NA PLESO

NAJVEĆE IZNENAĐENJE PROSLAVE DANA POBJEDE Iznad Knina će letjeti avioni koji će od 2020. čuvati hrvatsko nebo! U Zagreb sletjela tri izraelska F-16

 

U četvrtak su u Zagreb na Pleso sletjela tri izraelska zrakoplova F-16 zrakoplova Barak. Dva od ta tri aviona će u nedjelju u sklopu zrakoplovnog programa proslave Oluje letjeti iznad Knina. Riječ je o avionima čiju je kupnju Hrvatska dogovorila s Izraelom, a takvi zrakoplovi će za dvije godine stići u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Tijekom popodneva na Plesu se očekuje dolazak premijera Andreja Plenkovića i ministra obrane Damira Krstičevića koji će pozdraviti izraelske pilote i zapovjednika izraelske zračne baze Ramal David koji je također došao u Zagreb.

MORH je objavio snimku slijetanja izraelskih zrakoplova.

Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, izraelske avione dočekao je avion MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nakon čega ih je dopratio do zrakoplovne baze.

Podsjetimo, svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice operacije Oluja počinje u subotu 4. kolovoza u 13 sati taktičko-tehničkim zborom naoružanja i opreme na pomoćnom igralištu NK Dinara u Kninu, a trajat će sve do 21 sat i nastaviti se sljedećeg dana.

U 18 sati na glavnom terenu stadiona NK Dinara kreće revijalna nogometna utakmica. Jednu momčad će sačinjavati veterani HV-a i HVO-a, a drugu pripadnici Hrvatske vojske i policije, a kojoj će na čelu biti izbornik Zlatko Dalić. Nakon što se svi odmore od utakmice, u 22 sata i 30 minuta bit će održan prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata.

Krešimir Žabec
Izraelski F-16 Barak

Nedjeljni program počinje već u 6.30 sati budnicom vojnog orkestra na ulicama Knina, a u 8.05 bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomeniku hrvatske pobjede “OLUJA 95”. U 8 sati i 15 minuta predviđen je početak prigodnih obraćanja visokih državnih dužnosnika na Trgu dr. Ante Starčevića, što će trajati pola sata.

Od 9 i 10 sati kreće mimohod motocikala i starodobnih vojnih vozila. Program na kninskoj tvrđavi počinje u 9 sati i 30 minuta čitanjem povjesnice o VRO Oluja, nakon čega će zvonjava kninskih crkvenih zvona simbolično obilježiti ulazak pripadnika HV-a u Knin tijekom operacije Oluja.

Tada će se podići hrvatska zastava te pročitati imena poginulih i nestalih pripadnika u operaciji.

Potom slijedi ispaljivanje 23 plotuna iz šest topničkih oružja, nakon čega slijedi prelet borbenih aviona te helikoptera i akro grupe “Krila Oluje”, a pjevat će i klapa HRM-a Sv. Juraj.

Od 10 sati i 45 minuta kreće mimohod s Kninske tvrđave do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje će u 11.30 početi Sveta misa za Domovinu.

Od 12 do 15 sati dijelit će se vojnički grah, a u 12.35 u Kninu će dočekati sudionike ultra maratona Šibenik-Knin, dok će u 12.45 biti održan vojno-akrobatski ceremonijalni program Počasno zaštitne bojne na Trgu dr. Ante Starčevića.

Krešimir Žabec
Izraelski F-16 Barak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:15