ŠKOLE ZATVORENE U CIJELOJ ZEMLJI

NAJDETALJNIJI VODIČ KROZ ONLINE I TV NASTAVU Otkrivamo kako će od ponedjeljka izgledati svakodnevica naših učenika i odgovaramo na najvažnija pitanja

 
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Svi vrtići, škole, fakulteti u cijeloj zemlji od ponedjeljka prestaju s radom, zasad na dva tjedna - objavio je jučer premijer Andrej Plenković. Mjere su to kojima se pribjegava zbog epidemije koronavirusa, pa tako od ponedjeljka prazne školske klupe neće biti samo u Istarskoj županiji nego diljem Hrvatske.

Prema ranijim najavama, sve je spremno za alternativni oblik nastave kako se školska godina ne bi prekidala, a to uključuje prijenos nastave za niži osnovnoškolski uzrast od 1. do 4. razreda putem Trećeg programa HRT-a, a za učenike predmetne nastave (viši razredi osnovne škole i srednja škola) online, internetsku nastavu na daljinu putem računala od doma.

U tu svrhu, prema preporuci Ministarstva obrazovanja, ovih se dana užurbano osposobljavaju tehnički uvjeti u školama za mogućnost izvedbe nastave uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije, a sve treba biti spremno najkasnije do ponedjeljka, 16. ožujka. U tu svrhu nastavnici se povezuju u virtualne zbornice, ravnatelji u Loomenu razmjenjuju informacije s Ministarstvom, a razrednici učenika viših razreda osnovnih škola te srednjoškolaca organiziraju virtualne razrede u kojima će se održavati virtualna nastava za taj razred.

Taj oblik nastave ide preko komunikacijskog sustava koji podržava CARNet, odnosno platformi koje su već uspostavljene u školama (Teams, Yammer, Moodle i sl.), a svi se nadaju da će sustav izdržati i da neće biti pucanja i zagušenja veza. Ministrica Blaženka Divjak ajavila je kako će nastava online punim plućima zaživjeti zapravo od srijede nakon što se obave sve pripreme.

- Ovo je situacija kakvu nikad dosad nismo imali, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Od drugog svjetskog rata nije bilo ovakvog globalnog događaja. Sustav je distribuiran na različite kanale komunikacije i svjesni smo da će doći do padanja sistema, ali sve će se rješavati u hodu - rekla je ministrica Divjak.

---------------------------

Je li ova školska godina, nakon dugotrajnog štrajka, zbog koronavirusa definitivno izgubljena?

Prosvjetne vlasti odlučno tvrde - u ovom trenutku ne. Razvoj događaja ne može predvidjeti nitko. Ovo su izvanredne okolnosti i nastava se ovim alternativnim oblicima nastavlja redovito koliko je to moguće, a poštivat će se u najvećoj mjeri i propisana satnica. Neki ravnatelji tvrde da se u dva, tri tjedna bez ikakve nastave izgubi možda deset posto gradiva.

Što će biti s državnom maturom, upisima u srednje škole i fakultete?

Za odluke vezane za maturu nadležno je Ministarstvo obrazovanja, ali u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, središnjoj ustanovi za provedbu mature, tvrde kako oni normalno i kontinuirano nastavljaju sa svim pripremama kako za ovogodišnju državnu maturu tako i za pokusnu maturu 2021. godine. Resorna ministrica Blaženka Divjak istaknula je da je u online nastavi naglasak stavljen na to da se najviše sadržaja proizvodi za njih. Oni koji imaju rokove, imaju prioritet, kazala je ministrica. Nitko u ovom trenutku ne dovodi u pitanje redovne upise u srednje škole i na fakultete.

Što ako dođemo u situaciju da se škole moraju zatvoriti i dulje od dva tjedna?

Iz resornog Ministarstva poručuju kako idu korak po korak, razrađuju sve scenarije, ali je u ovom trenutku prerano govoriti o tome.

Hoće li sve škole od ponedjeljka biti zatvorene? Kamo s djecom u slučaju da ih nema tko čuvati?

Od ponedjeljka se u školama neće odvijati nastava, ali škole neće biti zatvorene. Ravnatelji su dobili upute da učitelji i nastavnici trebaju normalno dolaziti na radno mjesto u školu “barem do uspostave pune funkcionalnosti sustava nastave na daljinu”. Roditelji koji nemaju kamo s manjom djecom mogu ih dovesti u obrazovne ustanove gdje ravnatelji trebaju organizirati čuvanje.

Nastavu u tom slučaju najmlađi prate u školskoj zgradi putem HRT-a 3, a oni od petog razreda sudjeluju u nastavi na daljinu uz pomoć učitelja. Djeca, kazala je ministrica Divjak, moraju biti zbrinuta u slučajevima kada su oba roditelja zaposlena. Ovo je izvanredna situacija, a vidjet ćemo kakve će biti daljnje upute stožera civilne zaštite, poručila je.

Kako će djeca viših razreda osnovne škole i srednjih škola pratiti online nastavu?

Od kuće na vlastitim računalima i tabletima, a učenici 5. i 7. razreda koji sudjeluju u kurikularnoj reformi (Škola za život) i kojima je Ministarstvo obrazovanja nabavilo tablete, te će uređaje moći odnijeti doma.

Što s djecom koja nemaju računala i internet kod kuće?

Škole su dobile upute da učenicima slabijeg imovinskog statusa osiguraju te uređaje iz rezervi škola ili od prvašića iz Škole za život koji ne sudjeluju u online nastavi (nego putem HRT-a 3). Srednjim školama Ministarstvo je poslalo četiri milijuna kuna za kupnju istih. Za učenike koji kod kuće nemaju internet škole će, prema dogovoru Ministarstva obrazovanja i teleoperatera, osigurati besplatne SIM kartice za neograničeno korištenje interneta. Ministrica Divjak kaže da, prema nekim istraživanjima, više od 90 posto učenika ima svoju opremu. Ako nemaju svoju računalo ili pametni telefon, u školi nisu dobili tablet i nemaju televiziju, apeliram na općine i gradove da reagiraju, poručila je ministrica.

Kako će učitelji i roditelji znati prate li najmlađa djeca nastavu putem televizije?

Roditelji i učitelji trebaju biti povezani u grupe poput Vibera, WhatsAppa ili mailom i telefonom te redovito komunicirati s učiteljima i pratiti aktivnosti djeteta. Ako nisu sigurni da je dijete odgledalo neki program, imaju dostupne snimke na YouTubeu i HRT platformi te mogu s djetetom još jednom proći to gradivo.

Gdje roditelji i učenici mogu potražiti potrebne informacije o nastavi?

Treba redovito pratiti mrežne stranice škole, a iz Ministarstva kažu i kako će se sve obavijesti paralelno objavljivati na stranicama MZO-a, CARNET-a, Škole za život, Agencije za odgoj i obrazovanje te Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Kako će se bilježiti izostanci, hoće li biti neopravdanih sati u nastavi na daljinu za viši uzrast?

Vjerojatno neće biti neopravdanih u klasičnom smislu jer Ministarstvo u preporukama navodi samo da se prisutnost učenika na nastavi prati prema njihovim aktivnostima u virtualnom razredu. Nastavnici imaju mehanizme provjere (zadaće, vizualni kontakt ako ga podržava program i sl.), ali učenici će izostancima najviše štetiti sebi.

Hoće li biti ocjena, zadaća i testova u online nastavi?

Zadaća će biti, učenici će dobivati određene zadatke, pisat će eseje i slično. Mogu se čak organizirati i neki oblici testova na principu zaokruživanja odgovora i slično, što i dosad postoji u digitalnim materijalima. Brojčanih ocjena neće biti, ali nastavnici mogu učeniku poslati povratnu informaciju o vrednovanju naučenog.

Što će biti s nastavom za djecu koja koriste uslugu pomoćnika u nastavi?

Moći će te usluge nastaviti koristiti u školi ako učenik dolazi u školu ili kod kuće ako učenik ostaje kod kuće. U drugom slučaju potrebna je suglasnost roditelja i pomoćnika.

Kako će od ponedjeljka izgledati nastava

Učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole:

- u 8 sati ujutro na trećem programu HRT-a kreće “Škola na trećem”:

- od 8 do 10 sati odvija se program za učenike prvih razreda

- od 10 do 12.30 sati je nastava za učenike drugih razreda

- od 13 do 16 sati za treće razrede

- od 16 do 19 sati za učenike četvrtih razreda

- dijete ispred ekrana, uz prisutnost starije osobe, prati nastavu koju uživo održavaju izabrane zagrebačke učiteljice

- raspored nastave, koji je isti za svu djecu, objavljivat će se na stranicama Ministarstva obrazovanja i škola

- učiteljica predaje po redovitom programu, djeca trebaju imati udžbenike, a koristit će i digitalni obrazovni sadržaj

- sat neće trajati 45 minuta, već onoliko koliko treba za određenu lekciju

- nakon obrađene lekcije slijede pauze za vrijeme kojih će biti emitirane vježbe (oblik nastave tjelesne kulture) kako bi djeca mogla vježbati uz televizor; pjesmice (oblik glazbene kulture) itd.

- o predavanim lekcijama djeca komuniciraju sa svojim razrednim učiteljem putem e-maila, a mogu se javljati i učiteljicama s HRT-a

- učenici će dobivati i kraće zadaće, čak i manje testove, ali bez ocjena

- ako djeca nisu u realnom vremenu pratila nastavu, mogu snimke pogledati na YouTubeu, HRT-ovim platformama itd.

Učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole te srednje škole:

- nastava se provodi online, učenici koriste tablete i računala od kuće

- nastava se održava od 8 do 19 sati u dvije smjene

- za svaki dan se definira raspored te pripremaju sadržaji za online nastavu za osnovni paket predmeta

- nastava traje četiri do pet sati na dan

- raspored i smjene odredit će Ministarstvo i objaviti na svojim stranicama najkasnije u nedjelju

- sadržaji će uključivati videosnimku predavanja i dodatne radne materijale

- učenik se putem linka na web stranici svoje škole ulogira šifrom za e-dnevnik te pristupa grupi svojeg razreda, tzv. virtualnoj učionici; razrednik ga prihvaća te mu daje pismene upute

- na početku sata, npr. biologije, učeniku se prikazuje opća videosnimka koja je ista za sve učenike tog predmeta i uzrasta u Hrvatskoj, a može trajati 15 minuta

- učenik o viđenom nastavnom sadržaju dalje komunicira sa svojim predmetnim nastavnikom. Ovisno o platformi koju koristi škola, komunikacija može biti vizualna, no u većini škola bit će tekstualna, poput chata

- nazočnost učenika na nastavi prati se kroz njihove aktivnosti u virtualnom razredu

- preporučuje se da učenici imaju domaće zadaće

- ako nisu sudjelovali u realnom vremenu na nastavi, učenici mogu i naknadno u virtualnoj učionici pogledati materijale i saznati zadaću

- predmetni nastavnici čiji predmeti nisu pokriveni osnovnim paketom mogu organizirati nastavu u 5., odnosno 6. satu u danu

- Sportska televizija emitirat će nastavne sadržaje za predmetnu nastavu u razdoblju od 8 do 14 sati

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 05:12