VELIKA NAJAVA IZ MOODY‘SA

Najstroža agencija diže nam kreditni rejting za čak dva stupnja! Vlada: ‘Imat ćemo najbolje ocjene u povijesti‘

Ovim povećanjem, kažu u hrvatskoj Vladi, Hrvatska bi po prvi put u svojoj povijesti po sve tri agencije (S&P, Fitch i Moody‘s) imala investicijsku razinu kreditnog rejtinga

Zdravko Marić, Andrej Plenković

 Damir Krajac/Cropix

Jedna od najvećih svjetskih agencija za kreditni rejting, Moody's, najavila je u petak navečer da će podignuti hrvatski kreditni rejting za dva stupnja, na investicijsku razinu, ukoliko se 12. srpnja i službeno formalizira preporuka Vijeća Europske unije od 17. lipnja da se Hrvatska može priključiti europodručju 1. siječnja 2023.

Trenutni kreditni rejting Hrvatske po Moody'su još od studenog 2020. na razini je Ba1, što je jedna razina ispod investicijskog rejtinga, a povećanjem za dvije razine rejting bi prvi puta dosegnuo investicijsku razinu (Baa2), odnosno najviši rejting otkad je Moody's prvi put Hrvatskoj dodijelio rejting 1999. godine.

Ovim povećanjem, kažu u hrvatskoj Vladi, Hrvatska bi po prvi put u svojoj povijesti po sve tri agencije (S&P, Fitch i Moody's) imala investicijsku razinu kreditnog rejtinga.

Moody's će, najavili su, do sredine srpnja pratiti teče li proces usvajanja pravnih akata koji formaliziraju ulazak Hrvatske u europodručje po planu, a ključna je odluka ECOFIN-a 12. srpnja, a kada se pravni akti usvoje, hrvatski kreditni rejting Moody's će podići za dvije razine - na Baa2.

Revizija radi nadogradnje

"Odluka o stavljanju rejtinga na reviziju radi nadogradnje uzrokovana je preporukom Vijeća EU za ekonomska i financijska pitanja od 17. lipnja kojom se predlaže da Hrvatska od 1. siječnja 2023. prihvati euro kao domaću valutu", piše u svom izvješću Moody's.

Dugoročne gornje granice Hrvatske za obveznice u domaćoj i stranoj valuti zasad ostaju nepromijenjene na A2.

Vijeće EU za ekonomska i financijska pitanja (ECOFIN), podsjeća Moody's, 17. lipnja izdalo je preporuku u kojoj predlaže da Hrvatska uvede euro 1. siječnja 2023., nakon pozitivne ocjene Europske komisije i Europske središnje banke (ECB) o ispunjavanju kriterija konvergencije objavljene 2. lipnja. Šefovi država i vlada EU suglasili su se s preporukom koju je ECOFIN dao na Europskom vijeću od 23. do 24. lipnja.

"U svjetlu toga, Moody's očekuje da će članstvo Hrvatske u europodručju biti formalizirano donošenjem relevantnih pravnih akata na sastanku ECOFIN-a od 11. do 12. srpnja", piše u izvješću.

Moody's navodi kako bi eventualno usvajanje eura imalo značajne pozitivne implikacije na kreditni profil Hrvatske. Ono što je najvažnije, kažu, to bi smanjilo hrvatski udio državnog duga denominiranog u stranoj valuti s više od 70 posto trenutno, na blizu nulu, budući da je taj dug gotovo u cijelosti denominiran u eurima.

Značajno smanjeni rizici

"To bi zauzvrat imalo značajan pozitivan utjecaj na našu procjenu fiskalne snage države jer eliminira rizik povećanja duga prema BDP-u u slučaju devalvacije. Također, značajno smanjuje rizike državnog financiranja. Fiskalna snaga jedan je od četiri čimbenika Moody'sove procjene kreditne sposobnosti države", kažu u Moody'su.

Hrvatsko gospodarstvo, zaključuju, već je visoko integrirano s gospodarstvom europodručja i zemlja je već nekoliko godina održavala kontrolirano kretanje domaće valute u odnosu na euro. "Ipak, očekujemo da će usvajanje eura imati pozitivne učinke na snagu hrvatskog gospodarstva u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju, smanjenjem transakcijskih troškova i eliminacijom svih preostalih valutnih rizika za transakcije između Hrvatske i europodručja, koje već čini više od polovice svog hrvatskog uvoza i izvoza. To će vjerojatno potaknuti daljnju gospodarsku integraciju i izravna strana ulaganja u Hrvatsku, podupirući njezin dugoročni potencijal rasta", zaključili su stručnjaci Moody'sa.

Nadalje, usvajanje eura, kažu, smanjit će valutne rizike za bankarski sektor, a također će imati pozitivan utjecaj na njihovu procjenu rizika državne likvidnosti i vanjske ranjivosti.

"Kao članica europodručja, Hrvatska bi u budućoj krizi imala koristi od potencijalnih programa podrške ECB-a, dok bi eventualno članstvo u Europskom mehanizmu za stabilnost također podržalo sposobnost vlade za financiranjem u krizi. Konačno, sposobnost hrvatskih institucija da usmjere zemlju u euro samo dvije godine nakon ulaska u ERM II podržava našu procjenu učinkovitosti i snage institucija i upravljanja u zemlji", piše u izvješću.

Poboljšanje kapaciteta

Hrvatska, kažu u Moody'su, ima nisku izloženost okolišnim i umjerenu izloženost društvenim rizicima, dok europska integracija dodatno poboljšava institucionalne i upravljačke kapacitete.

Iako, mogući novi potres odražava određenu izloženost fizičkom riziku. Socijalni rizici uključuju nepovoljnu demografiju, neto migracijski odljev i relativno visoku nezaposlenost mladih. Pristup osnovnim uslugama je zadovoljavajući, a Vlada i HNB dobro upravljaju gospodarskom politikom Hrvatske, što je omogućilo ulazak u ERM II u srpnju 2020.

Plenković: Ovo je potvrda da će nam ulazak u eurozonu pomoći u kriznim vremenima

Najava agencije Moody's a dizanju kreditnog rejtinga Hrvatske potvrda je da će ulazak u eurozonu ojačati hrvatsko gospodarstvo i pomoći u kriznim vremenima, ocijenio je u subotu premijer Andrej Plenković.

"Agencija Moody’s objavila je da će povećati kreditni rejting Hrvatske za čak dvije razine na Baa2, nakon završne odluke Ecofina 12. srpnja o članstvu u eurozoni. To je konkretna potvrda da će ulazak u eurozonu pomoći u kriznim vremenima te osnažiti naše gospodarstvo!", napisao je Plenković na Twitteru. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:22