TEŠKA BORBA NA NASIPIMA

NADLJUDSKA BITKA S POPLAVAMA, SAVA JE VEĆ NAJVIŠA U POVIJESTI, A OČEKUJE SE DA ĆE RASTI JOŠ Nisam imala srca otići do rijeke, povijest se ponavlja...

 
 Tomislav Krišto / CROPIX

Ana Vidaković sprema lijekove u posebnu kutiju. Pažljivo provjerava svaku tableticu da slučajno nešto ne zaboravi. Odjeću je već pripremila. Mala putna torba čeka kraj kreveta. Svi je uvjeravaju da voda neće doći do njene kuće, ali ona ne želi riskirati. Dogodi li se najgore, bit će spremna. Iako se nada da se neće ponoviti scenarij od prije 40 godina.

Tomislav Krišto / CROPIX

- Voda je tada došla sasvim do kuće. Pripremili smo se mi unaprijed, gradili su se nasipi, ali svejedno nismo mogli zaustaviti vodu. Priroda je to, ona ima svoju volju. I sada se to ponavlja - kaže 83-godišnja Ana iz Uštice, malog mjesta kraj Jasenovca. Tamo 1970. godine ona je gledala Savu kako raste na rekordnih 907 centimetara. Molila je da stane, ali uzalud. U ponedjeljak nije htjela otići do rijeke. Kako kaže, nije imala srca vidjeti kako se povijest ponavlja. Pogotovo jer je ove godine Sava još i veća.

Loša prognoza

Naime, vodostaj Save kod Jasenovca je u ponedjeljak navečer iznosio 925 centimetara, što je najviše mjerenje u povijesti toga mjesta. Zbog toga je u tom gradu, ali i okolnim mjestima proglašenom izvanredno stanje. Vojska, civilna zaštita, vatrogasci, mještani, svi su bili cijeli dan na nogama i činili sve kako zaustavili nabujalu rijeku. Oko gotovo cijelog toka sagrađeni su zečji nasipi, a oko kuća su podignute dodatne zemljane barijere. Činilo se sve da se zaustavi najgori scenarij, ali u jednom trenutku nasip je popustio.

U mjestu Tanac, dva kilometra od Uštice, nastala je mala rupa ispod nasipa i voda se počela izlijevati van, a prije toga je pod naletom vode iz Une puknuo dio ceste. U tom naselju ima oko 50 kuća, a nadležne su službe odmah poduzele sve potrebne mjere da zaustave daljnje prodiranje vode.

POGLEDAJTE AKCIJU RONILACA HGSS-a U NEMOGUĆIM UVJETIMA Spriječili urušavanje nasipa kod Tanca na Uni dok im je prijetilo pothlađivanje u ledenoj vodi

Ipak, najveća pomoć će im biti počne li Sava padati. Nažalost, to se tako brzo neće dogoditi. Naime, prema prvim procjenama vodostaj će u utorak narasti na 950 centimetara.

Toga su svjesni i mještani koji iz sata u sat podupiru barijeru koja ih dijeli od sigurne poplave. U mjestu Krapje je isto tako puknuo dio betonskog nasipa zbog čega se voda prelila na cestu. Članovi lokalnog DVD-a su odmah donijeli vreće s pijeskom te najlon kako bi zaustavili bujicu.

Tomislav Krišto / CROPIX

Vojna pomoć

- Taj nasip je sagrađen za vrijeme velikih poplava 2014. godine. On je i tada bio napuknut na tome mjestu, ali od onda nije sanirano. Zato smo učinili sve kako bismo zaustavili prodor vode, ali ovaj dio je puno manje u opasnosti nego naselje Trebež. Tamo smo u nedjelju od 8 ujutro do pola 3 gradili nasip, ali dio mjesta je svejedno poplavljen - kaže Mateja Koberac, predsjednica DVD-a Krapje.

Najgore je pak u mjestu Mlaka. Do njega se može doći samo čamcem, a mještani ovise o pomoći koja dolazi od GSS-a i Crvenog križa.

Veliku zaslugu u sprečavanju tragedije ima i vojska. Više od 200 vojnika s amfibijom bilo je u ponedjeljak raspoređeno na području Jasenovca, a još 300 ih je bilo u stanju pripravnosti. Ministar obrane Damir Krstičević osobno je posjetio vojnike te poručio kako će HV do kraja biti uz mještane.

- Hrvatska vojska u sinergiji s lokalnim snagama obranit će hrvatski narod od poplava. Trenutno držimo situaciju pod kontrolom, a bude li potrebno, aktivirat ćemo još ljudi i opreme - rekao je Krstičević.

Krizni stožer

Uz ministra obrane u ponedjeljak su u Jasenovac na sastanku kriznog stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije bio i premijer Andrej Plenković. Predsjednik Vlade je poslije sastanka napomenuo kako ni jedna kuća još nije poplavljena te da će nadležne službe učiniti sve da tako i ostane.

- Vodostaj Save je najveći u zadnjih 40 godina i još će rasti. Zahvaljujući pravodobnoj akciji lokalnih i državnih službi, stvari su sada pod kontrolom - kaže Plenković. Župan sisačko-moslavački potvrdio je da je situacija pod kontrolom, ali i da su nasipi natopljeni vodom i postoji mogućnost da dođe do probijanja, zbog čega su na terenu i ronioci kako bi zaštitili dio nasipa. Kod nasipa su se stvorili odroni koje ronioci krpaju i nasipi zasad drže.

Tomislav Krišto / CROPIX

Iako se jako puno priča o 70-ima i najvećem vodostaju, mnogi stanovnici ovih krajeva se prisjećaju nešto ranijeg vremena. Svima je u glavi 2014. godina kada je nekontrolirana voda ušla u veliki broj kuća. Tihana Blažević iz Bukovice sjeća se te godine. Nisu bili pripremljeni, zbog čega ih je nabujala Sava dočekala na spavanju.

- Voda koja je otišla iz Save prelila se u šumu pa je uskoro sva ta voda došla do naših kuća. Gradili smo nasipe na krivoj strani, ali ove godine znamo što nam se sprema. Ipak, sa strahom čekamo taj novi val. Samo se nadam da će nasip izdržati - veli Tihana. Mještani Jasenovca, Tanca, Krapja, Mlake, Trebeža, svi oni su jučer prije spavanja legli s istom misli - samo da nasip ne popusti.

Stožer civilne zaštite održao izvanrednu sjednicu

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske održao je u ponedjeljak navečer prvu izvanrednu sjednicu na kojoj je provedena analiza stanja i poduzetih aktivnosti obrane od poplava te poduzimanja daljnjih odgovarajućih mjera, a trenutačno je najsloženija situacija na području Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske županije, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Stožer civilne zaštite RH čine predstavnici središnjih tijela državne uprave, temeljnih operativnih snaga i pravnih osoba od značaja za sustav civilne zaštite koji su svaki iz područja svoje nadležnosti, podnijeli izvješća o angažiranim snagama i poduzetim aktivnostima po županijama koje su pogođene poplavama te su usuglašene njihove daljnje aktivnosti.

S porastom temperatura zraka u prvoj polovici mjeseca ožujka započelo je intenzivnije topljenje velikih količina snijega, što je dovelo do porasta vodostaja rijeka na cjelokupnom području Republike Hrvatske. Trenutačno najsloženija situacija je na području Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske županije, navodi se u priopćenju.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske i dalje će biti u stanju pripravnosti te kontinuirano pratiti daljnji razvoj situacije i u skladu s tim poduzimati odgovarajuće mjere, s naglaskom na analize potreba i utvrđivanje aktivnosti u narednom razdoblju za trenutno najugroženija područja, naglašava se u priopćenju DUZS-a. (Hina)

Karlovac se obranio, cijena pet mil. kuna

Karlovac se obranio od poplave, ali nije izbjegao milijunsku štetu. Prema prvim procjenama, u ovom trenutku šteta iznosi oko pet milijuna kuna, a konkretnije brojke znat će se nakon što se sasvim povuče voda. Stvarni trošak bit će poznat kad se uračuna cijena tehnike i ljudski angažman, pogotovo gradnje više od četiri kilometra box barijera.

- Prema procjenama, riječ je o šteti većoj od pet milijuna kuna, tj. novim klizištima, oštećenjima prometnica i makadama. Ono što slijedi detaljna je procjena štete komunalne infrastrukture koja će biti moguća nakon povlačenja rijeka - rekao je gradonačelnik Damir Mandić. (Mario Pušić)

Nakon sedam dana vodostaj u Kosinjskoj dolini stagnira, ali palo je još 30 cm snijega

U Kosinjsku dolinu u noći na ponedjeljak iz jezera Kruščica prelilo se stotine novih kubika vode, što je vodostaj podiglo za još 40-ak centimetara. Ukupno je zasad poplavljeno oko 50 objekata, od kojih je trideset stambenih. Na terenu je 60 pripadnika interventnih službi koje pomažu šestotinjak ugroženih stanovnika opskrbljujući ih namirnicama i razvozeći im gorivo za pogon agregata za proizvodnju struje.

Vodostaj je jučer u popodnevnim satima, nakon sedam dana rasta, počeo stagnirati, što je svakako dobra vijest, s obzirom na to da se tijekom današnjeg dana očekivao najviši val.

- S druge strane, od nedjelje je palo novih 30 centimetara snijega, pa sve ovisi o tome kada će se on početi topiti - kaže nam Mihael Kurteš, šef Stožera za zaštitu i spašavanje općine Perušić, ne želeći prognozirati moguće scenarije. (Mario Pušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:31