNI STOŽER Beroš: Imamo još 48 novooboljelih, prešli smo brojku od 1000. Broj mrtvih je narastao na 7, preminuo je pacijent u KB Dubrava

 
Vili Beroš
 Marko Todorov / CROPIX

Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 sati na redovitoj konferenciji za novinare je objavio nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš je izjavio da je u zadnja 24 sata potvrđeno novih 48 slučajeva zaraze, čime je ukupan broj oboljelih narastao na 1011. Jučer je preminula jedna osoba u KB Dubrava koja je imala 90 godina, a radi se muškarcu koji je bolovao od više kroničnih bolesti.

Na respiratoru je 35 osoba, a dosad se od bolesti oporavilo 88 pacijenata. Dosad je obavljeno ukupno 8352 testiranja, 672 u posljednja 24 sata.

Ministar Beroš upozorio je građane na jugu zemlje da se ne okupljaju i ne krše mjere u suzbijanju širenja virusa, komentirajući informacije kako se pojedini mlađi Zadrani okupljaju u kafićima sa zatamnjenim staklima.

- To nije odgovorno ponašanje, rekao je Beroš.

- Dobro je to što se na respiratoru ne povećava broj oboljelih. Moramo biti svjesni da su to sve teški bolesnici. Molim sve koji još uvijek nisu shvatili da se radi o teškim bolestima koje mogu završiti kobno. Znam da Split želi biti prvi u svemu, ali ne i u broju oboljelih od korone. Znam da Zadar želi biti prvi u svijetu po mnogim stvarima, ali ne i po koroni. Molim ljude na jugu zemlje da se drže mjera, poručila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ponovio je da Hrvati iz inozemstva ne bi u ovoj situaciji trebali putovati u Hrvatsku uoči uskrsnih blagdana kako bi posjetili svoje obitelji.

- To što imamo pola manje oboljelih nego jučer je izuzetno povoljna situacija i želimo da se tako i zadrži, rekao je šef HZJZ-a.

I on je kritizirao ponašanje u Zadru, kazavši da će se tek za desetak dana znati posljedice takvog ponašanja.

>

- Nemamo namjeru uvoditi nekakvu strogu policijsku kontrolu jer se velika većina građana pridržava odluka Stožera, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Otkrio je da je u Karlovcu zatvoreno nekoliko ugostiteljskih objekata.

- Virus je tu, po tisućuti put to ponavljamo. Neodgovorno ponašanje će se sankcionirati, poručio je Božinović.

Božinović je uputio poseban apel mladima.

- U velikom broju su angažirani da pomognu starijim sugrađanima. I ovom im se prilikom zahvaljujem, rade neprocjenjiv posao. A sve one druge upućujem da se ugledaju na njih, bit će bolji ljudi, rekao je Božinović.

- Svjesni smo situacije da transport teških bolesnika nije optimalan putem vozila hitne medicinske pomoći. Dosad nam je vojska uvijek pomogla helikopterom. Ali, prijevoz pozitivnih na Covid-19 nije jednak kao i s ostalim pacijentima. I trenutno su tehničke pripreme u tijeku da to možemo realizirati, rekao je ministar Beroš.

Što se zdravstvenog sustava tiče, zaraženo je 57 liječnika i 10 stomatologa, 53 medicinskih sestara i tehničara, šest magistri te osam osoba iz administracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:44