HGSS NA VELEBITU

NAJTEŽA AKCIJA U POVIJESTI 16 sati lomili kamenje da izvuku unesrećenog sa 140 metara dubine

Speleolog se u jami zaglavio oko 17 sati, kad se odlomila stijena teška oko stotinu kilograma, a izvučen je drugog dana ujutro

Prilikom istraživanja jame Klementina 21 na srednjem Velebitu u subotu je stradao 22-godišnji karlovački speleolog, kojeg je na dubini od 140 metara u uskom kanalu prikliještila stijena.

Zbog iznimno uskog područja ostali speleolozi nisu bili u stanju pomoći kolegi te su u pomoć pozvali Hrvatsku gorsku službu spašavanja koja je izvela jednu od najzahtjevnijih akcija speleospašavanja u svojoj povijesti.

PRUŽILI PRVU POMOĆ Speleolog se u jami zaglavio u subotu oko 17 sati, kada se na njega na novootkrivenom lokalitetu srušila odlomljena stijena teška stotinjak kilograma. Kolege su mu pružili prvu pomoć i krenuli prema izlazu iz jame kako bi pozvali pomoć. Oko 20.30 sati HGSS je obaviješten o nesreći te su na teren poslani stručnjaci za speleospašavanje koji su oko ponoći krenuli u akciju izvlačenja. Od njih 38, koliko ih je sudjelovalo u dramatičnoj noćnoj akciji, izabrana su trinaestorica koji su se zbog svoje sitnije tjelesne građe mogli najlakše provući uskim hodnicima zahtjevne jame. Oko 5 ujutro, doznajemo u HGSS-u, počeli su radovi na proširenju uskog hodnika gdje je mladi Karlovčanin bio zarobljen. Mladić je u tom trenutku već deset sati bio u vrlo nezgodnom položaju, pod blagim je kutom visio prema dnu jame. Stručnjaci za proširivanje otvora različitim su alatima “odštemavali” uske jamske kanale.

Napredovalo se sporo, metar po metar, kako bi se unesrećenog izvuklo na površinu. Do njega se spustio i liječnik HGSS-a koji je nadzirao zdravstveno stanje, no nije bilo vidljivih ozljeda. To je velika sreća u nesreći, kažu spasioci, jer bi u slučaju težih ozljeda akcija bila kudikamo zahtjevnija.

- Da smo speleologa morali izvlačiti u nosiljci, to ne bi bilo lako izvedivo. Vjerojatno bi ga se liječilo u podzemlju te bi bio izvučen tek za nekoliko dana - kaže nam iskusni spasilac i dodaje da je ovo svakako jedna od najzahtjevnijih akcija speleospašavanja u dugogodišnjoj povijesti HGSS-a.

Nešto prije deset sati ujutro, 16 sati nakon što se dogodila nesreća, mladić je sretno izvučen na površinu, gdje je pregledan, te je u prvom naseljenom mjestu predan timu Hitne medicinske pomoći. Iako nema težih ozljeda, zadržan je u bolnici na promatranju i uskoro će biti pušten na kućnu njegu. Spasioci ističu da se mladić cijelo vrijeme vrlo dobro držao, napominjući da je u ovakvim akcijama podjednako važno sačuvati unesrećenikovu fizičku, ali i psihičku stabilnost.

NOVI LOKALITET Jama Klementina 21 jedna je od brojnih još neistraženih jama na srednjem Velebitu. Speleolozi su dosad došli do dubine od oko 200 metara. Mladić je bio dio ekspedicije koja je istraživala novootkriveni lokalitet na dubini od 140 metara.

Paklenica: Mađarski turisti spašeni sa stijene

Gotovo u isto vrijeme GSS je bio i u akciji spašavanja na Paklenici, jer je u subotu u 22.10 u zadarsku stanicu stigla dojava da je dvoje penjača zapelo u stijeni. Svi raspolloživi GSS-ovci koji su se nalazili na Paklenici krenuli su u akciju. Ispostavilo se da je riječ o mađarskim penjačima koji su prilikom spuštanja po stijeni izgubili pojam o markaciji, a zapelo im je i uže. Kako je pao mrak, nisu bili sigurni da će se moći vratiti bez opasnosti, kao ni je li im uže dovoljno dugačko, pa su nazvali centar 112.

Locirani su malo prije ponoći u stijeni Mali ćuk te je počela akcija spuštanja sa stijene. Utvrdilo se da im je uže ipak dovoljno dugačko, pa su se mađarski turisti bez problema vratili u podnožje stijene, te se ostatak puta spustili stazom kroz krš i šumu. Osim dehidriranosti i umora, nisu imali nikakve vidljive tjelesne ozljede. Akcija u kojoj je sudjelovalo deset pripadnika HGSS-a uspješno je završena petnaestak minuta prije 4 sata u nedjelju ujutro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:58