'BESKONAČAN DAN'

NAJMANJE DVOJE UGLEDNIH DOKTORA I DONEDAVNI RAVNATELJ SREBRNJAKA PRED OTKAZOM Optužuju ih da su dežurstvima i prekovremenim radom oštetili ustanovu

 
smijenjeni ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo
 Marko Todorov / CROPIX

Saga zvana Dječja bolnica Srebrnjak se nastavlja. U tom 'beskonačnom danu' moglo bi se dogoditi da barem dvoje uglednih liječnika te bolnice, prof.dr. Mirjana Turkalj i prof.dr. Davor Plavec, dobiju otkaz ako 'vlasniku Gradu Zagrebu' ne bude dovoljno uvjerljiva njihova 'obrana' odnosno argumenti da 'nisu oštetili poslodavca'. Zasad nije poznato jesu li to i jedini liječnici kojima prijeti otkaz i je li među njima donedavni ravnatelj doc.dr. Boro Nogalo koji je inače sindikalni povjerenik u bolnici.

Naime, to dvoje liječnika, kako saznajemo, dobili su krajem tjedna 'poziv na obranu' od v.d. ravnateljice Ivane Đerek Dubravčić, a očitovati se moraju u roku pet dana. Navodno, ih se optužuje da su 'primali sredstva za pripravnost tijekom pet godina i tako oštetili poslodavca premda su bili svjesni da prema općem aktu nisu smjeli primati takve isplate'.

Vršiteljica ravnateljske dužnosti drži da su liječnici tako 'primali nepripadajuću naknadu za pripravnost', a zaključak je da su zbog toga 'izgubili povjerenje poslodavca zbog čega poslodavac može otkazati ugovor o radu redovitim otkazom'.

Naravno, odluka o palcu gore ili dolje slijedit će nakon što se ovo dvoje liječnika očituje o onom što im se 'stavlja na teret'. Upravno vijeće, kažu nam, raspravljalo je općenito o tome kako se u toj bolnici organizira pripravnost i rad po pozivu, ali ne i o konkretnom 'pozivu na obranu' samo dvoje liječnika.

Nogalo: Očitovao se ili ne, to je 99% otkaz

Boro Nogalo u izjavi za Dnevnik.hr potvrđuje da su Turkalj i Plavec primili nalog za očitovanjem, a tvrdi da je isti dokument namijenjen i njemu, ali da ga još nije primio.

Kaže da su razlog za traženje očitovanja sati iz pripravnosti i prekovremeni sati, odnosno jer su kao članovi Uprave radili i u klinici s pacijentima. - Dobili smo nalog za očitovanje, ali očitovao se ili ne - to je 99 posto otkaz', rekao je Nogalo i dodao da 'cijeli zdravstveni sustav počiva na više prekovremenih sati nego što je to dozvoljeno'.

- Mi kao Uprava nismo prestali biti doktori, nismo prestali brinuti za pacijente, naši su pacijenti djeca. Prof. Turkalj je vodila struku, imala je najveći odjel. Onda možete misliti koliko smo pogriješili što je ona imala neki prekovremeni sat. U ingerenciji Davora Plavca je bila akreditacija bolnice. Dječja bolnica Srebrnjak jedina je međunarodno akreditirana državna javna bolnica u Hrvatskoj, kaže Nogalo.

Napominje da otkaze zbog prekovremenih može dijeliti 'samo onaj tko ne zna sustav, tko je zločest i tko radi protuzakonito i zna da ćemo mi dobiti na sudu, ali njega to nije briga. Mi smo tvorci Srebrnjaka na ovom nivou. Mičući nas, miču ključne ljude koji mogu dovršiti projekt', kaže Nogalo i dodaje da su ga u 23 godine, koliko je bio ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, posjetile stotine inspektora te da nikada nije pronađena nepravilnost na plaćama.

- Samo u zadnjih pola godine imao sam sedam inspekcija. Svaka inspekcija je gledala naše plaće i niti jedna nikada nije našla nikakav problem na plaći, a na nju ide sve - dodaci, koeficijenti, prekovremeni. I sad su oni tu našli nešto da nije u redu, kazao je.

Smatra da 'privatni lobi želi Srebrnjak, žele Brestovac'. - Sve je to ekipa koja radi to što radi. A nažalost, stranke i svi koji bi nas trebali štititi ne rade to. Jedino što mi je preostalo jest da pričam i dalje, i vjerojatno je to donkihotovska borba, ali ja ću se i dalje boriti za Srebrnjak i za djecu, a ne za privatne lobije, poručio je Nogalo.

Imaju, kaže, rok od pet dana da se očituju, a on rješenje o očitovanju još nije primio jer u petak nije bio na poslu. - Čak i da smo krivi, kakve veze ima otkaz? Postoje institucije koje će to utvrditi. Kako je gradonačelnik kojem se sudi i dalje gradonačelnik? Kao, napravili smo neki kriminal, a dobili redovni otkaz. Pa kako to?, pita se Nogalo u razgovoru za Dnevnik.hr.

Šef Liječničke komore: Otkaz bi bio veliki korak unatrag za bolnicu

- Umjesto vijesti o stručnim i znanstvenim uspjesima iz bolnice Srebrnjak, dolaze najave mogućeg otkaza ugovora o radu prof. Mirjani Turkalj, lijecnici i sveučilišnoj profesorici koja dugi niz godina radi u toj ustanovi.

Ne ulazeći u pravnu utemeljenost eventualne odluke o otkazu o čemu će epilog očito izreći sud, treba naglasiti da je prof. Turkalj liječnica koji je, uz ostale kolege, donijela današnju prepoznatljivost dječjoj bolnici Srebrnjak i jedna je od najzaslužnijih što je bolnica stekla status Klinike i dobila EU projekt dječjeg centra za translacijsku medicinu, najveći projekt tog tipa u Europi.

Dovođenje u pitanje realizacije EU projekta, gubitak statusa klinike ili statusa referentnog centra, kao eventualne posljedice recentnih zbivanja, bilo bi veliki korak unazad za dječju bolnicu Srebrnjak te općenito negativan razvoj događaja za hrvatsko zdravstvo i znanost, izjavio je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić. (I. Toma)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:25