COVID-19 U HRVATSKOJ

NACIONALNI STOŽER OBJAVIO NOVE INFORMACIJE O KORONAVIRUSU U HRVATSKOJ: U posljednja 24 sata 15 novozaraženih, ukupno 2062. Preminule 4 osobe

Alemka Markotić, Davor Božinović
 Tomislav Kristo / CROPIX

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj imamo 15 novooboljelih, što znači da su od početka epidemije potvrđeno 2062 slučaja zaraze.

Dosad je izliječeno 1288 pacijenata, što znači da je u zadnja 24 sata ozdravilo 56 osoba.

Od jučer su preminule četiri osobe pa je ukupno umrlo 67 osoba. Jedna osoba preminula je u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', a tri su osobe umrle u KBC-u Split.

Dosad je obavljeno ukupno 34.476 testiranja. U samoizolaciji je ukupno 14.181 osoba.

Na pitanje je li zdravstveni sustav ugrožen nakon vijesti da imamo nove oboljele zdravstvene djelatnike u KBC-u Split ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže da je situacija pod kontrolom.

Kakve će biti preporuke za škole?

- Ne volim govoriti nešto unaprijed jer mogu nešto pogriješiti. Danas je bio sastanak HZJZ-a i Ministarstva obrazovanja na kojem su tražene neke promjene koje se sad analiziraju i usuglašavaju - rekao je Capak.

- Duboko sam uvjeren da je osnivači i ministarstva nabaviti zaštitnu opremu za djelatnike kad su vrtići u pitanju. Djeca jasno neće nositi zaštitnu opremu niti oni mogu držati socijalnu distancu - izjavio je Capak.

Novinari su došli do informacije da jednoj cvjećarnici na zagrebačkoj tržnici na Trešnjevci nije bilo dopušteno raditi, a postavljeno je i pitanje zašto stožer nije dopustio ukidanje e-propusnica između Krapinsko-zagorske županije i Grada Zagreba.

- Što se tiče dućana koji su na tržnici, kad su u pitanju cvjećarnice, nema razloga da ne rade ako poštuju sve preporuke. Što se tiče e-propusnica, mi smo donijeli tu izmjeni u rekli smo da ćemo početkom posljednje faze opuštanja razmotriti taj sustav. Nema neke potrebe da se bilo što mijenja. Što se tiče Zagrebačke županije i Grada Zagreba oni funkcioniraju kao jedna cjelina. A ako bismo tim putem krenuli, do 11. svibnja bismo ukinuli sve propusnice - rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Koliko je komplicirano bilo odrediti preporuke za crkvu? Tko će to nadzirati?

- Mi ne propisujemo nadzor, mi dajemo preporuke. Ako je potrebno, onaj tko provodi djelatnost ili aktivnost će osigurati nadzor. Što se tiče crkvi, tu nema nekakvog kretanja, ljudi sjede na određenom mjestu. Treba postojati socijalna distanca, a one aktivnosti koje dovode do kontakta već su preinačene - izjavio je Capak.

- Ne može nitko garantirati da će se u zatvorenim prostorima održavati socijalna distanca. I vjerujem da će se poštivati tijekom svih vjerskih obredima - dodao je ravnatelj HZJZ-a.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić je kazala da bi ovaj virus mogao biti regularni sezonski koji bi se mogao javljati svake godine, ali da je to još nejasno jer je dosta neobičan.

Capaka su novinari upitali o informaciji da je član HDZ-a.

- Ne mislim da trebam javno o tome govoriti, to je moja privatna stvar. Nisam politička osoba, niti sam na političkoj funkciji. I ostavljam sebi kao privatno pravo da o tome ne govorim javno. Što se tiče objavljenih fotografija, imam ja slika sa svim ministrima iz svih vlada koje su dosad bile na vlasti. Možete pronaći moje slike s ministrima Vargom i Ostojićem, pa i s drugim javnim ličnostima poput generala Praljka. Dakle, moj fotoalbum je vrlo bogat - poručio je Capak.

Markotić je zatim govorila o komplikacijama s krvnim ugrušcima.

- Ima različitih komplikacija. Jedna studija je objavljena u Lancetu, tu ćemo trebati pratiti. Oni to dovode u relaciju i s genetskim predispozicijama, ali s nekim drugim faktorima, kao primjerice s pušenjem. Većina virusa djeluje tako da djeluju na stanice koje oblažu sve krvne žile, a vole aktivirati i krvne pločice koje su zadužene za stvrdnjavanje krvi. Kad virus uspije aktivirati te krvne pločice, one se lijepe međusobno i stvaraju male trombe. Te trombe između ostalog, naš organizam stvara i kao obranu. Dok su oni mali to je u redu, ali kad nastanu veći trombi to može biti opasno po život - rekla je Markotić.

- To je nadležnost lokalnih stožera. Ja osobno ne vidim razloga da se nekom tko ima zemlju na otoku ne dopusti da ode na otok - rekao je Božinović upitan o situaciji u kojoj jedna osoba koja ima zemlju na Hvaru do koje ne može doći jer mu je prebivalište na drugom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:20