UVOĐENJE EURA

Najveći kaos očekuju kiosci: ‘Nema tih eura kad nam netko dođe s 200 kn po žvakaće...‘

Četiri mjeseca prije uvođenja eura 1. 1. 2023. HNB će početi opskrbljivati banke novčanicama eura

Ilustracija: kiosk i novčanice i kovanice eura

 Ivo Ravlic/Cropix/Profimedia/Cropix

Kad u prva dva tjedna siječnja 2023. građani odu u kupovinu u kvartovsku trgovinu, na kiosk, benzinsku, kafić ili bilo koje drugo prodajno mjesto, moći će platiti u gotovini u eurima i kunama, ali trgovac je obvezan ostatak im vratiti u eurima.

Najveći udar u razdoblju dvojnog optjecaja od 1. do 14. siječnja upravo zbog toga bit će na sektoru maloprodaje, koji se zbog gotovinskih transakcija mora na vrijeme opskrbiti novčanicama i kovanicama eura. Cijeli proces počinje četiri mjeseca prije dana uvođenja eura, kada će Hrvatska narodna banka početi opskrbljivati novčanicama eura, a opskrba kovanicama eura počet će najranije tri mjeseca uoči uvođenja.

Iz sigurnosnih razloga, u HNB-u ne otkrivaju u kojem je iznosu planirana predopskrba banaka eurima, ali su izračunali da je riječ o čak 3700 tona eurokovanica, što je približna težina 88 novih zagrebačkih tramvaja, i oko 350 tona euronovčanica ukupne dužine 35 kilometara ili četiri visine Mount Everesta. Većina eurokovanica kovat će se u Hrvatskoj kovnici novca, a manji dio kupit će se od članica europodručja.

Nesmetana zamjena

Osiguravanje nesmetane zamjene kune eurom jedan je od najvažnijih koraka u pripremama, osobito za poslovne subjekte s visokim prometom u gotovini. Prema Smjernicama za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom iz lipnja 2022., poslovni će subjekti tijekom 14 dana dvojnog optjecaja kod gotovinskih transakcija samo iznimno, ako nisu u objektivnoj mogućnosti, kupcima moći vratiti ostatak u kunama ili kunama i eurima.

Riječ je prije svega o trgovcima i ostalim pružateljima usluga u ruralnim i slabije naseljenim mjestima. U razdoblju dvojnog optjecaja trgovci i pružatelji usluga svoj će dnevni utržak polagati u kunama i eurima, a banke, Fina i Hrvatska pošta evidentirat će ih na poslovnom računu kao euro. Nakon isteka tog razdoblja od dva tjedna, od 15. siječnja 2023. euro će biti jedino zakonsko sredstvo plaćanja.

Iako se očekuje da će većina potrošača plaćati karticama, jasno je da će dva tjedna dvojnog plaćanja u kunama i eurima uz obvezu vraćanja ostatka u eurima biti posebno stresna za zaposlene u maloprodaji. Na blagajnama je stoga dopušteno koristiti posebnu opremu poput dodatnih ladica. U Sparu Hrvatska ističu da su u njihovoj grupaciji Spar Austria, do sada u tri zemlje, u dva navrata - Austriji i Italiji 2002. i Sloveniji 2007. - proveli proceduru zamjene nacionalnih valuta u euro.

Pranje novca

- Na vrijeme smo kontaktirali kolege i prikupili informacije korisne za pripremu uvođenja eura. Već smo duboko u pripremama. Ono što donekle olakšava našu situaciju zamjene nacionalne valute u euro jest činjenica da je danas znatno veći postotak, čak 60 posto, kartičnog poslovanja. Operativno najzahtjevniji dio procesa slijedi nam 5. rujna 2022., kada ćemo po pojedinim filijalama zamijeniti i više od 25.000 regalnih cijena s ciljem transparentnog iskazivanja dvostrukih cijena prema kupcima.

Nakon toga, 1. siječnja 2023., počinje period trgovanja s obje valute, za što su predviđena pravodobna školovanja, a samo rukovanje različitim valutama bit će osigurano svim mjerama zaštite, prilagodbom blagajni i korištenjem pametnih sefova - objašnjavaju u Sparu Hrvatska. U trgovinama i kioscima već strahuju da će dio kupaca dvotjedno razdoblje dvojnog plaćanja od 1. siječnja iskoristiti kako bi se riješili ostatka kuna, pa će, primjerice, s 200 kuna kupovati žvakaće gume da bi ostatak dobili u eurima.

- Planiramo opskrbu novčanicama i kovanicama eura prema uobičajenim prometima na svakom prodajnom mjestu, ali očekujemo da će dio kupaca, umjesto u mjenjačnice, dolaziti k nama i zbog krupnih kunskih novčanica u malim transakcijama morat ćemo osigurati povrat ostatka u eurima. To je problem i zbog propisanog blagajničkog minimuma i maksimuma, koji također ograničava koliko ćemo smjeti imati eurokovanica u pripremi u blagajnama.

U svakom slučaju pripremamo se na vrijeme softverom koji će preračunavati cijene, iznos računa i povrat ostatka u kunama i eurima jer je nemoguće da djelatnik to sam preračunava. Kod nas je i dalje veći omjer kupovina u gotovini, pa nas svakako očekuju detaljne pripreme za uvođenje eura - kaže Ivan Senjak, vlasnik obrta Spartak, koji drži četiri kioska u Zagrebu.

Prema Smjernicama za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom, tijekom 14 dana dvojnog optjecaja primatelj će u trenutku naplate biti dužan prihvatiti najviše 50 komada kovanica kune u jednoj transakciji i odgovarajući broj novčanica kune definiran propisima o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma koji se odnose na ograničenje naplate ili plaćanja u gotovini do 75.000 kuna.

Nakon banaka, HNB će opskrbiti gotovinom i poslovne subjekte

Nakon što HNB opskrbi banke eurima, one kreću u opskrbu poslovnih subjekata. Da bi se sve odradilo na vrijeme, HNB u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH mora donijeti podzakonski akt o predopskrbi gotovim novcem eura.

- Sastavni dio te odluke bit će i elementi ugovora o predopskrbi koje će Hrvatska narodna banka sklapati s bankama, elementi koji minimalno moraju sadržavati ugovor o posrednoj predopskrbi koje će banke sklapati s poslovnim subjektima, a prilog odluci bit će izjava o pojednostavljenoj posrednoj predopskrbi mikro poslovnog subjekta.

Nacrt odluke sa svojim prilozima je završen, a HNB će ga tijekom srpnja usuglašavati s Europskom središnjom bankom te staviti na javno savjetovanje. Nacrt odluke s prilozima pripremljen je u suradnji s Hrvatskom udrugom banaka i bankama - ističu u HNB-u.

Ono što se već sada zna jest da će poslovni subjekti s bankama sklopiti ugovor o posrednoj predopskrbi novčanicama i kovanicama eura. Posredna predopskrba može početi najranije 1. rujna za euronovčanice te 1. listopada za eurokovanice.

Mjesec dana prije službenog prelaska na euro, banke, Fina i Hrvatska pošta opskrbljivat će početnim paketima eurokovanica poslovne subjekte i potrošače. Opskrba početnim paketima eurokovanica obavljat će se bez naknade prema fiksnom tečaju konverzije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 01:27