TRUDNOĆA UREDNO NAPREDUJE

NAJSRETNIJI DANI SABORSKE ZASTUPNICE Ivana Ninčević Lesandrić postat će majka, beba stiže u rujnu: Neizmjerno sam sretna, uživat ću u svakom trenutku

 Srđan Vrančić / CROPIX

Saborska zastupnica, Mostova Ivana Ninčević Lesandrić postat će majka. Kako je potvrdila za Jutarnji list, u 17. je tjednu trudnoće. Da je trudna, dosad je znala samo najuža obitelj jer je htjela da završi prvo tromjesečje te da dobije liječničku potvrdu da trudnoća uredno napreduje, a svoje prvo dijete očekuje krajem rujna. Da je sve u redu i da trudnoća lijepo napreduje potvrdio joj je liječnik u ponedjeljak. Spol djeteta još uvijek ne zna i ne želi ga znati.

- Suprug i ja smo odlučili da ne želimo znati hoće li biti curica ili dečko dok se dijete ne rodi. Neka nam to bude iznenađenje. A kako će se zvati, znat ćemo tek tada jer je dogovor da ako bude dečko, ime bira suprug, a bude li curica, ime ću joj odabrati ja - kaže Ninčević Lesandrić. Fizički se, kaže, osjeća odlično.

- Mučnine koje sam imala u početku prestale su mi, tako da sada nemam gotovo nikakve simptome - kaže Ninčević Lesandrić.

O tome dokad će raditi još uvijek nije razmišljala. - Sve mi je još uvijek novo, ali radit ću dok god se budem dobro osjećala i dokad liječnici budu to dopuštali - kaže. Ne bi joj bio problem odraditi do kraja, a nakon poroda se u potpunosti posvetiti djetetu. - Nema potrebe planirati, svaki dan je za sebe i uživat ću u svakom trenu - rekla je Lesandrić koja je neizmjerno sretna zbog uloge koja je očekuje.

Trudnoću vodi u Splitu jer živi u blizini, a o njoj se brine ginekolog kojeg ima preko HZZO-a, kao i jedan privatni ginekolog. - O porodu još ne razmišljam jer mi je to još jako daleko. A gdje ću roditi, odlučit ću zajedno sa suprugom kada dođe vrijeme za to - kaže Ninčević Lesandrić. Njezina sreća još se više manifestira jer su iza nje neuspjela trudnoća i stres koji je zbog toga proživjela.

Inače, Ninčević Lesandrić početkom listopada u Saboru je javno progovorila o traumatičnom iskustvu kada je u veljači u splitskom KBC-u završila na kiretaži. Trudnoća nije uspjela te je morala na kiretažu. Tada je uslijedila trauma koju je opisala kao najmučnijih pola sata u životu.- Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji plaća puno osiguranje i s punim povjerenjem.

Svezali su mi ruke i noge i počeli proces kiretaže naživo. Bez anestezije, naživo. Struganje maternice, unutarnjeg organa - naživo - rekla je u Saboru i dodala da je to bilo njezinih 30 najmučnijih minuta u životu. - Ja bih vam mogla prepričati svaku sekundu jer svaka traje kao vječnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuća žena koje su potpisale peticiju, koje su to doživjele i onima koje sada leže na stolu.

To je ponižavanje svake žene koja će u budućnosti ležati na tom stolu. Mislite da jednoj ženi nije dovoljna činjenica da je izgubila dijete u trećem mjesecu? Zar mislite da joj treba još ponižavanja? Treba je iskasapiti? Ne prebacujte odgovornost na sestre i bolničare koji rade velik posao - rekla je tada Ninčević Lesandrić ministru.

Njezino svjedočanstvo pokrenulo je reakcije brojnih žena i rezultiralo akcijom “Prekinimo šutnju”. Ministarstvo zdravstva tada je naložilo inspekciju te da se provjere svi navodi žena, međutim kako su gotovo sve prijave bile anonimne, bilo je teško utvrditi slijed događaja.

Ninčević Lesandrić nikada nije požalila što je svoju intimu podijelila s javnosti jer smatra da, ako je pridonijela da se popravi stanje u zdravstvenim ustanovama, pogotovo kada su žene najosjetljivije, to što je rekla ima smisla. Što se tiče epiloga slučaja Mostove zastupnice, inspekcija je zaključila da joj na splitskoj ginekologiji nije odrađena kiretaža, nego vakuum aspiracija i da je za to dobila lokalnu anesteziju, odnosno da joj je cijeli postupak rađen u lokalnoj anesteziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:20