SAMO JE NEBO GRANICA

NAJSKUPLJA JAVNA GARAŽA U HRVATSKOJ U ovom gradu je parking skuplji od najma stana!

Dubrovačka garaža na Ilijinoj glavici
 Zoran Kusalo / HANZA MEDIA

Vlasniku automobila koji svoje vozilo parkira u jedinoj javnoj garaži u Dubrovniku, na Ilijinoj glavici, i izgubi parkirališnu kartu, tvrtka "Boe Croatia" naplatit će 1900 kuna kazne, piše Slobodna Dalmacija.

Sat parkiranja u toj garaži oko koje, od postavljanja kamena temeljca, vladaju prijepori, naplaćuje se 35 kuna, dnevna karta je 420 kuna, tjedna 2100 kuna, a mjesečna čak 4200 kuna! Toliko se cijeni i mjesečni najam novouređenog trosobnog . Cijene parkirališta u Dubrovniku iz godine u godinu rastu i dostižu zastrašujuće visine, piše Slobodna Dalmacija.

Stručnjaci za garaže

Davorka Vujičić, zamjenica voditelja financija i administracije u "Midia grupi", potvrđuje valjanost ovog cjenika izloženog u samom i objavljenog na službenim stranicama tvrtke "Boe Croatia", koja upravlja javnom garažom na Ilijinoj glavici sa 740 mjesta.

– To su ljetne cijene koje vrijede od početka srpnja do kraja kolovoza, a cjenik se mijenja tijekom godine. Nakon sezone će biti ponovno – kaže Vujičić.

Dakle, parkirališnu kartu u ovoj garaži treba čuvati ko oči u glavi, jer ipak je riječ o papiriću manjem od dlana, a vrijednom 1900 kuna, trećinu prosječne plaće u Hrvatskoj ili 10 grama 20-karatnog zlata. Istodobno, upravitelji garaže ne odgovaraju za izgubljene stvari ni možebitna oštećenja vozila, unatoč postavljenim kamerama.

Inače, tvrtka "Boe Croatia", na svojim službenim stranicama, sebe predstavlja kao "stručnjake za parkirne garaže i nekretnine". S više od 93 garaže u Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, kažu, pripadaju vodećim upraviteljima garažnih prostora i u Austriji, srednjoj i istočnoj Europi.

Građanima Dubrovnika daju pravo na tzv. povlaštene karte pa je za njih mjesečna pretplata 300 kuna. "Midia grupa" prilagodila se trendovima i Dubrovčanima nudi turističku kartu za iznajmljivače apartmana, po mjesečnoj cijeni od 900 kuna.

Dnevno 800 kuna

U Dubrovniku su 1892 ocrtana parkirališna mjesta u nadležnosti gradskog poduzeća "Sanitat", koje je lani ostvarilo prihod od gotovo 22 milijuna kuna. Ove bi godine mogli nadmašiti lanjske prihode s obzirom na ljetnu cijenu parkirališta u kontaktnim zonama povijesne jezgre od 40 kuna za sat, i dnevnu, ili onu koja se naplaćuje umjesto kazne, koja iznosi čak 800 kuna!

Mjesečna karta za domicilno stanovništvo je 60 kuna, a za cjelogodišnju pretplatu daju od 15 posto. Međutim, komercijalna godišnja karta za one koje nisu iz Dubrovnika ni susjednih općina doseže 14 tisuća kuna u drugoj parkirališnoj zoni.

Okreni se u pet minuta

Gotovo sve garaže i parkirališta u Dubrovniku toleriraju zadržavanje na svom prostoru do 15 minuta bez naplate. Svi osim garaže u poslovnom centru Atlant u Gružu. Dubrovčanin koji je 4. srpnja, u 10 sati i 33 minute, ušao u tu garažu, napravio krug i izišao točno za deset minuta, bez zaustavljanja, svejedno je platio 10 kuna, kolika je cijena sata parkiranja.

– Sat parkinga je 10 kuna, mjesečna pretplata je 500 kuna, a dopušteno je zadržavanje do pet minuta bez naplate – kažu u centru Atlant.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:42