HUMANITARAC ODUŠEVIO SLAVONIJU

NAJLJEPŠA PRIČA IZ RAZORENE GUNJE Vlasnik trgovine svojoj će radnici sagraditi novu kuću

Uništeno mu je pet trgovina, a Marijan Živković radnicima iz pogođenih sela isplaćuje plaće i pomoć
 Vlado Kos / CROPIX;

Marijan Živković zvani Patričar vlasnik je lanca trgovina u županjskom kraju koji nose ime prema njegovom nadimku. Kod njega je zaposleno 200 radnika.

U poplavama mu je oštećeno sedam trgovina, od čega pet u potpunosti. Šteta se procjenjuje na oko milijun eura. No, Patričar ne kuka i ne plače. Barem ne javno. On svojim primjerom pokazuje strukturama vlasti, humanitarnim udrugama... kako se u ovakvim situacijama radi. On djeluje.

NEUMOLJIVE BROJKE Pročitajte fascinantne podatke koji pokazuju tko je najviše pomogao Slavoniji

Obitelj njegove djelatnice Tihane Vertuš iz Račinovaca 17. svibnja ostala je bez kuće, koja je prva do nasipa u Račinovcima.

Tihanin otac i majka, osim nje, imaju još četvero djece u dobi od 8 do 24 godine. Imali su i po 30 svinja i ovaca. Svi su se pogušili. Vertuši su ostali bez svega.

- Prvi smo dobili vodu i naša kuća prva je koja je u Račinovcima srušena. U njoj života više nema - priča nam Tihanin otac Zlatko u dvorištu svoje srušene kuće, gdje smo se sastali s njim, njegovom kćerkom i njezinim gazdom.

Na fotografiji: Šteta na Živkovićevim trgovinama je veća od milijun eura, ali to ga nije spriječilo da pomaže drugima. Obnova će trajati, ali barem će se dogoditi. Foto: Vlado Kos/Cropix

Kada su mu radnici njegovog trgovačkog lanca ispričali za nevolju njihove radne kolegice, Patričar je zamolio Hrvatsku vojsku da ga odvedu do njihove kuće.

Vidjevši što se dogodilo i znajući da je riječ o obitelji s petero djece, Živković je bio pogođen.

No, početni šok vrlo brzo pretvorio je u optimistično obećanje: “Nemojte se živcirati. Ja ću vam pomoći u izgradnji nove kuće”.

- Tihana je izuzetno dobra i vrijedna radnica, poznajem i njezinu obitelj, pa kada sam čuo što im se dogodilo, nisam nimalo dvojio iako sam i ja doživio šok. Rekao sam da ćemo sudjelovati u izgradnji kuće, no sada čujemo da će to učiniti država. Stoga sam odlučio pričekati da vidimo hoće li se to dogoditi, pa ako se dogodi dobro, a ako ne moje obećanje i dalje stoji - ispričao nam je Marijan Živković, koji nije odustao od toga da pomogne Vertušima na bilo koji način.

- Njima se treba omogućiti da se ponovno nečime bave i prije nego što im se kuća obnovi. Zato sam već ugovorio kupovinu devet prasaca koje ću im darovati, a sutra ćemo ići prema Šidu da im kupimo i ovce kako bi mogli nastaviti život s onim što su i prije radili.

Foto: Vlado Kos/Cropix

- Njihov uspjeh i povratak bit će i moja sreća, jer ako ovdje nema ljudi i ako se oni ne vrate, nema života ni za firmu Patričar. S prijateljima sam već dogovorio da im kupimo namještaj i sada čekamo gradnju kuće. Najbitnije je da se ovo što prije sruši i napravi novo, no kako vidim država jako sporo djeluje i vrijeme prolazi, a sada je najbolje za gradnju i sve bi se trebalo ubrzati.

- No, do tada ćemo učiniti sve da im pomognemo kako bi obnovili stočni fond. Tu sam ako treba kupiti i hranu za životinje i gnojivo i sve drugo što im je neophodno za uzgoj - rekao je Patričar, kojeg su Tihana i njezin otac Zlatko slušali s pomiješanim emocijama tuge, jer su ostali bez svega, ali i radosti što se našao čovjek koji im neizmjerno pomaže i o čijoj humanosti govore biranim riječima.

- Oduševljena sam. Zahvalna sam mu od srca, jer stalno zove, pita treba li nam što, govori da se ne ustručavamo ništa tražiti i doista nemam riječi kojima bih mu se zahvalila - kaže Tihana, dok njezin otac s knedlom u grlu govori: “Ne znam kud bih od sreće zbog takvog čovjeka”. Plakao je, kaže, kao dijete kada je u nedjelju, 18. svibnja, došao do svoje kuće i vidio katastrofu koja ih je pogodila. Vidjevši potopljenu i srušenu kuću osjećao se jadno. Sretan što su izvukli živu glavu, ipak nije mogao suspregnuti tugu i misli o tome kako će se izvući iz katastrofe koja ih je pogodila. U ušima mu, priča nam, još odzvanja glasanja ovaca koje su se pogušile u poplavi, no uz pomoć koju će dobiti od Tihaninog gazde, kaže, sve će lakše prebroditi.

Na fotografiji: Na fotografiji: Zlatko Vertuš, Marijan Živković i Tihana Vertuš (prva s desna). Foto: Vlado Kos/Cropix

Patričar brine i ostalim djelatnicima koji su radili u njegovim poplavljenim trgovinama. Ima ih 22. Svi su dobili plaće i dodatnu pomoć od po 1000 kuna. Neki su u drugim krajevima Hrvatske i poručio im je da ne moraju dolaziti dok ne budu imali uvjete za povratak. Plaću će i dalje dobivati.

- Lakše ću ja preživjeti štetu ako se narod vrati u poplavljena sela. Ako toga ne bude, onda će teret pasti na čitavu tvrtku od 200 radnika i šteta će biti daleko veća od milijun eura. Kod nas je i inače najveća kriza, ovo je najjadnija i najbjednija županija, ili je rat ili su poplave, stalno neke tragedije, katastrofe i elementarne nepogode. Sada se svi moramo držati skupa - poručio je Patričar.

Hoće li ga čuti svi koji bi to trebali?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 22:40