KORNATSKA TRAGEDIJA

Roditelji poginulih vatrogasaca ogorčeni: Pronađite 'tajne' svjedoke i dokumente!

'To su ljudi koji raspolažu s informacijama koje bi mogle pomoći u rasvjetljavanju tragedije'
Zadar, 170112.Nastavak sudjenja Drazenu Slavici u slucaju Kornatske tragedije. Svjedocilo je nekoliko vatrogasnih zapovjednika medju kojima i Drazen Glavina (vatrogasni zapovijednik u Makarskoj) i Dino Kozlevac (vatrogasni zapovijednik istarske zupanije).Na fotografiji: Drazen SlavicaFoto: Luka Gerlanc / CROPIX
 Luka Gerlanc / CROPIX

ZADAR - Ogorčeni dosadašnjim tijekom suđenja koje nije rasvijetlilo uzroke pogibije dvanaest vatrogasaca na Kornatu , njihove obitelji na 13 adresa traže da se pronađe još 39 svjedoka uključenih u akciju spašavanja koje sud nije pozvao da svjedoče. Riječ je ljudima, koji, smatraju obitelji, raspolažu s informacijama koje bi mogle pomoći u rasvjetljavanju kornatske tragedije poput, članova posade Pilatusa ili dežurnih operativaca koji su kobnog dana bili u VOS-u Divulje.

Uz svjedoke, traže i da se sudu od nadležnih službi dostavi 13 dokumenata koji se prema njihovim riječima kriju od javnosti. Koji su to dokumenti roditelji vatrogasaca na zadarskom sudu nisu htjeli detaljnije obrazlagati potvrdivši tek da su svoj dopis poslali na više adresa, od predsjednika i vlade, do suda i tužiteljstva i zadarske Opće bolnice u koju su nakon tragedije vatrogasci prevezeni.

- Suđenje se ne odvija kako bi trebalo i uvjereni smo kako netko od nas skriva podatke. Do danas tako ne znamo tko je kobnog dana dežurao u VOS-u Divulje, kao što ne znamo tko je bio dežuran u kontroli leta. To nas jako frustrira i dođe nam da lupamo glavom o zid, zbog svega što se događa - rekao je Igor Marinović, čiji je sin Ivan život izgubio na Kornatu zbog čega se u Zadru na Županijskom sudu jučer nastavilo suđenje bivšem šibensko-kninskom zapovjedniku Draženu Slavici .

Tijekom ročišta koje je trajalo cijelo jutro ispitana su četiri vatrogasna zapovjednika iz Istarske, Primorsko-goranske, Splitsko-Dalmatinske i Dubrovačko neretvanske županije, koji su detaljno objašnjavali kako funkcionira vatrogasni sustav i što je zapravo Slavičina nadležnost i odgovornost.

Svi su posvjedočili da nije preporučljivo niti dopušteno slati maloljetnike na požarišta, ali da se to događalo, te da za to nije morao znati županijski vatrogasni zapovjednik, nego zapovjednici samih DVD-ova. Kazali su kako Slavica nije bio dužan obavještavati Centar 112 o tragediji na Kornatu, jer je o svemu prethodno obavijestio zapovjedništvo u Divuljama, koje je u sastavu Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

- Kada obavijest dođe do VOS-a (Vatrogasno operativno središte) Divulje smatramo da je sustav obaviješten do najviše razine koja uključuje i samog predsjednika Hrvatske - kazao je Dino Kozlevac, vatrogasni zapovjednik Istarske županije. Što su potvrdili i Miše Miloslavić, vatrogasni zapovjednik Dubrovačko neretvanske županije, Slavko Gauš, vatrogasni zapovjednik Primorsko goranske županije i Dražen Glavina, vatrogasni zapovjednik iz Splitsko dalmatinske županije. Kozlevac je također naglasio kako je Nacionalni park Kornati prema Zakonu o zaštiti od požara morao imati cjelodnevno vatrogasno dežurstvo sastavljeno od profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca, no da mu nije poznato jeli takvo dežurstvo postajalo u vrijeme tragedije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 06:08