NISU SVI ODUŠEVLJENI...

Najbolji hotel bivše Jugoslavije vratit će titulu najluksuznijeg zdanja na istočnoj strani Jadrana

 
 3lhd Arhitektonski Studio

Dubrovačko Gradsko vijeće bi na prvoj ovogodišnjoj sjednici u srijedu trebalo usvojiti izmjene planskih rješenja kao preduvjet za gradnju novog hotela "Belvedere" na mjestu sadašnjeg, jedinog iz Domovinskog rata neobnovljenog dubrovačkog hotela, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, ruševni "Belvedere" u vlasništvu je ruskog bogataša Viktora Vekselberga, koji je umjesto golemog hotelskog kompleksa odlučio na tom mjestu sagraditi manji, ali najluksuzniji hotel u Hrvatskoj.

Dubrovački vjesnik
Viktor Vekselberg

Prema dosadašnjim prostornim planovima, novi "Belvedere" trebao je imati 600 kreveta, garažu s 500 parkirališnih mjesta te kongresnu i koncertnu dvoranu. No ruski oligarh odlučio se za pet puta manji hotelski kompleks sa 210 kreveta u samom hotelu te 60 u vilama, te je spreman uložiti između 120 i 150 milijuna eura, dovoljnih za kategorizaciju od čak 7 zvjezdica, zahvaljujući kojima bi Dubrovnik mogao ugostiti najviše svjetske gospodarske i državničke skupove.

Projekt novog "Belvederea" izradio je arhitektonski studio 3LHD dubrovačkog arhitekta Marka Dabrovića i trenutno je prvi projekt u Hrvatskoj čiju je Studiju utjecaja na dobra svjetske baštine, tzv. HIA-u, a koju je izradio Dubravko Bačić s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, potvrdio UNESCO.

Dubrovački vjesnik

- "Belvedere" je smješten na izuzetnoj lokaciji koju odlikuju mediteranski krajolik, strmi teren i usitnjena urbana matrica predjela Ploče. Zgrada hotela u cjelini je oblikovana kao meka terasasta struktura niske katnosti koja se obzirno i pažljivo prilagođava topografiji i reljefu. Ozelenjeni krovovi terasa potpuno se utapaju u cjelokupni ansambl okolne prirode - pojašnjavaju iz UNESCO-a odluku koju su donijeli pred kraj prošle godine, ocjenjujući projekt novog "Belvederea" koji se svidio i većini građana. Ako Gradsko vijeće u srijedu poništi stare i usvoji nove prostorne dokumente za područje "Belvederea" u sljedećih godinu dana ishodovat će se sve potrebne dozvole, nakon čega će se krenuti u rušenje postojećeg hotela i gradnju novog.

Dubrovački vjesnik

Ali nisu svi u Dubrovniku oduševljeni planovima ruskog bogataša i projektom dubrovačkog arhitekta Marka Dabrovića. Prije svih, projekt studija 3LHD "na nož" su dočekali dubrovački arhitekti koji su, okupljeni u Društvo arhitekata Dubrovnika, prozivali svog kolegu Dabrovića da, među ostalim, nije vodio računa o javnom interesu. Među njima ima i onih koji drže da je starim prostornim planom predviđeni veliki hotelski kompleks puno bolje rješenje od malog, ali super luksuznog hotela. Uz njih, tom projektu usprotivili su se i iz nezavisne liste "Srđ je Grad", koja u Gradskom vijeću ima svog vijećnika.

Dubrovački vjesnik

Uoči sjednice na kojoj bi se trebao poništiti stari i donijeti novi Detaljni prostorni plan za Belvedere, oglasili su se i priopćenjem.

- Ukidanjem postojećeg DPU-a i izmjenama GUP-a Grad Dubrovnik namjerava na području Belvederea oduzeti sve ono što su do sada građani Dubrovnika, a napose stanovnici kotara Ploče iza Grada, kao i okolnih kotareva, mogli slobodno koristiti, a što je bilo predviđeno i DPU-om, kojeg se hoće ukinuti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Dali smo sve, a dobili ništa - poručuju iz KLBG-a "Srđ je Grad", podsjetivši na to da su više puta upozoravali da će prema novom projektu građani biti zakinuti za planiranu javnu garažu zatvaranje dijela puta Vlaha Bukovca i pristupa moru te kako će na starom karavanskom putu preko Orsule niknuti heliodrom, optuživši pri tome dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića da je izbrisao sve javne potrebe, a građane ostavio na milost i nemilost potrebama investitora po čijim se podlogama radi prostorni plan.

Iz liste "Srđ je Grad" najavljuju da neće podržati ovu promjenu tog prostornog dokumenta.

Strategija sporta

Gradski vijećnici će u srijedu raspravljati i o dugo čekanoj strategiji sporta u Dubrovniku, trebali bi donijeti niz odluka o prostornim planovima, programima javnih potreba u školstvu i predškolstvu, kulturi, sportu, socijali, a pred njima će se naći prijedlog Sanitata da se na donjem platou parkirališta ispod žičare na Pločama od 1. listopada do 30. travnja omogući parkiranje korisnicima povlaštene karte za zonu 2. i zonu 2. i 3. u vremenu od 16 sati do 8 sati sljedećeg dana. Podsjetimo, taj dio parkirališta trenutno je rezerviran za goste i na njemu ne vrijede povlaštene karte, a cijena sata zimi je 10, a ljeti 50 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 00:45