OBRANA OSUĐENOG GENERALA

Najskuplji odvjetnički promašaj: Luki Mišetiću 32 milijuna eura, Anti Gotovini 24 godine zatvora

Mišetić se brinuo i za financije generala Gotovine te prikupljao donacije iz dijaspore
 Darko Tomaš/CROPIX

ZAGREB - Luka Mišetić ostaje šef braniteljskog time Ante Gotovine jer se godinama brinuo za njegove financije i prikupio značajan broj donacija iz dijaspore.

Kao član Udruge hrvatsko-američkog prijateljstva (Croatian American Association/CAA) Mišetić je prikupljao sredstva za obranu među američkim i kanadskim Hrvatima koji su jednim dijelom financirali i Gotovinin bijeg.

Ilija Letica dao najviše

Obrana umirovljenoga generala Ante Gotovine, prema ozbiljnim procjenama, raspolagala je s više od 200 milijuna kuna, što je iznos kakvim od osamostaljenja nije raspolagao niti jedan hrvatski optuženik. Tim su novcem plaćani skupi odvjetnici te suradnici i istražitelji.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda generalima

U braniteljskom timu osim desetak pravnika je i više terenskih istražitelja te nekoliko umirovljenih obavještajaca u svojstvu savjetnika. Najbolje plaćeni dio tima su bivši haaški tužitelji Payam Akhalam i Gregory Kehoe te Luka Mišetić, dok je prosječna plaća člana istražiteljskog tima na terenu iznosila tisuću eura. Iako je jedini od hrvatskih generala bježao, odmah nakon predaje postao je privilegiran među generalima, pa je tako njegov braniteljski tim raspolagao najvećim dijelom sredstava Zaklade o istini o Domovinskom ratu namijenjenih obrani hrvatskih generala u Haagu.

Obrana Gotovine: Napravili niz grešaka, lutali u odabiru taktike, previše brinuli o dojmu

Prema nekim izvorima bliskih obrani generala Gotovine, najviše sredstava za obranu, oko 10 milijuna dolara, izdvojio je Ilija Letica, “kralj plastične ambalaže” iz države Michigan, inače republikanac blizak obitelji Bush. Letica je član Upravnog odbora Zaklade za pomoć generalu Gotovini i dugogodišnji sponzor i mentor CAA.

Mišetić, čiji je samodopadni imidž u potpunoj suprotnosti s njegovom skromnom odvjetničkom biografijom, ovih dana doživljava brojne kritike. Više sugovornika s nedavnog sastanka u Vladi, na kojem se raspravljalo o haaškim presudama, požalilo se na rad Luke Mišetića.

Osim dijela stručne javnosti i drugih haaških odvjetnika koji gotovo koncenzusom upozoravaju na propuste u Gotovininoj obrani, na Mišetića se žale i suborci i prijatelji Ante Gotovine, a jedan od njih izjavio je da se “Mišetić u Tribunalu previše bavio sobom, a premalo Gotovinom...”.

Stotine intervjua i izjava

Kao odvjetnik umirovljenoga generala Gotovine dao je više od stotinu intervjua i izjava, od kojih su mnogi bili polemički, posvećeni razmiricama na hrvatskoj političkoj i javnoj sceni. Pojavljivao se kao redoviti komentator haaških suđenja u svim informativnim emisijama HTV-a te kao informator tjednika Nacional kroz dulje razdoblje Gotovinina bijega, o čemu govore izvješća tajnih službi i policije.

Ukratko, Mišetić je Gotovini više od odvjetnika. On je glasnogovornik, ideolog i logističar njegove obrane te pravni savjetnik u tvrtkama koje se povezuju s Antom Gotovinom.

Prema izvješću koje je u listopadu 2004. DORH predao Haagu, Mišetić se angažirao i u dobivanju građevinskih dozvola za projekte tvrtke Mediteran Union tuneli d.d., koju se povezuje s Gotovinom te s njegovim prijateljima Antom Rosom, Ljubom Grepom i Ljubom Ćesićem Rojsem. Mišetić je jedno vrijeme bio predstavnik vlasnika tvrtke MUT d.d., zajedno s Ivom Farčićem koji je istovremeno pravni savjetnik Gotovine i Ivića Pašalića.

Političke pozicije

Prema procjenama izvora bliskih Vladi, Mišetić je i dalje na političkim pozicijama Ivića Pašalića i Markice Rebića, bivšeg Tuđmanova savjetnika koji ga je i angažirao u Haagu na obrani tzv. vareške skupine. Iz tog vremena Mišetića se prisjeća i odvjetnik Anto Nobilo koji je u Haagu uspješno branio umirovljenoga generala Tihomira Blaškića.

- Mišetić je, na prijedlog Gojka Šuška, jedno vrijeme surađivao i sa mnom. No, brzo mi je postalo jasno da njime upravljaju Markica Rebić i HDZ-ovi radikali koji su htjeli žrtvovati Blaškića radi obrane ‘hrvatskih interesa’. Vladu muči isto pitanje. Upravlja li Gotovininom obranom lobi koji je štiteći “hrvatske interese” propustio obraniti Antu Gotovinu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:58