SLOBODAN DAN ZBOG DOČEKA

NAJLUĐI PONEDJELJAK U HRVATSKOJ POVIJESTI Uvode se izvanredne linije do Zagreba, tvrtke se zatvaraju ili rade skraćeno

 
 Srđan Vrančić / CROPIX

Svi putevi u ponedjeljak vode u Zagreb, cijela Hrvatska sprema se za vatreni doček hrvatske nogometne reprezentacije na Trgu bana Josipa Jelačića, svi žele pozdraviti naše nogometaše koji su cijelu naciju bacili u trans!

Neke tvrtke taj dan neće raditi, neke će, pak, raditi skraćeno, a neki će poslodavci omogućiti svojim radnicima da u ponedjeljak kasnije dođu na posao ili da odu na veliku proslavu u metropolu.

Dio gradova i općina organizira besplatni prijevoz navijača u Zagreb, Hrvatske željeznice nude 50 posto popusta na povratne karte, a kako saznajemo, postoji i interes pojedinih gradova za zakup cijelih vlakova kojima bi njihovi sugrađani na vrijeme došli na doček. Prema nekim informacijama, to je već učinio Grad Osijek, a besplatni prijevoz u Zagreb jučer su ponudile i neke manje općine i gradovi poput Pleternice i Legrada.

Navijačka je euforija i u Vladi, a premijer Andrej Plenković jučer je poslodavcima uputio poseban poziv.

Zadovoljni radnici

“Pozivam poslodavce da omoguće svojim zaposlenicima da sudjeluju na dočeku i u što većem broju pozdrave naše ‘vatrene’”, stoji u njegovu pozivu. Ipak, u interesnim udruženjima poslodavaca, HUP-u i HGK, kažu da nemaju namjeru davati slične preporuke svojim članovima jer je ta odluka na samim upravama kompanija koje najbolje znaju kako organizirati poslovanje. Koliko je zasad poznato, u ponedjeljak neće raditi u Tele2 i Tim Kabelu. U Tele2 ističu da su im u fokusu korisnici, ali i da bez sretnih djelatnika nema ni zadovoljnih korisnika. Na tom tragu razmišljaju i u najvećem hrvatskom distributeru kabela.

- Zbog povijesnog rezultata i dočeka naših junaka iz Rusije u Tim Kabelu će ponedjeljak biti neradni dan - poručili su iz te tvrtke.

U Atlantic grupi poručuju da u ponedjeljak rade skraćeno, do 13 sati, a sličan plan imaju i u Vipu. Naime, budući da su njihova dva prodajna centra, na Iblerovu trgu te u Gajevoj ulici u Zagrebu, u neposrednoj blizini same proslave, vrata će im biti otvorena samo do 13 sati. Dodatno, brojni njihovi odjeli poput marketinga, nabave, financija i logistike u ponedjeljak će također s radom završiti u 13 sati kako bi “imali dovoljno vremena za odlazak na doček ‘vatrenih’”.

Ipak, svi osim ta dva centra, kao i Služba za korisnike, radit će prema uobičajenom radnom vremenu, potvrdio nam je ovaj teleoperater.

U požeškom Spin Valisu, jednom od lidera naše drvne industrije iz Požege, neće dati slobodan dan zaposlenicima, no omogućit će onima koji žele prisustvovati slavlju da to i učine, primjerice kroz korištenje godišnjeg odmora, a postoji i mogućnost, kako nam je pojasnio Zdravko Jelčić, predsjednik Uprave, kasnijeg dolaska na posao.

- Od ukupno 480 zaposlenih u grupi, naše procjene govore da bi te mogućnosti moglo iskoristiti 10 do 15 zaposlenih. No, proizvodnja će se normalno nastaviti - poručuje Jelčić. S druge strane, u Krašu su proizvodni pogoni baš od ponedjeljka na kolektivnom godišnjem odmoru. Sretna okolnost, koja će većini zaposlenika omogućiti da budu slobodni i odu na proslavu. Kada je riječ o administrativnom osoblju, njima će biti omogućeno da, ako to žele, odu na doček.

- Formalno nije neradni dan, ali tko želi, moći će otići s posla na doček - ističe Marica Vidaković, prokuristica Kraša.

Ipak, neke građevinske tvrtke navode kako radnici teško mogu dobiti slobodni dan. U Osijeku Koteksu, primjerice, ističu da su u jeku građevinske sezone, što znači da radnicima u ponedjeljak ne mogu dati slobodni dan.

- Utakmica u nedjelju je rano, ima dovoljno vremena proveseliti se do ponoći - kaže Zoran Škorić, direktor Osijek Koteksa, a sličan smo odgovor dobili i u IGH.

I u trgovačkim lancima Lidl i Kaufland kažu nam da će u ponedjeljak raditi normalno. Normalno radno vrijeme u ponedjeljak najavljuju i u Francku, ali i u HEP-u. U Podravci su nam samo kratko rekli da će se poslovni procesi u koprivničkom prehrambenom divu u ponedjeljak odvijati redovito.

Zahvalnost

U rovinjskom Adrisu ističu da će u ponedjeljak raditi.

- Dijelimo s momcima vrijednosti rada, znanja i osjećaja pripadnosti svome narodu. Nadamo se da će uspjeh koji su ostvarili utjecati na lom neodrživih vrijednosti u hrvatskome društvu, da će sve, ali baš sve, osim znanja, rada i neprispodobive odvažnosti i ponosa, učiniti viškom, osobito da će političare, njihove vrijednosti i praksu koju nam iz dana u dan nameću učiniti nevažnima.

Da će uspjeh naših “Vatrenih” i način na koji su ga postigli postati temeljem kolektivnoga hrvatskoga mentaliteta. Radit ćemo! I, uz sve poštovanje i zahvalnost za ostvareni uspjeh, s njima dostojanstveno slaviti. Uostalom, njihova jedinstvena i pobjednička “ruska priča” počela je pripremama u Rovinju - odgovorili su iz Adrisa. Među onima koji u ponedjeljak normalno rade su i banke.

U Addiku kažu da njihovi klijenti uvijek moraju dobiti kvalitetnu, pravodobnu i potpunu uslugu. I u Ersteu najavljuju uobičajeni radni ponedjeljak, ali naglašavaju kako će svoje poslovanje prilagoditi tako da se zaposlenicima koji žele otići na doček “vatrenih” to i omogući. Stoga klijente pozivaju da sve poslove koji uključuju dolazak u poslovnice pokušaju obaviti u jutarnjim satima.

Samo nužno

I Ina je među tvrtkama koje najavljuju prilagođavanje radnog vremena u mjeri u kojoj je to moguće. Naime, pojedini segmenti Inina poslovanja, poput benzinskih pumpi i još nekih segmenata, u ponedjeljak će normalno raditi. Oni dijelovi Inina poslovanja u kojima radni zadaci to dopuštaju, radit će skraćeno kako bi zaposlenici mogli prisustvovati slavlju. Valja naglasiti kako dio tvrtki i javnih službi mora raditi, tim više što proslava pada na dan kad smo već debelo ušli u špicu sezone ili im je djelatnost vezana uz normalno odvijanje života u zemlji.

- S obzirom na to da dočeka nogometaša bez nas ne bi moglo biti, svi naši zaposlenici rade normalno i nema skraćivanja radnog vremena - rekli su nam u Zagrebačkom holdingu.

U nedjelju se odgađaju mise, zatvoreni muzeji i trgovine...

Dragi župljani, u nedjelju, večernja misa neće biti u 19, nego u 19.30 sati, nakon utakmice Hrvatska - Francuska, kako bismo svima omogućili nesmetano gledanje tog velikog događaja za našu domovinu. Naravno, pozivamo vas da nam se pridružite u Oratoriju i s nama navijate za “vatrene” u 17 sati te da na kraju Gospodinu zahvalimo na najljepši mogući način - prisutnošću na misi. Obavijest je to koja je jučer osvanula na službenim stranicama zagrebačke Župe Duha Svetoga na Jarunu, gdje su salezijanci koji vode župu i crkvu Sveta Mati Slobode.

Ovo je samo pokazatelj u kakvoj euforiji Hrvatska čeka povijesno finale Svjetskog nogometnog prvenstva.

Baš kao i u srijedu, mnogi će znatno prije zatvoriti trgovine, muzeji će raditi skraćeno, a zbog utakmice pomaknut će se i termini kazališnih predstava. “Galerija Klovićevi dvori u nedjelju radi od 11 do 16 sati”, naveli su na Facebook stranici ovog zagrebačkog muzeja te poruku završili napomenom “ako postoji netko tko je baš tada namjeravao doći”.

Tako su iz Društva prijatelja dubrovačke starine obavijestili da će “zbog mogućnosti gledanja i bodrenja naše reprezentacije” gradske i stonske zidine raditi samo od 8 do 15.30 sati, da će sokol-grad u Konavlima biti otvoren od 10 do 15.30, a Knežev dvor u Slanome moći će se posjetiti od 9 do 15.30 sati.

Histrioni su morali otkazati svoju sutrašnju predstavu, pa će svi oni koji su kupili ulaznice za “Gričku vješticu” u nedjelju, predstavu moći pogledati u utorak.

Skraćeno će raditi i pojedini trgovački lanci. Kaufland će svoje trgovine u nedjelju zatvoriti u 14, a Spar u 16.30 sati. (Tomislav Mamić)

Utvrđena trasa kojom će reprezentacija doći do Trga

Autobusi s nogometnom reprezentacijom i stručnim stožerom u ponedjeljak oko 13.30 sati kretat će se trasom: Ulica Rudolfa Fizira - Zagrebačka ulica - Ulica Savezne Republike Njemačke - Avenija Dubrovnik - Avenija Većeslava Holjevca - Most slobode - Ulica Hrvatske bratske zajednice - Ulica grada Vukovara - Savska cesta - Rooseveltov trg - Trg Republike Hrvatske - Frankopanska ulica - Ilica - Trg bana Josipa Jelačića. S ciljem što lakše organizacije dolaska navijača na Trg bana Josipa Jelačića, izvijestili su iz Grada Zagreba, za sve autobuse koji će iz raznih dijelova Hrvatske stizati u Zagreb osigurana su parkirališna mjesta na površini s istočne strane Zagrebačkog velesajma (pokraj zgrade Ine), a od 8 sati je organiziran i prijevoz ZET-ovim autobusima koji će navijače prevoziti do Glavnog kolodvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:29