RADOVAN FUCHS

‘Najviše zaražene djece je u srednjim školama, najmanje u vrtiću. Sustav je pod dobrim nadzorom‘

Puno je elemenata koji govore u prilog nastavka održavanja nastave u školama, poručio je ministar obrazovanja
Radovan Fuchs
 Robert Fajt/Cropix

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs u N1 Studiju uživo govorio je o situaciji o sustavu obrazovanja zbog koronavirusa.

Kada je u pitanju sustav školstva i smjer u kojem će se ubuduće ići, rekao je kako su neke države uvele lockdown, ali su škole nastavile raditi.

"Ako se Vlada odluči za taj oblik suzbijanja pandemije (lockdown), i mi bismo se morali okrenuti ka takvom rješenju, no još je puno više elemenata koji govore u prilog nastavka održavanja nastave u školama. Mislim da smo do sada uspjeli sustav držati pod dobrim nadzorom.

Broj djece zaražene virusom nam se povećava u odnosu na ono što je bilo prije dva ili tri tjedna, jer trend bolesne djece otprilike prati i broj zaraženih u općoj populaciji. No to je na nepunih 0,2 posto na nacionalnoj razini. Najteža situacija je u Zagrebu, jer je tu velika koncentracija i učenika i škola. U Zagrebu je broj u skladu s većim brojem zaraženih u Zagrebu, ali ne prelazi postotak od 0.2", rekao je Radovan Fuchs.

Kazao je kako se odluka o obliku provođenja nastave na nacionalnoj razini može donositi samo ako se odluči da svi prijeđu na C model.

Najviše zaraženih ima među srednjoškolcima

"Epidemiološke službe dobro drže situaciju pod kontrolom. U pojedinim slučajevima kada nemaju baš osjećaj treba li ići u rigoroznije mjere, konzultiraju se s nama, jer mi znamo što se događa na razini zemlje. Ponekad mi pozovemo osnivače i s njima razgovaramo o donošenju odluka. Sada se svi ponašaju odgovorno. Najmanji broj je zaražene djece od nula do šest godina. Najviše zaraženih je u srednjim školama. Pristup razrednoj nastavi u osnovnoj školi je dobar. Starija djeca koja se više kreću i više komuniciraju van škola u postotku su ovih 1000 i nešto pozitivnih na razini cijele zemlje.

Imamo škole koje su prešle na varijantu da djeca od prvog do četvrtog dolaze na nastavu, a od petog do osmog su online, u školama gdje je situacija oko mogućeg širenja virusa bila sumnjiva. Neke škole koje su ušle u stroži režim nastave iz njega izlaze i vraćaju se normalnom funkcioniranju. MIOC je 14 dana bio zatvoren zbog većeg broja zaraženih učenika i zaposlenika. No s MIOC-em, koji je već dva tjedna izvan fizičke nastave, isti prostor koristi i Gornjogradska gimnazija u drugoj smjeni, a u toj školi nismo imali još ni jedan slučaj", rekao je ministar.

Govorio je o plaćama u sustavu obrazovanja.

"Proračun u 2020. je nešto malo viši za Ministarstvo znanosti, ali na nivou ovogodišnjeg", rekao je.

"Ključ je da smanjivanja plaća u sustavu obrazovanja i znanosti neće biti. Zaostaci za koje se Sindikat borio su iz ranijih godina o kojima Sindikati sada dižu tužbe, a to je predmet razgovora i Ministarstva obrazovanja i drugih Ministarstava. Moramo pričekati i vidjeti koji su tu sljedeći potezi", rekao je.

Kazao je i kako su pri kraju finaliziranja dvaju dokumenata, Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine te Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

"Ministarstvo je pripremilo ambiciozne programe, reformske procese za koje je potreban novac, koji uključuje i direktne investicije - izgradnju škola i dvorana tamo gdje oni nedostaju. Oko 40 posto škola u Hrvatskoj još uvijek radi u dvije smjene, a cilj je da sve škole pređu u rad u jednoj smjeni, kako bi se omogućio cjelodnevni boravak u školama. Školske dvorane gledamo kao učionice u kojima se odvija nastava fizičke kulture. I u sustavu visokog obrazovanja predviđena su određena ulaganja, ali i u području znanosti i tehnologije. Iz prethodnih dokumenata je segment izgradnje određenih objekata, poput studentskih i đačkih domova ispao, ali ovdje će to biti sadržano u programu", rekao je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:47