SUĐENJE ZA KORNATE

'Naišli smo na prvog mrtvog vatrogasca, a onda smo vidjeli drugo, treće i četvrto tijelo'

'Mrtvi su bili gore sami i nitko ih nije čuvao. Više od pet sati njihova tijela ležala su izgorena'
 Andrija Lučić/CROPIX

ZADAR - Mrtvi su bili gore sami i nitko ih nije čuvao. Više od pet sati njihova tijela ležala su izgorena. Najgore od svega je što mi uopće nismo znali da su tijela stradalih vatrogasaca još tu, nego smo na njih slučajno nabasali - ispričao je u šoku šibenski vatrogasac Nenad Alviž u ponedjeljak na nastavku suđenja bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici optuženom za stradavanje 12 vatrogasaca na otoku Kornatu .

Kobnog 30. kolovoza 2007. godine, Alviž je sa prvom grupom vatrogasaca iskrcan u uvali Kravljačica, dok je druga grupa na čelu sa pokojnim Dinom Klarićem izašla iznad uvale Šipnat.

Iako se taj dan u vojarni okupilo 25 vatrogasaca, nakon ukrcavanja, prema zapovijedi vođe operacije Dina Klarića, dva su vatrogasca zbog preopterećenosti morala napustiti helikopter.

Satima nakon tragedije, za koju je Alviževa grupa saznala oko 18 sati, nije se znao točan broj vatrogasaca koji bio u helikopteru.

- Kratko vrijeme nakon što nam je oko 18 sati rečeno da je druga grupa vatrogasaca stradala, u Kravljačicu je došlo dvadesetak vojnika gasiti požar. Tada nam je i rečeno da je nestao jedan vatrogasac, pa smo ga nas četvorica iz grupe krenuli samoincijativno tražiti uz brdo svjetiljkama iako su nas upozorili da čekamo policiju. Kada smo naišli na prvog mrtvog pomislili smo da je to nestali, no onda smo vidjeli drugo, treće i četvrto tijelo. Bio sam šokiran jer sam mislio da su mrtvi već pokupljeni - ispričao je Alviž dodajući potom kako je nakon stravične scene koju je ugledao nazvao Slavičinog zamjenika Volimira Miloševića da mu kaže da na mjestu gdje su oni tražili nestalog vatrogasca ima više mrtvih.

Miloševiću međutim ništa nije bilo jasno jer je policija trebala čuvati mrtve.

- Nakon toga smo pronašli i šesto tijelo, a oko tri ili četiri ujutro vratili smo se u Šipnat, dok je policija ostala kod mrtvih - kazao je Alviž čije su svjedočenje u sudnici Županijskog suda u Zadru prekidali povremeni jecaji roditelja koji suđenje prate od samog početka, te su i sami šokirani mnoštvom informacija o stradanju njihovih najbližih više od tri godine nakon tragedije na Kornatu.

O stravičnoj sceni pronalaska ostavljenih mrtvih vatrogasaca, posvjedočio je i vatrogasac JVP-a Šibenik Šime Copić koji je taj dan krenuo u potragu za jednim nestalim zajedno sa Alvižom. Ispričao je kako su jedno vrijeme stajali zbunjeni pokraj tijela pokušavajući odgonetnuti što se dogodilo.

- Shvatili smo da nisu odnijeli mrtve. Jedno vrijeme smo stajali uz njih i gledali ih. Oko tri i pol ujutro pronašli smo i šestog mrtvog. To je bio Gabrijel Skočić, koji je bio stotinjak metera udaljen od drugih tijela - posvjedočio je Copić čije je svjedočenje na zvuk imena Gabrijale Skočića prekinuo plač roditelja.

Copić je dodao kako je sutradan ujutro ugledao vojsku koja se iskrcavala s brodovima. Kako je kazao tada su iz broda izašli tadašnji ministar Berislav Rončević, načelnik glavnog stožera opružanih snaga RH Josip Lucić i vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica.

Vojni specijalci iz delnica na otoku

Pored vojnika koji su neposredno nakon tragedije došli gasiti požar u Kravljačici, oko četiri sata ujutro na Kornat je osim GSS- a došlo i dvadesetak do tridesetak vojnih specijalaca iz Delnica, o čemu je posvjedočio Nenad Alviž.

- Specijalci su imali zadatak u svanuće još jednom pretražiti otok kako ne bi negdje ostao možda neki ozlijeđeni civil -kazao je.

Dino i Joško Klarić zapovijedali su cijelom akcijom

Ivica Perković, vatrogasac DVD-a Zablaće, koji je taj dan s Joškom Klarićem prvi došao do stradalih vatrogasaca u ponedjeljak je posvjedočio kako je neposredno nakon tragedije samo jedan vatrogasac sjedio, a svi su ostali ležali i zapomagali tražeći vode.

- Osjetio sam miris izgorenih tijela. Oko vatrogasaca je bila razbacana vatrogasna oprema. Jedan je vatrogasac, kojeg nisam mogao prepoznati, imao glavu u stijenama i teško je disao. Na sebi nije imao odjeće. Umro je dok smo bili tamo, ne znam je li bio evakuiran - kazao je Petrović.

Dodao je kako u trenutku kada je Dino Klarić zapovijedio dvojici da izađu iz helikoptera Slavica nije bio prisutan. Kazao je kako su pokojni Dino i Joško Klarić zapovijedali cijelom akcijom.

- Slavicu sam vidio na ulazu u vojarnu. Pitao nas je imamo li svjetiljke. Tada je jednu bristolku jednom od mojih kolega zakačio za opasač- ispričao je Perković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:25